bugün

Firavunları tanrıya inanmamaları değil, adaletsiz olmaları bitirdi.
Üstelik, firavun kendini Tanrı olarak görmüyordu. Burada bir yanılgı var, kendisinin tanrının gözü yeryüzünde ki temsilcisi ortağı eli ceza ve ödül vereni kısacası tanrı tüm dünyaya evrene kendisinin ise Mısır'a baktığı koruduğu kolladığını söylüyordu.
Tanrıyı hoşnut etmek için kendinin hoş edilmesi gerekirdi. Öte dünya da cennet veya cehenneme kendinin karar verdiğini söylüyordu.
Din hiyerarşik bir düzen ve cennet cehennem tanrı olguları firavun nezdinde hayat buluyordu.
Daha fazla örnek vermek istemem ama bir papa veya halife ya da günümüz tarikat cemaat liderlerine yetkilerine temsil ettiği makama bakın çok benzerlikler göreceksiniz.
Firavun'un Tanrı inancı yok demek bile saçmalık ki adam kendini Tanrı gibi görüyor. islâm tarihinde ise ene'l hakk, hallac-ı Mansur vakası vardır ki çok ortak bakış açısı bulabilirsiniz. Tabi ki çıkış yeri değil de görüşün sonuç yeri önemli.

Unutmadan; son yapılan arkeolojik kazılarda piramitleri köleler veya zorla çalıştırılan insanlar yapmamıştır.
Evet, çok ağır şartlarda çalışmış bundan dolayı eklem omurga iskelet yapılarında bunun izleri insanlarda bulunmuş ama bu zorla çalışma demek değildir.
Din ve inanç kültür gereğini yerine getirmişlerdir. Zamanın çalışma şartları teknoloji açısından bu kaçınılmaz durum.
Örnekleme yapmak gerekirse; dünya da insan ırkı yok olsa, vücuduna bomba bağlayıp kendini parçalayan insanın cesedini bulan başka bir canlı uzaylı "bunların inancı bunların liderleri zorla bu insanların vücuduna bomba koyup bunların parçalanmasına neden olmuş" diyebilir mi?
Adam ben cennete gideceğim diye "Allah'u ağbar" diye kendini patlatıyor.
Ne kadar dar görüşlü ve ergenusça bir bakış açısı.. daha fazla kitap okumanızı öneririm.
mısırı ibraniler bitirdi sanmak.

(bkz: büyük iskender)

(bkz: julius ceasar)
güncel Önemli Başlıklar