bugün

Var. Evren citlerle çevrili...
everenin sonu olabilir, ama maddenin bir sonu yoktur ve tek gerçeklik bu dur. ayrıca hiçbir şey yoktan var vardan yok olmaz. bu ilkokul fenbilgisi derslerinde bile geçiyor olması lazım.

bu bu kadar basittir aslında.
ölçmedim ki hamına..
Görmeden bilemezsin.
Evreni bilmem ama dünyanın vardır şeklinde bir cevabı zihnimde dolandırmış soru.
Cevabını bilmem ama eğer bir sonu varsa evrenin dışında başka şeylerin de olması gerekir.
Eğer yok ise aklımızın sınırları almıyor.
Sürekli genişlediği söylenirdi demekki var genişlediğine göre.
tübitak'ın yaptığı açıklamaya göre evrenin sınırı yok. ayrıca aynı açıklamada değinildiği üzere; güneş balçıkla sıvanmaz.
Teorik olarak evrenin büyüme hızı ışık hızından daha fazladır ve büyüme hızı her geçen an daha da artarak devam etmektedir. Ancak insanoğlu henüz ışık hızına bile ulaşacak teknolojiye sahip değilken ve ölçebildiği en yüksek hız ışık hızı olduğundan evren ile ilgili kesin sonuçlar elde edemez. Yani ışık için bile evren sonsuzdur. Bu da demektir ki insanoğlu için evren sonu varsa bile asla görülemeyecektir, bu nedenle de sonsuz kavramı içine dahil olacaktır.
kanımca yoktur. şayet olmuş olsaydı bu tespit edilebilirdi. evrenin sürekli genişlediği söyleniyor, genişleme hızının ise ışık hızında olduğu belirtilmiş. ışık hızında hareket eden bir araç icat edilse yine de sonuca ulaşamayız. ışık hızında asırlardır genişleyen bir evreni, ışık hızında hareket eden bir araç ile yakalamak imkansızdır. daima geride kalacaktır çünkü.
evrenin sonunda, sonun başlangıcı vardır. Yani hiçlik vardır. Hiçlik bir varlıksa o da evrenin bir parçasıdır. Varolan hiçbirşey (mesela insan beyni) yokluğun gerçekliğini tam olarak kavrayamaz yalnızca eksikliğini hisseder.

Evrenin sonu hiçliktir. Ve hiçlik üzerine kesin bir yorum yapılamaz. Çünkü hala varız.

Varlık ve yokluk bilinen ve bilinemeyen evrenin parçalarıdır.
Evren surekli genislemektedir fakat bu bir yun kumasi kenarlarindan cekip esnetmeye değilde balonu sisirmeye benzer. Yani evren her an her yerden, suan bulundugumuz noktadan bile genisliyor. Evrenin genisleme hizi isik hizina yakin bir hizdir. Isik hizindan fazla değildir. (Isik hizindan fazla hizda giden bir şey tespit edilmedi)
Bu da demek oluyor ki, hizla genislediginden dolayi sonunu bulamadigimiz bir evren var. Ayrica şahsi gorusume gore evrenin koseleri veya duvari ya da her hangi ucurum tarzi bir sonu yoktur. Dedigim gibi balon seklinde dusunulurse balonun icinde yuruyen bir karınca balondan asla cikamaz, balondan dusemez. Uzayi da bu sekilde dusunursek evren 3 boyuttan da daha fazla ve belki de bazi kosullar olusmazsa sonunu bilmemiz, yok olusunu bilmemiz imkansizdir.
evreni sadece somut olarak görmemiz olanaksızdır. sadece soyut bir kavram hiç olamaz. zaman gibi düşünmeliyiz. zamanın bir başlangıcı var bundan eminiz ama sonunu yorumlamak için yeterli kanıt yoktur. sonsuzda olabilir ya da her an duradabilir. evreni büyüdüğünü anlamak için zamanın ilerlemesine bakın. evrenin büyümesi bu şekildedir. her an aslında arkasında bıraktığı bir iz. her gelecek bir sonraki genişlemesi. ve olup biten herşey bunun içinde. kimse dışarı çıkmıyor. bir şey içeri girmiyor. ilerleyen bir kar topunun kocaman olması gibi ama kar toplamiyor. başlamış ama başı ve sonu belli olmayan, git git bitmeyen yoldaki içi dolu bir otobüs gibi.
kesin olarak sonu olduğu ispatlanmıştır efem.
az araştırın.
(bkz: başlarım evreninize ben gidiyorum)
evrenin içinden bir gözle bakarsak, gayet de bu evrenin bir sonu var. sürekli genişleyen bir cisimden bahsediyorsak, bunun bir sınırının olması evrenin temel kuralı. bu sonun sonsuzlukta bulunuyor olması ise kendi içinde çelişiyor gibi görünse de her sonsuzluk tanımının sonsuz olmaması ihtimali gibi bir durum sözkonusu. yani sonsuz bazen tanımlayamadığımız şeylere karşı bize bir altın kelime olarak gelebiliyor. Evrenin sonsuzluğu sonsuz bir t değeri için geçerlidir. Fakat sonsuz t zamanından çok uzakta olduğumuz için aslında şu anda evrenin sonsuz değil sınırlı bir hacminin olduğu bir n zamanda yaşıyor olup t-n zaman kadar mesafe uzaklıktayız evrenin sonsuzluğuna.

