bugün

https://youtu.be/Atx0gQJdN0c

Dindarlar izlesin evrendeki kusursuz tasarım allahındır diyenler.

Celal şengör...
Celal Şengör darwinden farklı hiç bir şey söyleyememiş.
Dünyadaki doğumlardan yüzde kaçı hatalı?
3 ayaklı doğan (anormal) inek sayısının, 4 ayaklı doğan (normal) inek sayısına oranı nedir mesela?
çevresel etkiler, insan müdahalesiyle bozulan çevre ve atmosfer, doğal yaşam alanlarının katledilmesi sebebiyle yaşanan prematüre (erken doğum), enmatüre (zamanından geç doğum), anomali (sakat doğum)lardan yaratıcıdan ziyade insanoğlu sorumludur.

Evrenin (bilebildiğimiz, çözebildiğimiz) fizik kuralları dahilindeki hareketlerini karmaşa, keşmekeş veya kaos olarak niteleme cehaleti, olsa olsa anca kendini bilimadamı zannetmekle mümkün olur.

Şengör'e sadece şunu soruyorum.

Sadece bizim güneş sistemimizdeki (kabul edilen) en uzak yürüngesindeki Eris'in (http://tr.wikipedia.org/wiki/Eris_(c%C3%BCce_gezegen) güneş çevresindeki turunu 560 yılda tamamladığını bilim adamları nasıl ölçebiliyor, hesaplayabiliyor?

Madem uzaya kaos, karmaşa, keşmekeş hakim, nasıl oluyor da ayın onlarca yıl sonraki yörüngesini milimetrik olarak hesaplayabiliyoruz.

Uzayda, dünyada, hatta ,nsan vücudunda öylesi mutlak bir düzen ve intizam vardır ki, gecenin bir yarısı uykunun bilmem kaçıncı evresindeyken, götün açıldığında beynin bunu fark eder, ellerini kullanarak üstünü örter, götünü donmaktan kurtarır da senin ruhun bile duymaz. canım benim.

kompozisyon tadında olmadı belki ama, en büyük hataları "Herşeyi biliyorum zannedenler" yapar.

O yüzden imam-ı Azam haddini bilerek, "Bilmediklerimi ayağımın altına alsaydım başım göğe ererdi." deme büyüklüğüne erişmiştir.
Simdi buna boyle bir isim koyunca tabii inanclilar biraz kiziyor ama evren cidden kusursuz degil. her sey asiri derecede kaos icerisinde ve olmeye dogru gidiyor. Tum yapilar bozulmaya tandansli. Bunu anlayilmek icin zamani milyonlarca yil ileri sarmaniz gerek. kusursuzluga atfedilen anlam da onemli.
Tıpkı evren gibi insan vücudu da kusursuz değil. Her şeye kusursuz bir düzen hakim değil arkadaşlar. Entropi der ki, düzensizlik zaman ileri aktığı sürece artar çünkü olaylar ortamda olaylar rastgele olur.

insandan örnek verilmiş insandan gidelim. Beyine bakın mesela, tam bir bilgi işlem birimi. Neredeyse işleyemeyeceği veri yok. Sağır olan insanların belirli bölgesindeki derisine farklı seslerde farklı titreşen vericiler yerleştirilerek sesleri anlamasını sağlıyorlar artık. Bu fikri düşünen beyin de, bu dili öğrenebilen beyin de birer deha. Adam derisinden duymayı öğreniyor sonuçta, bu beynin veri işleyebilme becerisini gösteriyor bize.

Ama, dönüp diz kapağına bakar mısın mesela? O iki kemiği ne tutuyor sence? Allahın mucizesi mi? Hayır. Sadece iki tane tendon. Sadece... Biri sağında biri solunda iki tane tendon dizini bir arada tutuyor. Bu bir kusur arkadaşlar, çünkü hala gelişiyoruz ve ara modellerde kusurlar olur.

Ya da en basitinden çüküne bak ya. Neden vücudunun önünde? Korunaklı bir yerde olması gerekirken neden bariz bir şekilde sallanıyor önde? Oraya bir fiske alsan kırk takla atıyorsun acıdan sonuçta, korunaklı olması lazım.

Ya da ayakların mesela. Neden o kadar çok kullanılmayan küçük kemikçikli eklemleri var? Gerçi bu biraz daha yerine oturmuş durumda çünkü esneklik sağlıyor ve aşil tendonunun yükünü alıyor.

Yani demem şu ki, kusursuz değiliz. Hiçbir şey değil.

Sevgiler saygılar, gecenin beşinden günaydınlar hepinize.