bugün

Etnosentrizm, bir bireyin veya bir grubun çevredeki toplumsal olayları ait olduğu grubun norm ve değerlerine göre algılaması, değerlendirmesi ve ele alması olgusudur. Bu zaman birey, ait olduğu kültürün değer ve normlarını ideal ve daha doğru kabul etmekte, buna uymayanları ise geri, bilim ve kültürden uzak olarak kabul etmektedir. Etnosentrizmin en büyük örneklerine: Holokost, Haçlı Seferleri, Amerika yerlilerinin zamanında Avrupalılar tarafından kendi topraklarından kovulmaları ve maruz kaldıkları soykırımları misal göstermek olur.
Bir kişinin hayattaki her şeyi kendi kültürüne göre değerlendirmesi.
Bir nevi ''biz merkezcilik''tir.
(bkz: Etnik mülkiyetçilik)

ilk defa william graham sumner tarafından kullanılmıştır. farklı kültürlere mensup toplumların kendilerini üstün görmelerine ve başka kültürlere hep kendi kültür açısından bakmalarına sebep olan, ''ilkel'' duygu tavrıdır. birey bu değerlendirmeyi dil, din, yaşayış, gelenekler gibi kriterlere göre yapar.
etnosentrizm duygusu uç noktalara ulaştığı vakit kavga, savaş, terörizm gibi sonuçlar doğurabilir.
bir bireyin kültürünü esas alıp farklı kültürleri kendi kültürü açısından değerlendirmesi ve diğer kültürleri ötekileştirmesi anlamına gelen mağara adamı ideolojisi.

(bkz: etnik merkezcilik)
Bir bireyin başka kültürü kendi kültürü açısından değerlendirmesidir.
bayaa tehlikelidir. inceden saldirir. pratige dokuldugu an milyonlari etkiler, gucu elinde bulunduranin kesinlikle uzak durmasi gerekir. kendi ulkenizi kurarsaniz falan diye diyorum, yapmayin.
türkiye'de ilköğretim ve lise tarih kitaplarında oldukça etkili nosyon. öyle ki dünya tarihi de her zaman türklerin dünya tarihine, tarihsel olaylara tesiri veya diğer ulusların, devletlerin türk devletlerine tesirleri kapsamında incelenir ve özerk bir tarih algılayışı, sorgulayışı gerçekleştirilemez. tarihsel olayların neden - sonuç ilişkisini, birbiriyle etkileşimlerini göz ardı edemeyiz elbette ancak daha nesnel bir tutum takınılabilir.
bir kişinin kendi kültürünü temel olarak alması, diğerlerinden üstün görmesi.
kültür taassubu veya benmerkezcilik olarak tanımlanır. etnosentrizm grup üyeleri arasındaki bağlılığı artırırken, diğer yandan ayrımcılığa neden olup toplumları küçümsemeye ve dışlamaya yol açmaktadır.
turk uz butun baslardan ustun olan baslariz demek, bu gorusu savunmaktir.
cemüatciliktir.

fetçiler iyi bilir.
dolayısıyla bir ırkın diğerinden üstün tutulmaya çalışılması dolayısıyla faşizm demektir.
(bkz: etnosantrizm)
adı, bazı kaynaklarda "ırk merkezcilik" olarak geçen kavram...
kendi milli kültürünü diger ırklardan üstün görüp dünyanın merkezine koyma.
bir toplumun başka bir toplumun değer yargılarını kendi açısından değerlendirmesi, başka kültürleri aşağı bulması.. örn; bizim için kedi köpek eti yemek iğrenç bir durumdur ama başka bir toplum için bu normal bir davranış olabilir. eskimolar yiyecek kaynakları kısıtlı olduğu için üretime katılamayan yaşlı insanları ölüme terk ederler bu bize göre bir insanlık suçudur ama o kültür içerisinde bu çok doğal kabul edilir..
"Biz Merkezcilik"'tir. Bireylerin, yaşadıkları toplumu en üstün, en iyi olarak görmeleri ve (bkz: kültürel görelilik)'ten uzaklaşmaları durumudur.
grup karizması olarakta nitelendirilir..kişinin mensup olduğu etnik grubun,eleştirilemez ve yargılanamaz bir şekilde üstünlüğünü savunur.. (bkz: herhangi bir ideolojik görüş)