bugün

yunanlıların tarihini öğrenmekten başka hiçbir işe yaramayan felsefe milli eğitim müfredatımızdan kesinlikle kaldırılmalıdır. sözde hayatı sorgulamak adına insanları inançsızlığa sürükleyen bu grek kökenli dersin yerine milli ve manevi şuurumuzu artıran dersler konulmalıdır. yüce türk milletinin gençlerinin beyinlerine platın, aristo, descartes gibi bize tamamiyle yabancı adamların eserlerini okumaktansa; mevlana, gazali, ibn-i haldun gibi türk-islam müceddidlerinin eserleri okutulmalıdır. özetle milli eğitimimizden milli olmayan herşey kaldırılmalı ve yerine bu milletin değerlerini yansıtan ve gençlerimize cihan hakimiyeti şuuru verecek dersler konulmalıdır.
sorgulamayan, düşünmeyen bir nesil isteyen akp zihniyetinin talebidir.
ÖĞRENCiLERiMiZi, TÜRK-iSLAM BAYRAĞINA SARIP, BiRDE KAVANOZA SOKALIM.
eğitimi yasaklarla halletmeye çalışan zihniyetin önerisidir. ayrıca bu başlık daha önce hemen hemen aynen açılmıştı. moderasyonumuz uyuyor mu?
(bkz: yasakla saadet olmaz)
sonra düşünmeyi bilmeyen, söyleneni anlamayan, sadece kendi fikirlerini doğru sanan bir nesil yetişsin. tamam hocuu oldu o zaman.
felsefeden kalan insanların söyliyebileceği düşünce.

(bkz: doğruyu söyle kaç senedir kalıyorsun)
müfredatta olduğu zamanlar da sorgulamayan, düşünmeyen, anlamayan çoğunluk gençler yetişmiştir ki kaldırılmasıyla kurtarılan bir azınlık vardı onların da kaybedilmesine neden olacaktır..
yanlış kanaattir*. (yanlış ifadedir de, felsefe dersi demek istenmiş olsa gerek)seçmeli olabilir.

ayrıca seçmeli dersler artmalıdır. lise düzeyinde (seçmeli) ekonomi dersi de olabilmeli, yabancı dil çeşitliliği de.
gençlerin beyinlerini daha da örümcek ağlarıyla donatmak isteyen zihniyetin söylemi.
yıllar evvelki server tanilli yazısını akla getirmiş abuk önerme. ne diyordu hoca: eğitim sistemimizdeki ezberciliği farklı pencerelerden bakamamayı birazcıkta vizyonsuz müfredata bağlamak mümkün. fransa'da felsefe öğrencilerine sorulan sorulardan birisi şu: yasalar aklın mı eseridirler? üzerinde düşün, saatlerce yaz. tartış, fikir tanzimi oluşsun. kaldır felsefeyi, azcık olan düşünsel dünyayı da kapatalım tam olsun. muhafazakar bir başlık ve söylem bu. onayı zor. nasıl insanlar dini, sanatı tartışmaya açıyorlarsa bunu da açacaklar işin doğalı olarak. bir çok açıdan yunanlıların tarihinden çok şeye yarıyor felsefe. bazılarının aklı almadığı alamayacağı üzere.
bak az önce bahsettiğime benzer bir soruyu öğrencilerimize yöneltsek alacağımız cevap bir iki tümceyi geçmez bizim sorunumuz bu. ezber ve kalıplar...
demek ki neymiş felsefe düşünsel dünya açısından olmazsa olmazmış!
okullarda verilen felsefe eğitimi düşünülürse doğru önermedir. zira felsefeyi öğretmeye çalışıyor müfredat.

'felsefe öğrenilmez, felsefe yapmak öğrenilir'
yobaz tespiti ve aynı zamanda isteğidir.

felsefeyi her zaman din dışı, akıl dışı gören ve gösteren, ancak hayatında felsefe ile uzaktan yakından tek bir kitap eline alıp okumamış zihniyetin feryadıdır.

ilgili bakanlık bu yobaz çağrısına kulak vermeli ve felsefeyi müfredattan kaldırmalıdır. onun yerine kuran'dan ayetler ya da bir dizi hadisler ile müfredat zenginleştirilmelidir.
arkasından gelecek önerme.

tüm pozitif bilimler müfredattan kaldırılmalıdır. (bkz: kınıyoruz).
bütün dersler ezberleniyor ve öyle sınıf geçiliyor. yani hepsi külfet. felsefenin kaldırılmasıyla en azından bu külfetlerden biri azaltılır, fene mı? hiç değilse öğrenci üniversite sınavlarına hazırlanmak için biraz daha vakit bulur.

yazdıklarımda çelişki yok aslında. lisede hiç birşey öğrenilmiyor, sadece bir takım şeyler ezberleniyor. üniversiteye hazırlık kurslarında ise ezberlenen bu şeylerin test çözme tekniğinde kullanılması öğretiliyor. yazdıklarımdan istisna liseler mutlaka vardır ama istisnalar kaideyi bozmaz. keşke memleketimin bütün okulları öyle olsa da bu allah'ın cezası kaide bozulsa; bu düzen değişse. bir takım kişiler bu işten cukkayı doldurmasa dersane sahipleri gibi...

