bugün

evrim teorisinin ispati ile ilgili soruların başında kullanılan söz.
evrim teorisi varsa bunca yıldır insandan daha üstün bir evrim geçiren varlık neden ortada yoktur, bunca yılda ancak insanlara kadar evrimleşip sonra durmuş mudur?
(bkz: evrim biyolojinin temelidir)*
hiç bir zaman gerçekleşmeyecek bir yalana bir umutla bağlanmış ateist tepkisi.
köyde eşek düdüklemenin hesabını anccak yapan beynin haddini aşması durumunda kullanabileceği muhtemel şart cümlesi .
genetikten, biolojiden ve benzeri birçok bilimden anlamayan motorların olaya dalış biçimi.
evrim olmasaydı, tırnaklarımızı kesmek zorunda kalmaz, vücut kıllarımızı traş etmek mecburiyeti hissetmez,apandisit ve kıl dönmesi gibi ameliyatlar geçirmez,kuyruk sokumuna sahip olmaz ve böyle sayısız tane işlevini yitirmiş ve körelmiş organa-uzuva sahip olmazdık, afrikada hala kuyruk sokumu birkaç santim dışa taşkın insanlar var. peki bunlar nedir diye bir soru sorulabilir bu motorlara.
evrimi yanlış yoldan sorgulamaya girizgah kelimeleri.

birincisi her canlı kendi mükemmeline erişmek üzere evrilir. evrim (ya da biyoloji bilimi) canlıları belirli bir üst-alt sıralamasına göre dizmez. canlıların dallanarak sınıflandırıldığını hatırlatalım.

elbette bazıları diğerlerinden daha üstündür. kuşlar sürüngenlerden evrilmiştir. ama memeliler kuşların bir ileri basamağı değildir, onlar canlılık ağacında başka bir daldır. bu sebeple şu canlı daha üstün bu canlı daha üstün diye bir şey her zaman denemeyebilir. örneğin insan balina'dan daha üstündür diyebilir miyiz? bütün aletlerini, teknolojisini alalım insanın ve onu okyanusa bırakalım, burada insanın balinaya karşı bir üstünlüğü olabilir mi? ya da insan kıyafetleri ve diğer icatları olmadan kutuplarda ne kadar süre hayatta kalabilir? bu durumda insan kutup ayısından nasıl üstün olabilir? ha, ama şu da vardır ki kutup ayısı ve balina da alet kullanamazlar. kutup ayıları kutuplarda hayatta kalacak şekilde, balinalar okyanuslarda hayatta kalacak şekilde evrilmişlerdir. keza insan ve diğer primatların üstünlükleri de alet kullanabilmeleridir.

ayrıca evrim her çağda aynı hızda olmak zorunda değildir. ortam şartları değişmezse canlı da elbette değişim olmayacaktır, neden olsun ki? ama bu evrimin tamamen durduğunu göstermez. bundan yüz sene önceki türklerin boy ortalamasıyla bugünkülere bakalım. ülkemizin boyu uzuyor her kuşakta. evrim illa ki türden türe atlamak değildir.

(bkz: insan evrimi)
(bkz: boşa aç kaldık oruç ayağına)