bugün

yapışkan, sabitleyici, bulaşıcı bir duygudur. aşırısı psikoterapi gerektirebilir.psikiyatrik ilaçlarla dindirilir fakat yineler.
http://yasasinozgurluk.blogcu.com/endise/17569311
Bazen keşke hiç olmasaydı denilebilen duygulardandır. Fiziksel belirtileri fazlasıyla rahatsızlık verir.
bi an enişte diye okudum ya.

korku tedirginlik anlamlarına gelir.
Muhafazakar cevrenin gosteri ve eylemlerdeki konser ayagini yuruten grup.

Guzel ve faydali sarkilara imza atmislardir.

Ozellikle bunu rock formunda vermeleri daha bi anlamlidir.

Yeterince taninsa (bkz: grup yürüyüş) ün yerini bile alir.
Bir sonraki sınav için duyduğum his.
Kantarın topuzu kaçtığı durumunda, " panik atak" olma olasılığının yüksek olduğu duygu bozukluğudur.
Endişe, aynı zamanda ülkeler arası politik dialoglarda sıkça duyduğumuz kelimelerden biridir örneğin, gelişmelerden amarika kanadında her daim duyulan bir endişe vardır. endişe ne amk ya şu bürkotratik, politik jorgonlara hastayım endişe duymak, kaygı duymak, kınamak...
Artık my anxieties have anxieties . Puf
Fazlası bir nevi ruh intiharıdır.
huzur kaçıran duygu. mesela şu an uludağ sözlüktesiniz, güzel güzel entry giriyor ve arada kafa açan entrylere denk gelip kahkaha basıyorsunuz. tam o arada içinizden bir ses "ya şu anda deprem olursa?", "hava da kapadı, ya gök gürlerse?" şeklinde konuşmaya başlar. bütün derdi o anınızın içine etmektir.
içinde bulunduğumuz müphem ve muğlak çağın bizlere yaşatmış olduğu, tabanında belirsizlik ve güvensizlik düşünceleri yatan ve fakat, belli bir nesnesi olmayan duygu bozukluğu durumu.

varoluş'umuzun boşluk ve belirsizliğe vermiş olduğu en temel, yegane tepki.
araştırmalara göre zeki insanların ortak özelliklerinden biriymiş.
schiller'e göre insanın artık kendisine yabancılaşmasından dolayı ortaya çıkar. Bunu o elbette sanat ve estetik bağlamında ele alır ama varoluşa uyarlamıştır da. Eski Yunan'daki sanatın bitmesiyle modern insan estetikte Birliği bulamaz. Tıpkı estetikte olduğu gibi düşüncede de bu birlik yani, özne ve nesne arasındaki birlik kaybolmuştur.

Birlik fikri Nietzsche'de ikisinin de eserde olumsuzlanması ile sağlanır. Kaygıyı burada varoluşa uyarılarız. Heidegger sanat eseri için bu birliği epistemolojik değil, ontolojik olarak ele alır ve insanın içinde olduğu dünyaya ve kendi Varoluşuna yabancılaşmasını, yani -burası mühim- "birliğini yitirmesi sonucu özne ve eylem olarak kalmasından, nesnesini kaybederek yüklem olmayan fiillere fail olmasından dolayı" kaygının varoluşumuzda olduğunu söyler.

Nesnesiz kaygı aslında yüklem olmayan etkinliğin öznesi olmaktır da. Sadece modern insana yüklenemez ama foucault "insan, 19. Yüzyıl başlarında icat edilmiş bir şeydir." derken aslında yukarıda yaptığımız açıklamaların ortaya çıkışına vurgu yapar, sadece politik anlamda değildir.
gamsız insanlar anlamaz.

bize iyi bir anlatın, nasıl yani?
Tedirginlik, kuşku durumu.

Gündelik hayatmayı olumsuz etkilemede bire birdir.
insan endişeden yaratılmıştır demiş euripides. endişeler içinde yüzen bir hayat yaşamamızın nedeni belli de budur.
biyolojik kökenini için nacizane bkz. #43319848
Charlie Chaplin seyircilere bir şaka yapar ve herkes güler. Aynı şakayı tekrar yapar ve artık kimse gülmez . Sonra şu sözleri söyler "Aynı şakaya defalarca gülemiyorsunuz, neden aynı şey için tekrar tekrar ağlıyorsunuz? Unutmayın, hiçbir şey kalıcı değildir endişeleriniz bile.
hemen hemen bugünün toplumunddaki bütün insanların artık gelecekleri ile ilgili duydukları duygu.