bence çoğu dersler kaldırılmalı. rahat bırakın çocukları.
lise felsefe kitaplarındaki yüzeysel, basmakalıp bilgilerden bahsediliyorsa kaldırılması iyi olur tabii... çocuklara nihilizmin hiççilik olduğu söyleniyor ve ne arkasını doldurabilecekleri bilgi, ne de kendilerinin doldurmasına teşvik edecek bir düşünce aktarılıyor. ben lisedeyken nihilizmle sadece kafa bulmuştuk. a4'ün yarısı kadar bir sayfanın bir sayfanın yarısında descartes, diğer yarısında sartre vardı. arka sayfanınsa yarısında nietzsche, diğer yarısında kant... bu kadarlık bir iş yapılıyorsa hiç yapılmaması daha iyidir.
(bkz: bamtelinde mi geçiyor utanma)
duyduğum en saçma şeydir zira zaten hiçbirşey düşünmeyen üretmeyen gençlerin ellerinden birde felsefe alınırsa napıcaklar çok merak ediyorum.Sorgulamaya üretmeye çalışan gençlere ihtiyacı olan türkiyeye bir vurgun olur benden söylemesi.
hayır kaldırılmamalıdır. bu ders öğrenciye hiç bir şey katmasa bile soru sormayı bir nebze katar ki bu yeterince fazladır.
--spoiler--
yüce türk milletinin gençlerinin beyinlerine platın, aristo, descartes gibi bize tamamiyle yabancı adamların eserlerini okumaktansa; mevlana, gazali, ibn-i haldun gibi türk-islam müceddidlerinin eserleri okutulmalıdır.
--spoiler--
bir gün gelecek ki** fikirlerin hangi milletten çıktığı önemsenmeyecek, işte o zaman gerçekten evreni çözmeye bir adım daha yaklaşacağız.

bu "tamamıyla yabancı adamlar" ile aynı dünyayı, aynı varoluşu ve aynı sonu - ölümü - tattığımız için yeterince ortak noktamız bulunuyordur zaten, hangi topraklarda yaşayıp hangi dili konuştukları önemsizdir. sonuçta insan olarak aynı bilinmezliği paylaşıyoruz, hoşumuza gitse de gitmese de.
(bkz: gazali)
* (bkz: hassiktir diyorum hassiktir)
felsefe, yunanca "phileo" ve "sophia" kelimelerinden türemiş bir kelimedir. felsefe kelimesinin türemiş olduğu bu kelimelerin birleşimi bilgelik arayışı, bilgelik sevgisi, hikmet arayışı anlamına gelir; yani felsefe hakikati bulmak için bir arayıştır, bir yoldur.

gazali ve ibn haldun gibi türk-islam kültüründe yer edinmiş şahsiyetler de birer filozoftur. ibn rüşd, ibn arabî ve farabî gibi daha birçoklarının da böyle olduğu gibi... öyle ki farabî, aristoteles'in felsefesini islamî açıdan yorumlayarak islam düşüncesiyle bağdaştırmaya çalışmışır. hatta farabî, türk filozofu diye anılır. tam bu noktada şunu sormak yerindedir diye düşünüyorum; okullarda kendi öz, millî benliklerimizi oluşturmak adına okutulacak türk-islam değerleri nerden beslenmiştir, bu şahsiyetler, öz değerlerimizi neyle harmanlayıp bir eser mevcut etmişlerdir? bu soruların cevabı çok açık ve nettir.

felsefeyle insan önce kendi varlığını sorgulamaya başlar, akabinde evreni düşünmeye başlar. felsefik düşünüş sıradan, sığ düşünmekten farklıdır, insana sorularının cevabını buldurmaya çalışır, bir nevi anlam arayışıdır. insan düşünme yetisiyle diğer varlıklardan ayrılır, felsefe de düşünmenin en sistemli halidir.

hülâsa; felsefe eğitimini müfredattan kaldırmak, zaten düşünmekten yoksun insanları iyice sığlaştırma çabasıdır. felsefenin gereksizliği düşüncesi ve felsefe eğitiminin kaldırılması istekleri de felsefeyle ilgilenmeyip düşünme gayretine girişmeden ortaya öylesine bir şey sunmaktır. bu durum, felsefe eğitiminin alınmadığı ya da iyi verilmediğinin bir namzeti gibi.
herşeyi öğrenip istediğine inanmak her insanın her bir bireyin hakkıdır. kimse bunu elinden alamaz.
felsefeye karşı değilim ama felsefe öğretmenlerine karşıyım.
felsefenin amacı bilmem kaçıncı yüzyılda yaşamış düşünürlerin düşüncelerini ezberlemek terimlere apuk sapuk birsürü tanım ezberlemekse kaldırılmalı.
--spoiler--
mevlana, gazali, ibn-i haldun gibi türk-islam müceddidlerinin eserleri okutulmalıdır.
--spoiler--
gazali ve mevlana felsefe ders kitaplarında fikirleriyle birlikte yer alıyorlar zaten.
yıllarca kafası s.kilmiş bir insan olarak tamamen karşı çıkıyorum bu kaldırma olayına. ben çektim onlar da çeksin.