bugün

cmk.nın 171. maddesinde, cezanın ortadan kaldırılmasını gerektiren şahsi bir sebep olarak etkin pişmanlık hükümlerinin uygulanmasını gerektiren koşulların veya şahsi cezasızlık sebeplerinin varlığı halinde cumhuriyet savcı'sına kamu davası açmamak yetkisi verilmiştir.

cmk. madde 171;

1- Cezayı kaldıran şahsi sebep olarak etkin pişmanlık hükümlerinin uygulanmasını gerektiren koşulların ya da şahsi cezasızlık sebebinin varlığı halinde, Cumhuriyet savcısı kovuşturmaya yer olmadığı kararı verebilir.

2- 253 üncü maddenin ondokuzuncu fıkrası hükümleri saklı kalmak üzere, Cumhuriyet savcısı, soruşturulması ve kovuşturulması şikayete bağlı olup, üst sınırı bir yıl veya daha az süreli hapis cezasını gerektiren suçlardan dolayı, yeterli şüphenin varlığına rağmen, kamu davasının açılmasının beş yıl süreyle ertelenmesine karar verebilir. Suçtan zarar gören, bu karara 173 üncü madde hükümlerine göre itiraz edebilir.

3- Kamu davasının açılmasının ertelenmesine karar verilebilmesi için, uzlaşmaya ilişkin hükümler saklı kalmak üzere;

a) Şüphelinin daha önce kasıtlı bir suçtan dolayı hapis cezası ile mahkum olmamış bulunması,

b) Yapılan soruşturmanın, kamu davası açılmasının ertelenmesi halinde şüphelinin suç işlemekten çekineceği kanaatini vermesi,

c) Kamu davası açılmasının ertelenmesinin, şüpheli ve toplum açısından kamu davası açılmasından daha yararlı olması,

d) Suçun işlenmesiyle mağdurun veya kamunun uğradığı zararın, aynen iade, suçtan önceki hale getirme veya tazmin suretiyle tamamen giderilmesi,

koşullarının birlikte gerçekleşmesi gerekir.

4- Erteleme süresi içinde kasıtlı bir suç işlenmediği takdirde, kovuşturmaya yer olmadığına karar verilir. Erteleme süresi içinde kasıtlı bir suç işlenmesi halinde kamu davası açılır. Erteleme süresince zamanaşımı işlemez.

5- Kamu davasının açılmasının ertelenmesine ilişkin kararlar, bunlara mahsus bir sisteme kaydedilir. Bu kayıtlar, ancak bir soruşturma veya kovuşturmayla bağlantılı olarak Cumhuriyet savcısı, hakim veya mahkeme tarafından istenmesi halinde, bu maddede belirtilen amaç için kullanılabilir.

hükümet tasarısındaki ilgili gerekçede; yargılamanın adil yargılama ilkesine sadık kalınarak süratlendirilmesi ve kovuşturmanın duruşmadan duruşmaya sürüklenmesinin veya parçalı adaletin önlenmesi amacıyla ceza adalet sistemini boşaltmak, soruşturma evresindeki fitreyi etkinleştirmek için 171. maddenin düzenlendiği açıklanmıştır.

adalet komisyonu raporu'nda da sadece belirli suçlar bakımından , ilgili suçla bağlantılı olarak cezayı kaldıran veya cezada indirim yapılmasını gerekli kılan şahsi sebep olarak düzenlendiği belirtilmiştir.
5237 sayılı tck.da genel nitelikli bir hüküm olarak yer almayıp, bazı sonuçlarla ilgili özel hükümlerde yer verilen etkin pişmanlık (faal nedamet) geniş anlamıyla failin suçu önlemesi veya suçu işledikten sonra sonuçlarını ortadan kaldırması faaliyetidir. * suç tamamlandıktan sonra, işlenmemiş hale getirilmesi olanaksız ise de, fail gerçekleştirdiği haksızlığın sonuçlarını ortadan kaldırabilir. * işte bu düşünceler ve amaçlarla yasa koyucu, bazı suçlar açısından faal nedameti cezada indirim yapılmasını gerektiren bir hal, bazı suçlar açısından ise cezayı ortadan kaldıran bir neden olarak kabul etmiştir. buna göre;

1- organ veya doku satmak suçlarında etkin pişmanlık;

tck. madde 93'de düzenlenmiştir.
buna göre;

a- Organ veya dokularını satan kişi, resmi makamlar tarafından haber alınmadan önce durumu merciine haber vererek suçluların yakalanmalarını kolaylaştırırsa, hakkında cezaya hükmolunmaz.

b- Bu suç haber alındıktan sonra, organ veya dokularını satan kişi, gönüllü olarak, suçun meydana çıkmasına ve diğer suçluların yakalanmasına hizmet ve yardım ederse; hakkında verilecek cezanın, yardımın niteliğine göre, dörtte birden yarısına kadarı indirilir.

