bugün

ozellikle hasar analizi icin kullanilan bir cins mikroskop. ingilizcesi photon emission microscope olup kisaca pem diye de bilinir.

yari iletken sektorunde hasar analizinde ozellikle hata/hasar in tumleşik devrenin neresinde oldugunu tesbit edebilmek icin obrich ile beraber siklikla kullanilir.

cok basit soylemek gerekirse, icinden elektron gecen herhangi bir madde işima yapar. bu işimanin bir kismi foton şeklinde yayilir etrafa. işte pem , tam bu sirada devreye girer.

hasarli ya da hatali tumleşik devrelerin hatali olan kisimlari cogunlukla daha fazla işirlar. bunun sebebi hatali bir junction, kisa devre, fazla yuklenme ya da istenmeyen gurultunun getirdigi salinim olabilir. dişaridan gozledigin anomalinin sebebi bunlardan birisi olabilir.lakin birinci seviye hasar analizinde gozlediginiz anomalinin gercek sebebini bazen tesbit edemezsin.hah işte o anda hemen ikinci seviye hasar analizine gecmelisin. bu analiz aletlerinden biri de pemdir.

pem , kisaca devreden gelen fotonlari uzun bir pozlama suresi ile toplayan ve devrenin neresinde bir hasar oluştugunu boylece size gosteren bir mikroskoptur. devrenin neresi daha parlak ise, orada o kadar cok işima vardir.

hasar analizi nde izlenen yontem şoyledir:

oncelikle bir referans tumleşik devre hatanin olu$tugu şartlarda caliştirilarak olculur. ardindan ayni referans devre caliştirilmayarak olculur. bundaki amac, aradaki gurultu yu ayiklamaktir.ardindan olculmek istenen hatali/hasarli tumleşik devre ayni şekilde caliştirilarak ve caliştirilmayarak olculur. ardindan alinan goruntuler karşilaştirilir. referans tumleşik devreye kiyasla, hasarli tumleşik devrede daha cok işima yapan bolge hasarli olmaya adaydir.

bazen cok işe yarasa da pem im bazi dezavantajlari vardir. ornegin, eger ki hatali bolge aşagidaki metal layerlardan birinde ise ve devrenin onunu acti isen tam olarak ne var ne yok goremezsin. devrenin arkasini da acman gerekir. ayrica pasif tabakanin opakligi bazen goruntuyu engeller.

bir de diyelim ki kompleks bir tumleşik devren var ve devreye guc verildikten sonra hatanin ortaya ciktigi durumu simule etmek icin devrene degilik komutlar gondermeniz falan lazim. hah işte o zaman sictin. zira bu pem denen aletin icine sadece pem boardunu koyabilrsin. diger tum set-upin dişarida olmalidir. tum kablolar pemin icinden dişari uzanir. burada da gurultu ile ugraşir durursun.

yine de işe yarayan ve hasar analizinin vazgecilmezlerinden olan bir alettir. hamamatsu adli şirket piyasaya hakimdir. lakin bunlari okuduktan sonra hemen gaza gelip " yahu alalim bir tane evde hazir bulunsun" deme zira birazcik pahali aletler bunlar.