bugün

Gitarların kopru kisminda bulunan patenti alınmis bir sistemdir.Her gitarda adi aynidir.Gorevi ise tremolo sistemlerin aksine telleri gevsetmek disinda germeye de yarayarak degisik ses araliklarinda gezmeyi ve degisik efektler elde etmeyi saglar.
mucidinin adını taşıyan hareketli* köprü sistemi. bir çok versiyonu ve üreticisi bulunmakla birlikte, güvenilir bir marka olmayanlardan(licensed under floyd rose yazanların bir kısmı ve hiç yazmayanlar) uzak durulması gerekir. gitara yeni başlayan bir insanın hastası da olsa uzak durması tavsiyedir.

bu köprü tipi konusunda meşhur bir kaç marka:

* floyd rose(patentin asıl sahibi firma)
* schaller
* kahler
* ibanez (edge pro, lo pro edge ve zero resistance modellerine gözü kapalı güvenebilirsiniz)
* bazı jackson üretimi lisanslı floyd rose köprüler(üst modellerinin iyi olduğunu biliyorum ama yukardakilerle kıyaslanırsa nasıldır tam bilmiyorum)
bu tip köprüyü yeni kullanmaya başlayanlarsa akord etme ya da akord değiştirmede sık sık sorun yaşarlar. genel geçer bir çözümden bahsedecek olursak:
- önce güzel bir tuner bulunur
- tremolo kolu köprüye takılır
- üst eşikteki kilitler açılır
- tremolo koluyla köprünün tabanı gitar gövdesine paralel olacak şekilde ayarlanır ve mümkün olduğunca bozmadan tutmaya devam edilir. köprünün kullanım tarzına bağlı olarak paralellikten başka köprü bir miktar kalkık veya bir miktar inik bırakılabilir. bunun neden olduğunu bilmiyorsanız paralel yapın köprünüzü.

şimdiki kısım ilk başta biraz zor gelebilir ama bu tip köprüyü seviyorsanız ya da kullanmaya mecbursanız alışmak zorundasınız* ki alışmak 1-2 pratikle sağlanabilir. sağ elle tremolo kolunu sabit tutuyoruz mümkün olduğunca. diğer elimizle tuner gözümüzün önünde olacak şekilde kalın mi telinin ses çıkarmasını sağlıyoruz. ve akord kulakçıklarını kullanarak tam mi ye ayarlıyoruz telimizi(veya istediğiniz nota neyse ona). bu olduktan sonra kolu bırakmadan köprünün pozisyonuna tekrar göz atıyoruz ve bir şüphemiz varsa köprüyü tekrar istediğimiz pozisyona getirip çok zaman kaybetmeden sol elimizle söz konusu teli tınlatıyoruz ve ayarladığımız şekilde mi kontrol ediyoruz. kola hakim olabilmişseniz en fazla 1 koma oynama olmuştur. sonra bir alttaki bass tele geçip aynı işlemleri tekrar ediyoruz. bu sefer teli istediğimiz notaya ayarladıktan sonra onu susturup hemen bir önce akord ettiğimiz tele* vurup(sol elle tabii yine) akord ettiğimiz notada olup olmadığına bakıyoruz. eğer değilse bahsi geçen önceki teli tınlatıp tremolo kolunu hafifçe oynatarak tunerın istediğimiz notayı göstermesini sağlıyoruz. ondan sonra kolu o pozisyonda sabit tutup son akord ettiğimiz teli kontrol edip gerekli ayarlamayı akord kulakçıklarından yapıyoruz. bu işlemi ikili tel grupları halinde aşağı inerek bitiriyoruz. işlem bittiğinde tremolo kolunu bırakabilirsiniz. akordun bozulduğunu göreceksiniz muhtemelen.

şimdi yine tunerı gitardan ayırmadan, gitarın arkasındaki yaylarla oynayacağız. gitarın arkasında yayların gitarın sap tarafına doğru bir noktadaki bir metal plakaya bağlı olduğunu onun da gövdeye iki vidayla monte edilmiş olduğunu göreceksiniz. işte biz bu vidaları oynatarak köprünün paralelliğini sağlayacağız.

