bugün

yıllar önce lisede arkadaşım ödev olarak yapmıştı ve sonunda mideye indirmişti. uğraşılsa yapılabilir, ancak sirke olma ihtimali büyüktür.
(bkz: şarap evi)
evde sahlep bile yapamamış bünyelerin kalkışmaması gereken aktivitedir.
Evinde bir leğen, çizme, bidon olan herkesin bağ bozumunda alınan üzüm ve eczaneden alınabilecek mayalar ile yapabileceği bilindiği takdirde ekonomik, isteğe göre yapılmış olduğunda daha keyifli içimi olan harcanan emeklerin bardaktaki kırmızılıkta görüldüğü, şıra iken içmeye doyumu olmayan bir şarabı yapmaktır.
(bkz: ev yapımı şarap)
bilemiyorum...
(img:#1207405)
içerisinde tuvalet bulunan her evde yapılabilecek aktivitedir.

(bkz: bok için)
sirke ile farkını sağlayan husus nedir bilmiyorum ama, bir kez balıkesir edremitte gittiğimiz bir sahil köyü evinde tatmıştım. hem de mevsimsel olarak kapıları kitleyip gitmeden önce şişelere basmışlar, olmuş.
Son 3 4 yıldır yapmak isteyip yapamadığım şey.
destile esnasında hava alırsa sirke, almazsa sarap olur. bu yüzden destilasyonda kesinlikle hava ile temas etmemelidir.
steril ortam sağlanırsa ve prosese dikkat edilirse kendinize ucuz şarap tadında şaraplar yapabilirsiniz. siz bir kaç şey yaptıktan sonra geri kalan çoğu şey kendiliğinden oluyor zaten. fermantasyonda reaktif glikoz tepkime sonucu karbondioksit salınımı eşliğinde ürün olarak etil alkolü veriyor. süreci hazırlamaktan öte sterilizasyonu sağlama şarap ve bira yapımında belki de dikkat edilmesi gereken en önemli detay.
görsel

Elma suyu ve şampanya mayasından yapıldığı için içimi çok daha hafif ve tatlı olan şirin beyaz şarabımızın ilk kapatıldığı hali.

Bir gecede 1 litresini tek başına bitirmem de tadının mükemmelliğinin kanıtı olmuştur zaten.. kimse hatta ben bile bu kadar iyi olacağını beklemiyorduk. Şimdi önümüzdeki maçlara bakalım.
yakında elinizde bol miktarda sirke olacağının işaretidir.
Dimesin nar suyundan iyi şarap oluyor,tavsiye ederim.
Dinlendirme süresi vs amelelik amk.
Mardin' li bir süryani değilseniz hiç kalkışmayın.

Ev yapımı şarabın öteki adı, süryani şarabıdır.
Koku, lezzet, burukluk oranı, yumuşak içimi ile piyasanın en kahraman şarap markalarına taş çıkarır.
Aklınızda olsun.
AYRan hem kolay hem sağlıklı soğuk içiniz.
yapımı çok kolay, çok ucuz ve piyasadaki 40-50 liralık standart şaraplardan daha kolay içimli ve tatlıdır.

malum alkol fiyatları uçtu, boynuz kulağı geçti. biranın tadını aratır hep ama evde litresi 5 liraya kendi alkolünü yapmak isteyenler ve kafa yapsın da fark yapmaz diyenler için mükemmel bir kurtuluş yolu bu.

öğrenci veya alkole para yetiremeyen kardeşlerimize amme hizmeti niyetine tarifini vereyim...

malzemeler;

5 litrelik su şişesi için; 4 litre üzüm aromalı meyve suyu(%100 üzüm olması gerekmiyor), 4 su bardağı toz şeker, dr oetker kuru maya, eczanelerden alabileceğiniz serum hortumu.

kurulumu; (çocuğa anlatır gibi)

su şişemiz yeni ve açılmamış olması gerekiyor ki bakterilerin üremesi ve şekeri alkole dönüştürmesi için steril olsun. içindeki suyu boşalttıktan sonra hava kilidi için, şişenin kapağına serum hortumunun zar zor geçebileceği şekilde ufacık bir değil açın. serum hortumunu içinden geçirin. şişenin içinde kalacak olan kısmında 2-3 santim olsa yeter serum hortumu. ve mümkünse kapağın dış kısmından serum hortumunun çevresini bir yapıştırıcıyla iyice kapatın, hava geçmemesi çok önemli.

meyve suyunu ve şekeri şişeye dökün. temiz ve delinmemiş bir kapak takın ve iyice karıştırın, şekerin eridiğinden emin olun. ardından 1 çay kaşığı mayayı ekleyin. şimdi de mayanın daha hızlı aktif hale gelmesi için hafifçe sallayın. serum hortumu taktığımız kapağı takın, hortumun diğer ucunu da 0,50lik bir su şişesine suyun içinde gömülü olacak şekilde sokun. buradaki amaç, şişeye hava girmemesi ve sadece çıkışına izin verilmesidir. ışık görmeyecek yerde mümkünse üzerini bir şeyle örtün ve beklemeye bırakın. ufak su şişesini de görebileceğiniz bir şekilde dışarıda tutun.

evet! işlem bu kadar.

