bugün

emekli olmadan önce hep bu planlanır.
-emekli olayım bir köye veya köyüme yerleşeceğim...
filan diye.
ama emekli olunca işler değiştir tabi.
-ya bi iş bulsam da üç beş kuruş para kazanırdım.
-çocuğun okuluda bitmedi ki yahu!
-hem bu karı dırdırından da uzak olurum ya...
-ya bu köy de sıktı artık ha! zaten kimse kalmamış köyde... eskiden böyle miydi yahu!
-yok yok olmayacak böyle...

şeklinde içseslerin yankılanması muhtemeldir.
para kazanmak için köyden şehre göç etmiş insan modeli olması muhtemeldir. çalışacağı kadar çalışmış, şehrin bunaltıcı havasından sıkılmıştır. artık toprağına dönüp kafasını dinlemek istemektedir, hakkıdır.
bahçenin bir tarafına domates,biber,maydonoz vb sebzeler ekme hayalini taşıyan insandır.
emekli olunca koye yerlesmek eyleminin bi level altıdır. eylemin icraya dökülmeden önce teoride değerlendirilme aşamasıdır.

yaptığı iş gereği yıllarca gönlünce yaşamayamış, köye gittikçe zihninde beliren "ulan bi gün emekli oluyum dönücem buralara, tavuk neyim yetiştirecem anasını satayım!" tarzı düşünce balonları ile bu hayaline sımsıkı sarılmış memur kişisinin hayalidir. ha her zaman gerçekleşir mi? gerçekleşmez elbette. zira çocuklar, onların okulları, şehirde her şeyin el altında olması vs. vs. gibi sebepler etkisini gösterir ve engel olur bu hayalin gerçeğe dönüşmesine.


hele ki çocuklar köy yaşamına alışkın değilse gerçekleşse bile; "anaaam böcük var burda kocaman, simsiyahh! babaaa bi gel ya!", "ay sinekten uyuyamıyorum yaa, kızılayı özledim ben, tunalıyı özledim! gidelim buralardan böhühühüh" tarzı çığlıklar ile son bulur köy yaşamı.

velhasıl; büyük bi oranda ütopik bi düşünce olmakla birlikte, kişinin aile yapısına göre gerçekleşme ihtimali de vardır.