köprüye gitarın yanından bakarak pozisyonu hakkında fikir ediniyoruz. eğer köprü bizim tremolo koluyla tuttuğumuzdan aşağıda bir seviyedeyse yayları gevşeteceğiz demektir. köprü olması gerekenden daha havadaysa bu sefer de yayları sıkmamız gerekecek. hassas bir şekilde bu vidalarla oynayarak(eğer daha önce ayrı ayrı kurcalamamışsanız bu iki vidayı, her seferinde ikisini de aynı miktarda çevirmenizi öneririm) köprüyü olmasını istediğimiz pozisyona getiriyoruz. eğer köprünün milimetrik bir şekilde paralel olması sizin için önemli değilse(neden olmalı veya olmamalı bir fikriniz yoksa milimetrik paralel yapmaya kasmanız güzel olur yine) yine kalın mi telini referans alıyoruz ve tunerdan arkadaki vidaları çevirdikçe notaları izliyoruz ve istediğimiz notaya geldiğinde teorikte köprünüzün de paralel olması gerekir. değilse sözkonusu notayı bir kaç koma aşacak kadar olmak şartıyla yaylarla oynayarak paralelliği sağlıyoruz. nasıl olsa o bir kaç komalık sapmayı köprünün üstündeki ince ayar vidalarıyla halledebiliriz.

bu işe girişirken aklınızda tutmanız gereken bir kaç kural:

*tremolo koluyla köprüyü ve akordu tamamlayıp kolu bırakmanızın ardından, arkadaki yaylarla oynamaya başladıktan sonra akord kulakçıklarıyla oynamayın.

*en başta kilitleri açtıktan sonra, ince ayar vidalarınızı yarı gömülü konuma getirin. yani her iki yöne de eşit miktarda dönebilecek kadar pay bırakın.

- kilitleri kapatmadan önce ince ayar vidalarıyla son akorda son rötuşlarınızı yapın. hatta köprünüz ve akord kulakçıklarınız üst seviye kalitedeyse tremolo koluyla yavaşça telleri bir gerdirip bırakın ve fazla olmaması gereken oynamaları düzeltin. daha sonra her nota istediğiniz şekilde ayarlanmışsa kilitleri güzelce kapatın. ve bir kez daha herşeyi kontrol edip ince ayar vidalarıyla tekrar rötuş yaparak mutlu sona varın!

ps: yazıda anlamadığınız terimler varsa bu işe kalkışmak sizin için erken olabilir. mesuliyet kabul etmiyorum.

mantığı kavradıktan sonra, ayarları aşırı bozulmamış bir gitarın köprüsünü adam etmek 10 dakikanızı alır.

floyd rose köprü kullanmak isteyenlerin gözü korksun istemem ama bu köprü diğer gitar köprülerinden çok farklıdır ve çalım esnasında farklı tepkiler vermektedir. bunları internetten araştırıp detaylı bilgi edindikten sonra hala gözünüz kesiyorsa buyrunuz floyd rose, at sesi çıkarma çalışmalarına başlayabilirsiniz*
akort için ayrı bir sistemi de içerir. iyi bir çalış tekniği gerektirir. öyle sallama olarak kullanılması kötü sesler çıkartır. sistem olarak tellerin gerginliğini azaltıp arttırma mantığı ile çalışır. gitara karizma katar.

