bugün

Uzlaştı bile.

(bkz: islam)

Ayrıca;

(bkz: akletmez misiniz)
Doğru,din elektrik bilgisayar kullanma der,asansöre arabaya binme der,hele klima hepten yasak bilimin ürettiği araç olduğu için,dur bakim başka neler vardı haa doktora hastaneye gitme der,ölsende ilaç içme der.sen neymişsin be abiii aaabi...
Uzlaşamaz. Düşünce, bilime dayanır. Din ise bilimi önemsemez bile.
Evet.
Tanrı düşünmeye teşvik ediyor.
hayır.
din statükocudur. değişmez ve değiştirilemez. değişmesi dahi önerilemez.

düşünce değişmeye ve gelişmeye açıktır. değişir ve gelişir.

not: dinler ve tanrılar ölümlüdür.
(bkz: tutarlı olmak).
Hiçbir şekilde birbirleriyle bağdaşmayan iki ayrı insani sistemdirler. Evet, sadece insana ilişkin olmalarıyla belki aralarında bir bağıntı örgülenebilir lâkin kavram olarak tamamem birbirleriyle çelişkililerdir.

inanç, sadece tanrıya ya da dine olan bağlılığın insanın kendisine inandıklarından oluşan bir birikimse; düşüncede durum değişir ve her şeyi sorgulamaya başlar.

inançta sorgulama yoktur ve olamaz! Düşüncedeyse her şeyi sorgulayabilir, onu beynine kazıyabilirsin. inanan bir kimse, günün 24 saati tanrıya uyabilir. Yaşadığı gerçek hayattan, gerçek ya da sahte alıntılar yapar. Onları tanrının yazdığına inanır, kabullenir ve tapar. inancına etkisi olamaz. Kendi de uydurmuş olabileceğinden, inanç bu kez kendini yok eder, şunu sorar: inancı ben mi yarattım?

Düşünceninse yorumu daha farklıdır: yaşadığı her şeyin, hayatın gerçek bir yansıması, doğanın bir etkileşimi, en sonunda da buna müdahale edilmesi gerektiğini bilir ve öyle ya da böyle, küçük de olsa büyük de olsa bir müdahale hakkı olduğunun bilincine varır.

(Genelleme değil, okumalar)

*

Çok düşük derecede bir örnek vereyim:

Şu saatte, benim telefonum çalsa; bana dese ki:

"Merhaba, sizi şuradan arıyoruz, bize banka hesap numaranızı bir de şifrenizi verin, sizi bütün vergilerinizden arındıracağız!"

Bunu vermeyecek "yaklaşık 65 yaş üstü" insan neredeyse tanımıyorum ben!!! Niçin? Güven arıyorlar ve hiç tanımadıkları bir ses onlara bu güveni vaat ediyor. Budur güven.

inanmanın o hafifliği ve düşünmenin zorluğu. Gerçekte ne olacağını düşünmenin!

*

Tanrı inancının insanı bir şekilde düzene sokacağını anlıyorum ama tanrıya inanmanın gerekliliği üzerine konuşmamız lâzım.

Ve aleyküm selâm...
Uzlaşabilir bence. inanmamız için düşünmemiz, sorgulamamız gerekiyor. Şayet ben sorgulayamadıgım şeye inanmam.
Uzalaşamaz. Düşünce somut, inanç soyuttur.
https://youtu.be/-JWWJ-xfpUQ