bugün

kapitalist sistemin bir gereği olarak var olmak zorunda olan durumdur. devlet okullarında alması gerekenden çok daha düşük maaş alan öğretmenlerin kendilerine daha fazla para veren özel eğitim kurumlarında çalışmayı tercih etmesinden kaynaklı bu türlü kurumlarda eğitimin daha iyi olduğu bir gerçekliktir, ve bundan kaynaklı olarak bu tip bir eğitim sistemin daha iyi olduğu düşünülmektedir ancak aynı öğretmenler tatmin edecek bir ücret almaları durumunda aynı görevi devlet okullarında da yapabilecek kapasiteye sahiptir ve bu durumda haksız bir rekabet durumunda olan devlet okulu-özel okul çelişkisi oratadan kalkacaktır. eğitimin özelleşmesi diğer özelleştirme durumlarından sadece biridir. öğretmenlerin vergisiz kazanç yolu olarak gördükleri ve sonb dönemde yasalarla da serbest* bırakılan özel ders durumu, dershaneler, kolejler vb. krumlar eğitimde adaletsizliğin hat safhası durumundadır. parası olan hastaneye gider, parası olan okur, parası olan daha iyi yaşar mantığının alt yapısının hazırlanış biçimidir.
öğretmenlerin çok düşük maaşlara öğrenci yetiştirmeye çalıştıkları bir gerçektir fakat özel okulların eğitime katkıları ne derece yüksektir bu büyük bir tartışma konusudur. çok kapsamlı bu konuyu anlaşılabilmesi için nasıl anlatmaya başlasam diye düşünmekteyim... üniversitenin öğretmenlik bölümlerinden mezun olan kişilerin 'öğretmen' olmaktan ne kadar uzak olduğundan mı, özel okulların iyi eğitim ve iyi koşullar sağlamak adı altında öğrencilere hiç bir şey katmamasını mı ve bir eşitlik hakkı olan eğitimi ve eğitim kurumunu ticarete ve ticari kuruma dönüştürdüğünden mi?! şimdiye kadar kaç üniversite birincisi özel okullardan çıkmıştır, tabi öss bir başarı ölçüsü olarak kabul görüyorsa...

diğer yandan insanların doğuştan hakkı olan eğitilme, 'eşit ve parasız' öğrenim görme hakkını- ki insan hakları evrensel beyannamesi'nde de belirtilmiştir- kim ve hangi güç hangi hakla elimizden almaktadır, onu sınıflaştırmaktadır?

ek olarak özel okulların devlet okullarına yığılan fazla öğrenci sayısını düşürdüğü safsatasını kabul etmek imkansızdır. ekonomiye katkısı olduğu ise büyük bir yalandır. özel öğretim kurumları kendi yağında kavrulan kurumlar değildir. kurduğu okulun arazisine bugünün parası ile yıllık bir ytl (sayıyla 1ytl) ödeyen zihniyet devlet desteği almadığını ileri sürebilmektedir.