bugün

Kasapta küresel kriz başlığıyla milliyet gazetesinde yer alan haberin detayı aşağıdadır.

Toptan et piyasasında iflaslar başladı. Büyük et firmaları sıkıntıya girdi. Bankalar, büyük et toptancılarının kredilerini geri çağırıyor

Kuraklığın ve küresel krizin etkisiyle et sektöründe sıkıntı başladı. Sıkıntıya giren et toptancısı firma sayısı 4'e çıkınca bankalar kredileri geri çağırdı.
Doğu Anadolu'nun mezbahası da olan büyük et firmalarından biri konkordato talep etti. Vanet ve Aytaç Et yeni projelerini askıya aldı. Et mamulleri üreten bir büyük holdingin ise et piyasasından çıkma kararı aldığı konuşuluyor. Toptan et ve et mamulü satan 4 firma batma sınırına geldi.
Ankara Ticaret Odası (ATO) yaptığı yazılı açıklamada, "Maliyeti 8.2 YTL olan sığır eti, toptan piyasada 7.5 YTL'ye alıcı bulamıyor. Kilo başına 1 YTL destek verilmezse seri iflaslar kaçınılmaz olacaktır" dedi.

Yem fiyatı arttı ama...

Ankara Ticaret Borsası (ATB) verilerine göre, geçen yıl hayvan yemlerinden razmolun fiyatı yüzde 50, arpanın fiyatı yüzde 45 arttı. Buna karşılık toptan dana eti fiyatlarındaki artış yüzde 6.5, koyun eti fiyatlarındaki artış ise yüzde 3.9 oldu.
Besicilerin maliyetinde yüzde 60-70 payı olan yem fiyatları ile et fiyatları arasındaki makasın açılması piyasada büyük sıkıntı yarattı.
Son 2-3 aydır hızla artan bakliyat, un, makarna ve yağ fiyatları da marketlerin ödeme dengesini bozdu. 2007 yılında, 60-70 gün vade ile aldıkları etin parasını 80-90 günde ödeyen marketler, son iki ayda ödemelerini daha da geciktirmeye başladılar.

Piyasada kriz var

Tahsilat aksayınca, toptan et ve et mamulü satan bazı büyük firmalar sıkışarak havlu attı. Firmaların ve tüccarların piyasaya verdiği çekler karşılıksız çıkmaya başladı. Bunu gören bankalar da et üreticisi müşterilerine "Kredinizi kapatın" çağrıları yapmaya başladı.
Konu hakkında açıklama yapan Süt ve Et Üreticileri Birliği (Setbir) Başkanı Erdal Bahçıvan, girdilerde yaşanan maliyet artışının işletme sermayelerini erittiğini belirterek şunları söyledi:
"Finans sıkıntısından doğan bir panik var. Bu panikte işlerini düzgün yapan firmalarda hasar görebilir. Bu firmalar kolay ortaya çıkmadı. Yıllarca süren uğraşlarla kurulan firmalarımızı korumalıyız. Finans sektörünün panik yaratıcı değil, yatıştırıcı bir politika izlemesi gerekli. Tarım Bakanlığı'na yaptığımız ziyarette sorunu anlatarak önlem alınmasını istedik."
güncel Önemli Başlıklar