bugün

şubat ayında tüketici fiyat endeksi yüzde 1,45 oranında artmış ve yıllık enflasyon 1,94 puan yükselerek yüzde 10,13 olmuştur. Yıllık enflasyondaki bu yükselişte işlenmemiş gıda fiyatlarındaki yüksek oranlı artış, vergi ayarlamalarının endekse gecikmeli yansımaları ve düşük baz gibi geçici unsurlar belirleyici olmuştur. Nitekim, yıllık enflasyondaki bu artışa karşın temel (çekirdek) enflasyon göstergelerinin düsük seviyelerini korudugu görülmektedir.

Olumsuz hava koşullarına bağlı olarak yüksek bir oranda artan sebze fiyatları ile et fiyatlarında süregelen artış eğilimi, işlenmemis gıda yıllık enflasyonunun şubat ayında yaklasık 10 puan yükselmesine neden olmustur. Sebze fiyatlarında Mart ayında bir düzelme gözlenecegi tahmin edilmektedir.

işlenmemiş gıda grubundaki gelişmelerin yanı sıra, enerji ve tütün gibi kalemlerdeki artışlar da şubat ayında enflasyonu olumsuz etkilemistir. Enerji grubu fiyatları, tüp gaz ve oto gaz fiyatlarında gözlenen artışlarla yükselişini şubat ayında da sürdürmüstür. Önümüzdeki aylarda grup yıllık enflasyonunun baz etkisi ile yükselmeye devam edeceği tahmin edilmektedir. Bunun yanı sıra, Ocak ayında yapılan vergi ayarlamalarının yansımaları ile tütün grubu enflasyonu yükselişini sürdürmüstür.

Diğer taraftan, toplam talep koşullarının yeterince canlı olmaması gıda, enerji ve tütün gibi kalemlerdeki artışların genel fiyatlama davranışlarına yansımalarını sınırlamaktadır. Nitekim, şubat ayı itibarıyla temel mallar (gıda, enerji, alkollü içecekler ve tütün ile altın dışında kalan mallar) grubunda yıllık enflasyon, özellikle dayanıklı tüketim malı kaynaklı olmak üzere yüzde 2,17 gibi düşük bir orandadır.

Son dönemde açıklanan veriler, iktisadi faaliyetteki ılımlı toparlanma sürecinin devam ettigini göstermektedir. Sanayi üretimi 2010 yılı Ocak ayında bir önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 12,1 oranında artarken, takvim etkilerinden arındırılmış verilerle artış oranı yüzde 16,1 olarak gerçekleşmiştir. Mevsimsellikten arındırılmış sanayi üretimi endeksi ise aylık yüzde 0,3 oranında artarak büyüme eğiliminin yavaşlayarak da olsa sürdüğünü göstermiştir. Öncü göstergeler, sanayi üretimindeki toparlanmanın şubat ve Mart aylarında da devam ettiğine işaret etmektedir.

Özetle, son dönemde açıklanan veriler iktisadi faaliyetteki toparlanmanın devam ettiğine işaret etmektedir. Para politikası uygulamalarının yurt içi talep üzerindeki gecikmeli etkileri belirginleşmeye başlarken, küresel büyüme görünümündeki zayıf seyir ticarete konu olan sektörlerde kaynak kullanımını sınırlamaya devam etmektedir.
güncel Önemli Başlıklar