bugün

platon devlet kitabını okuyun.
Önce iq testi.
ironiden anlamayan nesilden değilseniz bir tane aristoyu dedekte eden aristo dedektörü bir tane de platonu sayan platon sayacı edinin. tarihçelerinde başlangıçlar aynı onsenelere denk geliyorsa da, birbirlerinin tıpatıp bariz aynısılarsa da taoculuk platonculuğa, budizm aristoculuğa çok benziyor da değil tıpatıp bariz aynısı demeyin. tabi ironiden anlamayan nesilden değilseniz.bir de makyavelden önce, sun tzu dan önce kutadgu biligi okuyun.
fazla derinlere inmeyin.
Bir olaya farklı açılardan bakıp çoklu düşünün.
"Para için çalışanlar, bilimleri çıkarlarına köle ederler"
Demiştir hippokrates.

Para için yapacaksanız ayağınıza paten giyin, uçak alın, bisiklete binin, ne yaparsanız yapın hızlıca uzaklaşın.
Zira buralarda bu işi meslek edinemezsiniz.

Bu şıkkı elediğimize göre, okuduklarınızı yazarak pekiştirin, not alın, üzerine düşünüp düşündüğünüz şeyleri yazın, felsefe üretmeyi de gerektirir zira.
bundan 6 sene önce sofie'nin dünyası isimli bi kitabı almıştım yaşlı bir sahaftan. bilenler bilir bursa heykelde sönmezin en alt katlarında çoktur bu sahaflardan. o kitap bir başlangıç oldu her şey için. sonrasında hem inancım hem kalbim boka sardı zaten.
dini bir ideolojiye, siyasi ideolojiye kendinizi ait hissediyorsanız ilgilendiğiniz şeyler doğrultusunda felsefeyle ilgilenmek sizi mutlu edecektir. ama benim gibi zaten bu dünyada bir bok değilseniz kendinizi bir şeye ait hissetmiyosanız başlamayın derim. çünkü okuduğunuz her fikre kendinizi ait hissediyormuş gibi düşüneceksiniz. fakat hiçbir zaman kendinizi tamamen ait hissedemeyeceksiniz.
ilk önce martin heidegger'den varlık ve zaman okunmalı. Ardından sartre'dan varlık ve hiçlik, hegel'den tinin fenomenolojisi, derrida'dan gramatoloji, Foucault'dan söylemin düzeni, kant'tan saf aklın eleştirisi... Başlangıç için bunlar ideal.
bence bu işin babası olan sokratesten başkayabilirsin. sonra bıyıklarını kemirdiğim friedrich nietzsche ile devam edebilirsin. ancak felsefe kitapları roman gibi okunmaz. günde 20 sayfadan fazla okumamalı, okurken iyice anlamaya çalışmalı ve hakkında düşünmelisin. sonra göreceksin ufkunun ne kadar açıldığını ve ne kadar geniş düşünebildiğini.
önce rasyonalizm azizim... platon, descartes, kant, leibniz, spinoza, schopenhauer, bertrand Russell ile başlamalı.
görsel
cübbeli hocanın ilmihalini okuyun, itikadınızı düzeltmeden felsefeyle uğraşmayın sapıtırsınız.
düşünün ve bol bol okuyun arkadaşlar. bininci kitaptan sonra egonuzu hak edersiniz. sonrası zaten toplumdan ayrılma falan filen folon.
Sözlük yazarlarının felsefe alanında özellikle okunması gerektiğini düşündükleri kitap tavsiyeleridir.

Arkadaşlar kız arkadaşım neoplatoncu olduğunu açıkladı, ancak ne demek bilmiyorum. Yardımcı olması açısından hangi kitapları önerirsiniz?
Sözlük yazarlarının felsefenin abc'si sayılabilecek eserler konusunda tavsiyeleridir.

Arkadaşlar pergel isimli filozof ağır geldi. Daha hafif bir şeyler önerir misiniz? Nereden başlamak gerek? Referans kitapları da olur.
sophie nin dünyası var. 12 yaşında okumuştum.
Felsefede her şey insana mantıklı gelir bu yüzden en baştan kendine bir doğru seç ve ona yoğunlaş.
güncel Önemli Başlıklar