2- uyuşturucu veya uyarıcı madde suçlarında etkin pişmanlık;

tck. madde 192'de düzenlenmiştir.
buna göre;

a- Uyuşturucu veya uyarıcı madde imal ve ticareti suçlarına iştirak etmiş olan kişi, resmi makamlar tarafından haber alınmadan önce, diğer suç ortaklarını ve uyuşturucu veya uyarıcı maddelerin saklandığı veya imal edildiği yerleri merciine haber verirse, verilen bilginin suç ortaklarının yakalanmasını veya uyuşturucu veya uyarıcı maddenin ele geçirilmesini sağlaması halinde, hakkında cezaya hükmolunmaz.

b- Kullanmak için uyuşturucu veya uyarıcı madde satın alan, kabul eden veya bulunduran kişi, resmi makamlar tarafından haber alınmadan önce, bu maddeyi kimden, nerede ve ne zaman temin ettiğini merciine haber vererek suçluların yakalanmalarını veya uyuşturucu veya uyarıcı maddenin ele geçirilmesini kolaylaştırırsa, hakkında cezaya hükmolunmaz.

c- Bu suçlar haber alındıktan sonra gönüllü olarak, suçun meydana çıkmasına ve fail veya diğer suç ortaklarının yakalanmasına hizmet ve yardım eden kişi hakkında verilecek ceza, yardımın niteliğine göre dörtte birden yarısına kadarı indirilir.

d- Uyuşturucu veya uyarıcı madde kullanan kişi, hakkında kullanmak için uyuşturucu veya uyarıcı madde satın almak, kabul etmek veya bulundurmaktan dolayı soruşturma başlatılmadan önce resmi makamlara başvurarak tedavi ettirilmesini isterse, cezaya hükmolunmaz.

3- para veya damgada sahtecilik suçlarında etkin pişmanlık;

tck. madde 201'de düzenlenmiştir.
buna göre;

a- Sahte olarak para veya kıymetli damga üreten, ülkeye sokan, nakleden, muhafaza eden veya kabul eden kişi, bu para veya kıymetli damgaları tedavüle koymadan ve resmi makamlar tarafından haber alınmadan önce, diğer suç ortaklarını ve sahte olarak üretilen para veya kıymetli damgaların üretildiği veya saklandığı yerleri merciine haber verirse, verilen bilginin suç ortaklarının yakalanmasını ve sahte olarak üretilen para veya kıymetli damgaların ele geçirilmesini sağlaması halinde, hakkında cezaya hükmolunmaz.

b- Sahte para veya kıymetli damga üretiminde kullanılan alet ve malzemeyi izinsiz olarak üreten, ülkeye sokan, satan, devreden, satın alan, kabul eden veya muhafaza eden kişi, resmi makamlar tarafından haber alınmadan önce, diğer suç ortaklarını ve bu malzemenin üretildiği veya saklandığı yerleri ilgili makama haber verirse, verilen bilginin suç ortaklarının yakalanmasını ve bu malzemenin ele geçirilmesini sağlaması halinde, hakkında cezaya hükmolunmaz.

4- suç işlemek amacıyla örgüt kurmak suçlarında etkin pişmanlık;

tck. madde 221'de düzenlenmiştir.
buna göre;

a- Suç işlemek amacıyla örgüt kurma suçu nedeniyle soruşturmaya başlanmadan ve örgütün amacı doğrultusunda suç işlenmeden önce, örgütü dağıtan veya verdiği bilgilerle örgütün dağılmasını sağlayan kurucu veya yöneticiler hakkında cezaya hükmolunmaz.

b- Örgüt üyesinin, örgütün faaliyeti çerçevesinde herhangi bir suçun işlenişine iştirak etmeksizin, gönüllü olarak örgütten ayrıldığını ilgili makamlara bildirmesi halinde, hakkında cezaya hükmolunmaz.

c- Örgütün faaliyeti çerçevesinde herhangi bir suçun işlenişine iştirak etmeden yakalanan örgüt üyesinin, pişmanlık duyarak örgütün dağılmasını veya mensuplarının yakalanmasını sağlamaya elverişli bilgi vermesi halinde, hakkında cezaya hükmolunmaz.

d- Suç işlemek amacıyla örgüt kuran, yöneten veya örgüte üye olan ya da üye olmamakla birlikte örgüt adına suç işleyen veya örgüte bilerek ve isteyerek yardım eden kişinin, gönüllü olarak teslim olup, örgütün yapısı ve faaliyeti çerçevesinde işlenen suçlarla ilgili bilgi vermesi halinde, hakkında örgüt kurmak, yönetmek veya örgüte üye olmak suçundan dolayı cezaya hükmolunmaz. Kişinin bu bilgileri yakalandıktan sonra vermesi halinde, hakkında bu suçtan dolayı verilecek cezada üçte birden dörtte üçe kadar indirim yapılır.(*)

e- Etkin pişmanlıktan yararlanan kişiler hakkında bir yıl süreyle denetimli serbestlik tedbirine hükmolunur. Denetimli serbestlik tedbirinin süresi üç yıla kadar uzatılabilir.

