bugün

lise mezunu olmadan, düşünce tarihiyle ilgili kitapları okumuş anlamış, sadece siyasi tarihi değil, felsefe tarihiyle birlikte sanat tarihi de bilen öğrenci. sokaktaki lise mezunundan yüzde 90'ı bunu yapar:felsefe tarihindeki önemli düşünceleri bilir, fikirler nasıl gelişmiş yorum yapabilir, geniş bir düşünme biçimine sahiptir. gününü, kendini, ülkesini anlamaya çalışırken bildiği şeyeleri kullanır. gelişimin temelinde ilke önce kendisine düşünce özgürlüğü vermesi gerektiğini bilir.

(bkz: bir gün o gün gelecek)
(bkz: umut etmeyen ölsün)
felsefenin bile ne oldugunu bilmeyen toplum için felsefe tarihi bilmemek bir lüks değil oldukça sıradan bir durum olsa gerek, bir de dine karşı kaygılı olan, bu yüzden ve etrafındaki insanların sözlerini dikkate alarak daha dogmatik yaşayan toplumumuz için nedene ve nasıla yönelten her şey tukaka edilmektedir, bunu bilen de tuhaf insandır, o zaman feslefe ve tarihini bilen kişi de tuhaftır.
dogmalarla bezenmiş günlük hayatımızda, halkın felsefe tarihini bilmeyen bireyler yetiştirmesi ve yeni yığınlar oluşturması normal karşılanması gereken bir hadisedir.inançsal olarak sıkı bir tutum içerisinde yetiştirilmiş olan bireylerin felsefe öğrenimi sadece ezbere dayalı olarak kalacaktır.
okullarda felsefe derlerinin kalitesine bağlı olarak değişen durumdur.
(bkz: alman lisesi) ve (bkz: düz liseler)***
demokritos ve heraklitos'u cips çeşidi sanan lise mezunlarıdır.
öss'den sonra kafaya format atan lise mezunudur.
düşünmeyi bilmeden felsefe tarihini ezberleyip mezun olanlardan pek de bir farkı olmayan insanlardır.
bir lise mezunun felsefe tarihini bilmesini savunan eleştirel görüş.

Ancak başlığı açan yazar başta olmak üzere, entry giren çoğu yazar, lise müfredatında okutulan felsefe dersinin "felsefe tarihi" olduğunu sanmakla büyük bir bilgi eksikliği sunmaktadır.

Şu an ki lise felsefe müfredatı, felsefe tarihi değil, sistematik felsefedir.
Bu derste öğretilen de felsefe tarihine zıt yönlü olarak (olumsuzluk anlamda değil), felsefenin temel alanları ve problemlerini (varlık felsefesi, ahlak felsefesi, siyaset felsefesi gibi),belli başlı filozofların bu problemlere cevaplarını içerir.

Felsefe tarihi ise, en başından günümüze filozofların düşüncelerini, dönemin düşüncelerini ele alır.

(bir felsefe öğretmeni)
deveye sırtın neden eğri diye sormuşlar: nerem doğru ki demiş...misali:

sadece felsefe mi?

ne lise (hatta üniversite mezunları) gördüm ki,
coğrafya,
anatomi,
yabancı dil,
tarih,
türkçe,
edebiyat,
ve mitoloji bilgileri sıfırdı.