bugün

faşizm asında bireysel olarak ele alınamayacak bir kavramdır, zira mutlak otoriteye dayanan totaliter rejimi ifade eder.

ancak süreç içinde sol hareketlerin karşılaştığı direnç mekanizmaları faşizm kavramına dahil edilmiştir ve günümüzde "ota boka faşizm deme hastalığı" bu şekilde ortaya çıkmıştır.

faşizm kavramına kısa bir bakış yaptık o halde artık sorabiliriz; faşizm özgürlük olabilir mi? öncelikle başkasına zarar verme, onun hayalini çalma faşizm değildir dolayısıyla "başkasına zarar verme-kendine zarar verme" şeklinde bir perspektif oluşturup; kendimize zarar vermemiz de faşizm ise ve bu konuda özgürsek... faşizm özgürlüktür... bu tümevarım temelden çatıya mesnetsiz ve kadük kalmaktadır.

faşizmde bir başkasına baskı yapma hatta onu öldürme gücü iktidar sahibi olanın elindedir ve bu güçü kullanır. bireysel olarak bir başkasına yahut kendine zarar verme güdüsü ise aslında sahip olunan gücün değil, belli alanlarda var olan zayıflığın göstergesidir. böyle bir zayıflık faşizm değil de daha ziyade bir ruhsal bozukluktur herhalde.
faşizm; üstünlük anlayaışından doğan bir kavramdır. üstünlük kişinin kendisiyle arasında olabilecek bir durum değildir.kişinin kendisine verdiği zarar mazoşizmdir. mazoşizm bir özgürlüktür fakat sağlıklı değildir.

not: güzel bir konu olmuş.
faşizm özgürlükse emperyalizm, kapitalizmde özgürlüktür. sıralamasını kabul etmektir. bence faşizm pişmanlıktır.
faşizmi uygulayanlar için doğru bir önerme.
Bir gerçek. Bak staline özgür özgür sürmüş bazılarını.