1-2 saat sonra hortumun ucundan hava baloncukları çıkmaya başlayacak. hava çıkışı bitene kadar şişeyi açmayacağız(3-4 hafta). mayanın içindeki bakteriler şekeri yiyor ve alkole dönüştürüyor. bu sayede karbondioksit oluşuyor ve içerideki gaz hava kilidi sayesinde dışarı atılıyor. standart hamur mayası kullandığımız için, ortalama %9-11 arası alkole sahip şarabımız olacak. zira hamur mayası, muhtemelen %10-%13 sonrası alkole dayanamadığı için fermantasyon tam tamamlanmadan ölüyor ve şarabın içinde bir miktar daha şeker bırakıyor. bu sayede tatlı bir şarap elde etmiş oluyoruz. daha yüksek alkol olsun istiyorsanız, hamur mayası yerine şarap mayası alırsınız ve ortalama %15-16 alkole sahip bir şarap elde edersiniz fakat şeker kalmadığından sek bir şarap olur, tatlımsı olmaz.

hamur mayası ideal, şaşmayın derim.

fermantasyon bitince yapılacaklar

yeni bir serum hortumu edinin ve beklemeye aldığınız şarabı serum hortumu yardımıyla yeni bir şişeye aktarın. fakat şişenin dibini aktarmayın, dipte biriken tortular da yeni şişeye geçmesin. ardından bu yeni şişede 2-3 gün buzdolabında dik halde bekletin ki içindeki maya tanecikleri dibe çöksün. en sonunda 1 litrelik şişelere serum hortumuyla aktarın ve içmeye hazır bir şekilde buzdolabına atın.

işlem bu kadar.

ulan 1 ay bekleyip, 1 haftada içeceğiz' diyorsanız, bir döngü oluşturmak için haftalık yeni şarap kurun, her daim şarabınız olsun.

ev yapımı şarap deneyimi

yormayan, mayıştırmayan bir etkisi var. kesinlikle bildiğiniz şaraplar gibi mide bulandırmıyor ve meyve suyu gibi lezzetli. 1 litrenin yarısında bile sarhoş olursunuz, o derece etkili ve güzel. yani benim yaptığımda muhtemelen %9-10 alkol oluşuyor. en güzel yanı da ertesi gün ne bir baş ağrısı ne de yanma oluyor. normalde şarap içindeki şekerden dolayı hem sarhoşken hem de ertesi gün baş ağrısı yapar ama bu tatlı şarapta böyle bir şey yok.

bu kadar yeter.

gidin şarabınızı yapın hadi. anlat anlat yoruldum ak.
Mayalar üzümü yiyip yiyip işiyormuş biz de onu şarap diye içiyormuşuz. Ulan kırmızı şarabın nasıl olduğunu düşünemiyorum bile. Ben şarabı bıraktım. Alıyorum eczane alkolünü yapıyorum kırk derece mis gibi rakımı. Oh tertemiz steril.
Bira yapıyorum bende. Şarap biraz daha zahmetli fakat usta ellerden tadına doyulmaz.
beyazını da yaptım kırmızısını da. birkaç püf noktasını şu şekilde sıralayabilirim;
1) şampanya mayası kullanımı. özellikle ilk defa yapanlar için tutturması daha kolay olur ve tadı daha yumuşak olur.
2) fermantasyon sürecinde en az 2 ay beklenmeli. en az. baloncuklanma 1 ayın sonunda yavaşlıyor 1.5 ay sonunda bitiyor gibi oluyor ama fermantasyonun bitmesi en erken 2 aydır bu yüzden yanılıp da açmayın.
3) karanlık bir ortamda tutulmalı. mümkünse bir dolapta ve üzerinde yine bir bez atılarak mümkün olduğunca karanlıkta bırakılmalı

zaten yapmak isteyen geri kalan bilgileri internetten bulmuştur. kolay gelsin..

(#41713827)
Hiç mi işiniz yok arkadaş ya...
Şarabını yapan, ekşi mayalı ekmeğini de yapar valla
Çok kolaydır en basit şekilde söyle yapılır meyve suyu 5lt lik bir şişeye konur içine çay kaşığının ucu ile kuru ekmek mayası konur şeker ilave edilir ve ağzı delik bir balon ile kapatılır.
tarih boyunca insanlarda fabrikada üretiyordu zaten bu mereti. metil riski distile içkiler de mevcuttur. şarapta birada değil.
güncel Önemli Başlıklar