bugün

1992 yılında TÜSiAD'ın isteği üzerine sivil Anayasa taslağı hazırlamış..

Teziç'in bir grup akademisyenle kaleme aldığı taslak,1992 yılında dönemin TÜSiAD Başkanı Bülent Eczacıbaşı tarafından Meclis'e sunulmuş. Prof. Dr. Süheyl Batum ve YÖK üyesi Prof. Dr. Necmi Yüzbaşıoğlu'nun da katkı yaptığı taslak, radikal değişiklikler içeriyor.

Giriş bölümünde, askerî darbeden sonra kabul edilen 1982 Anayasası'nın katılımcı bir ortamda hazırlanmadığı ve demokratik sayılmayacak şartlarda halkoyuna sunulduğu belirtiliyor. Bu yüzden ulusal mutabakata dayalı yeni bir anayasa yapılması gerektiği vurgulanıyor.

işte Teziç'in Anayasa taslağındaki çarpıcı maddeler. Kalın harfle yazılı olanları özellikle okuyun

Liberal demokratik rejimlerde devletin resmî bir ideolojisi olmaz. Kemalizm ideolojisi anayasada yer almamalı.

'Atatürk milliyetçiliği' ifadesi kaldırılmalı. 'Devletin dili Türkçedir', yerine "Resmi dili Türkçedir" denilmeli.

Cumhurbaşkanı ile milletvekili yeminlerinde Atatürk ilkeleri ve inkılaplarına yer verilmemeli.

Devletin şeklinin cumhuriyet olması dışında Anayasa'da değiştirilemez hüküm olmamalı.

1982 Anayasası'nın otoriter ve kutsal devlet anlayışını yansıtan başlangıç bölümü demokratik sistemle bağdaşmaz.

Taslaktaki 4. maddeye dikkat

Teziç'in taslağında Anayasa'nın birinci kısmında yer alan değiştirilemez hükümler, 'devletin cumhuriyet' niteliğiyle sınırlı tutulmuş. Değişiklikler şöyle:

2. Madde: Mevcut metin: Türkiye Cumhuriyeti, toplumun huzuru, millî dayanışma ve adalet anlayışı içinde, insan haklarına saygılı, Atatürk milliyetçiliğine bağlı, başlangıçta belirtilen temel ilkelere dayanan, demokratik, laik ve sosyal bir hukuk devletidir.
Taslaktaki metin: Türkiye Cumhuriyeti, insan haklarına dayanan, milli, demokratik, laik ve sosyal bir hukuk devletidir.

3. madde: Mevcut metin:: Devletin dili Türkçedir.
Taslaktaki metin: Devletin resmi dili Türkçedir.

4. madde: Mevcut metin: Anayasa'nın 1'inci maddesindeki devletin şeklinin Cumhuriyet olduğu hakkındaki hüküm ile 2'nci maddesindeki Cumhuriyet'in nitelikleri ve 3'üncü maddesi hükümleri değiştirilemez ve değiştirilmesi teklif edilemez.
Taslaktaki metin: Türkiye devletinin bir Cumhuriyet olduğuna ilişkin hüküm değiştirilemez ve değiştirilmesi teklif edilemez
kaynak:http://www.internethaber.com
değiştirilmesi teklif dahi edilemeyen maddeleri değiştirmenin saçmalığını gözler önüne sermektedir. yarın biri çıkar;
- ben de cumhuriyeti değiştirecem, onun değiştirilmesini teklif ediyorum, diyebilir. değiştirilmesi teklif edilemeyen maddeyi değiştirmek hastalığına yakalanmış sanırım.
demokrasi çoğunluğun ne dediği olarak algılandığı sürece, halkı rasyonel kişilikler olarak sayıp haketmediği haklar verildikçe daha da çok değiştirilmeye çalışılacak anayasadır.

her zamanki gibi paranoya yaptığımız taslaktır. mevcut hükümetin atatürk ile ilke ve inklaplar ile laiklik ile hiçbir sorunu yoktur. okuduğunuz satırlar demokratikleşme aşamalarının ürünüdür.*
zannımca ticaret kanunu da yakında müslimler-gayri müslümler çerçevesinde değiştirilecektir. ama bunda da yanlış anlışılacak birşey yoktur sonuçta herkesin dini sınırları içinde kalması hepimiz için faydalıdır.
sonra sıra sokak hayatına gelecektir. haremlik selamlık düzen, eazn saatine göre düzenlenen radyo, otobüs, televizyon programları, ramazanda açık olan barlara ağır cezalar..

bu işin sonu yok. olmayacak. hepimiz onlar gibi olduğumuzda bitecek herşey.
olay da budur zaten. uyumakta olan kesim ya da uyumayan zihniyeti belli olan kesim kuzu kuzu herşeyi kabullenirken, gerçeklerin farkında olan kesime sinsice kabullendirme politikaları.. ama bilmezler ki o kesim sinsice ya da açıkça herşeyin farkındadır. o yüzden de karşı çıkmıştır zamanında mitingler ile ..