http://www.vintagekramer.com/parts/floydblkorg.jpg

ayrıca

http://www.floydrose.com
sabit köprülerden farkı, içinden yay sistemi yapılarak köprünün hareketli hale gelmesidir. tabiiki bu özgürlüğün bir bedeli de var buda akordun çabuk bozulması, neredeyse her tel değiştirdiğinizde baştan köprü ayarı yapmak istemesidir. floyd rose damgası olmayanlardan uzak durulması gereken bir sistemdir.
sesi hem pese hem de tize çekebilmeye olanak verir..sabit olmayan köprü sistemeni dayanan tremolo şekli.. kaliteli gitarlarda olmayınca son derece can sıkıcı bir olay haline gelir. tel kopması, akort tutmama gibi sorunlara sebep olur. pahalı ve iyi gitarlarda (iyi ibanez, jackson modelleri gibi) güzel sonuçlar verir. gitardan bir çok değişik ses almanıza yardımcıdır. (bkz: steve vai)ile özdeşleşmiştir..
sustaine çok önemli bir etkisi olmayan,* sahnedeyken teli koparsa insanın başına bela açacak aksan. iki saat ayar gerektirir. muhakkak sabit köprülü bir gitara sahip olunmalıdır. fendere asla takılmamalıdır.
Gitara yeni başlayanların gitar alırken bu özelliği mevcut bi gitar almamaları tavsiye edilir genelde...
yeni başlayanlar ritm atarken telleri kapatarak çaldığı zaman ister istemez floyd rose'u titretirler ve bu da ritmin bozulmasına kulak tırmalamasına neden olur. bunun için biraz işi kaptıktan sonra böyle bir gitara sahip olmaları önerilir.
"steve vai" dememe sebep olan kelime..
bir elektro gitarın olmazsa olmazıdır. çift yönlü floyd rose sistemleri yeni başlayanlara genelde tavsiye edilmez. dikkatli kullanılması gerekir. aksi takdirdie gitarın akordunu bozabilir, hatta tellerini bile kopartabilirsiniz.
steve vai'nin oyuncagi, sesi maymun eder boyle. gitarda akor kacirmasi muhtemeldir, hatta teller falan yeniyse allahin emri kaciracak yani, en fazla 1.5, 2 hafta sonra alisirsiniz.
elektro gitarlarda kullanılan kimine göre iyi kimine göre kötü fakat genel kanı olarak cokta kullanışlı olmayan köprü stili.tel deiştirmesi ise ölümdür,amatör birinin bu işe hiç kalkışmaması gerekir.
bir markadır.
(bkz: vibrato unit)
aynı zamanda bir gitar markasıdır. ama gitarları köprüleri kadar tutulmamıştır.
gitar çalarken yapılması en zevk veren olaydır. ister ritimde ister soloda kullanılabilir. ama distortionla atılan bir soloda kullanılması çok ayrı bir zevktir.
tel değişimi yaparken dikkat edilmesi gereken hede. telleri komple söküp takmaktansa birer birer söküp takmak köprü seviyesinin daha az değişmesini sağlayacaktır. ayrıca bu gitarlarda akort yaparken sabırlı olmakta birinci kuraldır.
steve vai ya da eddie van halen değilseniz pek de gerekli değildir. yani en azından benim için.
yavurların "pain inthe ass" dedikleri tremolo sistemidir. Tonal olarak, tınısal olarak, doğuşkan ve üst/alt armonikler olarak, sustain olarak, maliyet olarak, komfor açısından, stabilite açısından, denge açısından, akord kararlılığı açısından dezavantajlı bir köprü sistemidir.
doğru düzgün bir gitarla bir kere akord ederseniz bir daha gitmez. floyd rose lisanslı bir tremolo kullanırsanız acı çekmezsiniz; mesela "schaller"...
kesinlikte pişmanlıktır. evde, stüdyoda orda burda kendi çapınızda çalacaksanız hiç gerek yoktur. akordu zordur. köprü ayarı sıkıcıdır. köprü eğilebilir. her türlü şey olabilir. almayın aldırtmayın.
Gitarda sesin oluşumunu ve sustaini belirleyen gövde ve tellerin titreşimidir. Gövde ve teller arasındaki iletimi sağlayan parça da köprüdür. Eğer gitarınız les paul telecaster gibi sabit köprülü bir gitarsa gövde ve teller arasındaki iletim kesintiye uğramaz dolayısıyla daha doyurucu bir sustain elde edersiniz. Oynar köprülü gitarlarda iletim kesintiye uğrayacağından herkesin anlayabileceği kadar bariz olmasa da bir sustain kaybı yaşanır. Bu tarz köprünün özelliği ise gitarla akrobasi yapabilmeniz, yeri geldiğinde at kişnemesi, eşek anırması, araba motoru sesi çıkarabilmenizdir. Ayrıca türk müziğindeki koma denen ara sesleri batı sazı olan gitardan almak oynar köprüyle mümkün olabilmektedir. Gitarist kişi tarzına, tuşesine, gitardaki rahatlık anlayışına göre sustainden ya da oynar köprünün sunduğu imkanlardan birini tercih eder. Floyd rose köprülü gitar kullanıcıları ikinci seçeneği seçenlerdir.
elektro gitarlarda bulunan 3 köprü sisteminden biri, en zoru ve en zevklisi.

gitarlarda 3 köprü çeşidi bulunur: sabit köprü, tek yonlü ve floyd rose.

bunlardan kullanımı en zevkli ancak akort etmesi ve ayarlaması en zor olanı floyd rose'dur.

temel amacı köprünün tek yönlü gibi sadece ileriye doğru değil, aynı zamanda geriye doğru da esneyebilmesidir. birçok gitar solosunda bu köprü sıklıkla kullanılır ve sayısız efektler yaratmakta kullanılır.

ancak akort etmek ölümdür. köprünün altındaki yaylardan dolayı herhangi bir telin akordunu değiştirince diğerleri de değiştirecektir. altı telin tamamı istenilen akort düzenine göre akortlandığında sonuç olarak hepsi değişmiş olacaktır. bunun için tekrar tekrar akortlamak, köprünün haddinden fazla gerilmesi ya da gevşemesi sonucu kalkması ya da inmesini normale döndürmek için gitar kasasının arkasında bulunan kapağı açmak ve arkadaki yayları köprünün durumuna göre sıkmak veya gevşetmek gerekir. ayrıca performans sırasında tellerden herhangi birisinin kopması yedekte gitar yoksa performansı bitirir zira bu gitarlarda tel kopunca çalmaya devam edilemez.

inanılmaz zor ve pratik isteyen bir sistemdir ve kesinlikle yeni başlayan gitaristlerin floyd rose köprülü bir gitar edinmemesi gerekir.

en iyi üstadlarından biri: (bkz: synyster gates)
güncel Önemli Başlıklar