5- rüşvet suçlarında etkin pişmanlık;

tck. madde 254'de düzenlenmiştir.
buna göre;

a- Rüşvet alan kişinin, soruşturma başlamadan önce, rüşvet konusu şeyi soruşturmaya yetkili makamlara aynen teslim etmesi halinde, hakkında rüşvet suçundan dolayı cezaya hükmolunmaz. Rüşvet alma konusunda başkasıyla anlaşan kamu görevlisinin soruşturma başlamadan önce durumu yetkili makamlara haber vermesi halinde de hakkında bu suçtan dolayı cezaya hükmolunmaz.

b- Rüşvet veren veya bu konuda kamu görevlisiyle anlaşmaya varan kişinin, soruşturma başlamadan önce, pişmanlık duyarak durumdan soruşturma makamlarını haberdar etmesi halinde, hakkında rüşvet suçundan dolayı cezaya hükmolunmaz; verdiği rüşvet de kamu görevlisinden alınarak kendisine iade edilir.

c- Rüşvet suçuna iştirak eden diğer kişilerin, soruşturma başlamadan önce, pişmanlık duyarak durumdan soruşturma makamlarını haberdar etmesi halinde, hakkında bu suçtan dolayı cezaya hükmolunmaz.

6- yalancı tanıklıkta etkin pişmanlık

7- hukuk davalarında yalan yere yemin suçlarında etkin pişmanlık;

tck. madde 275'de düzenlenmiştirr.
buna göre;

a- Hukuk davalarında yalan yere yemin eden davacı veya davalıya bir yıldan beş yıla kadar hapis cezası verilir.

b- Dava hakkında hüküm verilmeden önce gerçeğin söylenmesi halinde, cezaya hükmolunmaz.

c- Hükmün icraya konulmasından veya kesinleşmesinden önce gerçeğin söylenmesi halinde, verilecek cezanın yarısı indirilir.

olarak ayrıntılı bir düzenleme yapılmıştır.
(bkz: ceza verilmesini önleyen sebepler)
faal nedamet veya aktif pişmanlık olarak da ifade edilen; failin icra hareketlerini tamamladıktan sonra sonucun gerçekleşmesini önleme çabasıdır.
ayın arka yüzünü okuduğumuzda başka bir gerçek daha görülür:

(bkz: devletin etkin pişmanlığı)
(bkz: devletin dağdan inmesi)

yoksa demokratik açılım asla gündeme bile gelemezdi. tamam dünya değişti, pkk değişti, ordu değişti, türkiye değişti ama gelişmenin herkes için iyi bir şey gerekliydi. demokratik açılım ancak böylelikle bir kazanım sayılabilirdi. aslında bu dağdan geri dönüşler nedeniyle de herkesin sevinmesi gerekir. kürtlerin çoğu buna seviniyor -korucular hariç-; türklerin bir kısmının da sevinmesini sağlamak için çalışmak hem devletin hem sivil toplumun hem de tek tek akıllı, demokrat, hümanist bireylerin sorumluluğudur.

hiç bu yönden bakmamıştınız, değil mi?

ama biliyorsunuz, ayın biz hep aynı yüzünü görürüz ama ayın arka yüzü de var.
etkin olan şeylerin evet evet şeylerin, etkin olan şey her ne olursa olsun iyi yada kötü bir iş yapması gerekir. burdan yola çıkarak "son pişmanlık neye yarar" dediğimizde yani son pişmanlık hiç bir şeye yaramaz dediğimizde. son pişmanlık etkin olamaz diyoruz. etkin pişmanlık diye bir şey de olamaz bu şekil baktığımızda.

(bkz: etkin pişmanlık babayı olamaz! görmüyor musun coşan o.çocuklarını).
7 tane teröristin daha yararlandığı pişmanlık yasasıdır.

ne kadar güzel değil mi? kaç gündür her gün ölüm haberleri alıyoruz. bu ölümlerden sorumlu olan örgütün 7 üyesi "ben pişmanım" deyip serbest kalıyorlar.

nasıl bir ülkede yaşıyoruz... bu iş daha nereye kadar gidecek bakalım...
etkin pişmanlık bir yasa olarak biliniyor. halbuki etkin pişmanlık tck'da bazı maddelerden sonra ayrı ayrı düzenlenen bir ceza indirimi
şeklidir. her suçu için etkin pişmanlıktan yararlanmak mümkün değildir. etkin pişmanlık hükümlerinin uygulanacağı suçlar kanunla açık açık düzenlenmiştir. ceza indiriminden yararlanmak için ya suç ortağı, azmettiren, yardım eden hakkında bilgi verilmeli, ya kişi işlediği fiili ayrıntılı anlatmalıdır. etkin pişmanlıktan yararlanabilmenin diğer bir yöntemi de, suç nedeniyle bir zarar oluşmuşsa mağdurun zararının karşılamaktır. mağdurun zararı karşılandığı takdirde etkin pişmanlık hükümlerinden yararlanılarak ceza indirimi alınabilir. http://goo.gl/3Rd65C
Topla beraber kalesini terkeden kalecinin ortasahada topu kaptirip kaleye doğru koşar adimlarla gitmesidir.