Bu durumda evrenin sonundaki nokta? işte bu noktayla alakalı hiçbir şey düşünememekteyiz çünkü aslında bu dediğimiz hacim kütle ve zaman eğrileri (mekan ve zaman) evrenin içinde geçerli olup, evrenin dışına çıkıldığında doğruluğunun ispatlanamayacağı şeylere dönüşebilir. yani, bizim için sonsuz uzaklıktaki bir noktanın (t zamanını doldurduğumuzu varsayıyorum) aslen bir nokta olmaması gibi bir durum söz konusu. yani t+1 in de sonsuz olması gerekirken tanımsız çıkma ihtimalinden bahsediyorum. evet gece gece beni nelerin ne yaptığını düşünerekten uykuya dalabilirim o halde. umarım anlatabilmişimdir.
var ama sürekli genişliyor. eni sonunda çok büyüyüp içine kapanacakmış öyle diyodu adamın biri.
“Gözlemlenebilir” kelimesinin kullanılmasından anlaşılacağı gibi, daha uzağın gözlemlenememesi orada bir şey olmadığı anlamına gelmez; yalnızca gözlemleyemediğimiz için bilmeyiz. Gözlemlenebilir küre çap olarak 28 milyar ışık yılı mesafede görünse de aslında daha büyüktür. Bilim adamları, evrenin genişlediğini biliyor. Bilim adamları, Büyük Patlama esnasında Dünya’dan 13,8 milyar ışık yılı uzaklıktaki bir noktayı gözlemleyebilirken, bugün aynı nokta 46 milyar ışık yılı uzaklıktadır. Bu da gözlemlenebilir çapın 92 milyar ışık yılı mesafe olduğunu kanıtlar.

Dünya’yı Evren’in merkeziymiş gibi düşünerek gözlemlenebilir alanın belirlenmesi, insanlığı Evren’in merkezine koymak gibi görünebilir. Okyanus’taki gemiden kara görünmemesi o geminin okyanusun tam ortasında olduğu anlamına gelmez. Bu örnekte olduğu gibi Evren’in kenarını göremiyor olmamız Evren’in merkezinde olduğumuz anlamına gelmez.

Evren’in büyüklüğü, büyük oranda şekliyle ilişkilendirilir. Bilim adamları, evrenin şeklinin kapalı (sonlu) ve küresel, açık (sonsuz) ve eyer şeklinde ya da kağıt gibi düz ve sonsuz olduğunu tahmin ediyor. Sonlu bir Evren’in büyüklüğü sonlu olduğundan ölçülebilir; aynı durum kapalı, küresel Evren için de geçerlidir. Ancak sonsuz Evren’i ölçmek mümkün değil. Çünkü sonsuzu ifade eden bir ölçüm mevcut değil. NASA, 2013 yılında Evren’in 0,4 hata payıyla düz olduğunu duyurdu. Düz bir evren, sonsuz bir evren demek. Sonsuz evren’in büyüklüğü ise sonsuz.
Büyüyen bir şey sonsuz olamaz. Hadi dağılın şimdi.
Muhtemelen küre gibi bir yapısı vardır ve sonsuzluk gibi algılanır lakin yine de çoklu evren teorilerini de göz önüne almalıyız.
Sonsuz bir sondan bahsediyorsak var. Hatta evren bir simülasyon düşüncesine de katılıyorum. Zira evren sınırsız değil. Sınırları var, dünyada zaman misal, bugünde sıkışıp kalıyoruz, başka bir gezegende başka bir sınır var belki. Dolayısıyla istediğimiz gibi hareket edemediğimiz yerde kontrol bizde değil demektir. Kontrolü eline alan güç bizi bazı sınırlarla sınırlandırmış, başka bir evrende başka bir simülasyon örneği olabilir. Bilgisayar oyunu gibi yani. Oradaki karakterler bunun bir oyun olduğunun farkında değiller bizim sınırladığımız kurallar çerçevesinde hareket ediyorlar, ne zaman bilgisayarın dışına çıkabilirlerse o zaman bir oyun olduğunun farkına varabilirler. Bizler gibi.
yaratılan her şeyin sonu vardır .
''çok düşünme gaffayı yersin''ci bakış açısıyla bakacak olursak sonsuz diyebiliriz.
(bkz: the thirteenth floor)
yıldızlar ve güneş bilimsel olarak bir gün ölecek. http://www.mucizeler.com/...rin-ve-gunesimizin-olumu/
evrenin içindeki ısı enerjisi genişleme ile birlikte azalmaktadır. Lakin, bu genişleme, karanlık enerji denilen ve hakkında pek bilgi sahibi olmadığımız bu gizli kuvvet tarafından yürütülmektedir.
Salt yıldızlardan yayılan ısı bir gün ölecektir, Sonradan yıldızın kütlesine bağlı olarak ya büyüyerek enerji sömürecek yahut parçalanarak evrenin baska bir bölümünde yeni yıldızları doğuracaktır.
Karanlık enerji ise yıldız tozları gibi olmayıp, giderek hızlanan bir miktarda evreni genişletmeye devam etmektedir. ısı ölümü halen gerçekleşebilecek bir senaryo olarak kendisine yer bulmaktadır lakin, big crunch denilen çöküş teoremi bu şartlar altında yanlışlanmaktadır.

Şu anki bilgilerimize göre, en yakın ihtimal, evren giderek genişleyecek, genişledikçe ısı kayıplarından dolayı büyük donma gerçekleşecektir.

Tabii ortaya atılan diğer iki teoriyi de derinlemesine araştırmak ve incelemek gerekir. Fakat bunlar ilk ikisi kadar derin Temellere oturtulmuş degildir.
(bkz: big crunch)
(bkz: big freeze)
(bkz: big change)
(bkz: big rip)

Edit: düzeltme.