bugün

enerji sektöründe bu kadar borç birikmesi normal, önemli olan önümüzdeki süreçte bu borcun döndürüleblmesi. şöyle açıklayayım, enerji sektöründe sermaye yatırımları oldukça yüksektir. misal bir tane rüzgar türbini birkaç milyon dolar civarındadır. dolayısıyla, sermaye yatırımı yapmak için finansman bulmak çok önemli. zamanında bu finansmana dışarıdan rahat bir şekilde ulaşılabiliyordu. bu borç stoğu büyük bir kısmı bu şekilde oluştu. şimdi döviz kurlarının artması, kur riskini ve kredi riskimizi artırmış oldu.(bkz: http://petroturk.com/elek...0-milyar-dolarlik-yatirim)

ayrıca bir de yakıt kısmı var. burada en büyük kalem doğalgaz ve ithal kömür olur. bunların büyük bir kısmı tl üzerinden ödeniyor olsa da uzun vadeli finansman ihtiyacı yine döviz üzerinden karşılanıyor olabilir.

burada önemli olan sektörün ne kadar borçlu olduğu değil, bu borçların önümüzdeki dönemde çevrilip çevrilemeyeceğidir.
Yabancılara konut ve mülk satışı sonrasında, ülkemize şu kadar milyon döviz sağladık diyenlerin ekonomisi.

%7 büyümüştük ekonomide o zamanları. Muhtemelen %17 olduk büyümede..
ülkemizdeki enerji ve inşaat sektörünün 2018 verilerine göre borcudur.

http://www.diken.com.tr/e...u-50-milyar-dolari-gecti/

enerji sektörünün 2018 yılındaki verilere göre borcu 51 milyar dolar. finans dışındaki sektörlerin toplam borcunun %15 i enerji sektörüne ait.

inşaat sektöründe ise borç 52 milyar dolar. bu borcun 39.3 milyar doları doğrudan inşaat sektörünün, 12.59 milyar doları gayrimenkul sektörünün borcu.

http://www.yapi.com.tr/ha...cu-korkutuyor_166672.html

bu borçlara bakarak " tüm parayı betona gömdük" klişesinin pek doğru olmadığını söyleyebiliriz. pek de betona gömmemişiz.