bugün

şimdiye kadar hep dünyanın en pahalı benzinini kullandığımız yazılıp çizildi, ki kullanımda olan ile ilgili tarafı doğrudur. yani vatandaşın aracına giren benzin, dünyada litre başına en çok para ödenen benzinidir.

peki aynı benzinin, yine aynı ülkede dünyanın en ucuzu olarak da satıldığını biliyor musunuz. bakın şöyle oluyor;

bir ton ham petrol, damıtma ve ayrıştırma ünitesine konuluyor. şimdi bu damıtma veya ayrıştırmada katlar var. en üstte jet yakıtı olmak üzere, aşağıya doğru ürünler kalınlaşa kalınlaşa sıralanıyor. en altta da kalorifer kazanlarında yakılan fueloil kalıyor. bu arada mesela 300 litre benzin, 300 litre de mazot çıkıyor diyelim. ülkemizde satılan araçların yarısından fazlası dizel olduğu için devamlı mazot satılıyor, benzin ise stoklanarak bekletiliyor. şimdi bunu her gün yapılan bir döngüye çevirelim. o kadar benzini nereye stoklayacağız, yok tabiki. peki,

peki ne olacak o kadar fazla benzin.

litresi 1, evet yanlış duymadınız bir liraya bile ulaşamayan bir fiyata, yakın komşularımıza satıyoruz bunu. yani ey avanak, geri zekalı, satılmış yalakalar. sizin iktidarınız, sizden litresine 5 lira aldığı benzini, fazla gelince size değil, dışarıya bir liraya satıyor. normal insanlar bunu duyunca nasıl çıldırmıyor, veya ben anormalim o yüzden mi çıldırıyorum hala çözemedim.
(bkz: öğrenince çok şaşırılan bilgiler)
yapılsa kimsenin inanmayacağı olaydır.
benzinin En pahalı olduğu iller:
hakkari, muş ,ağrı.
kaynağını merak ettiren bilgidir. hangi lobdan gelmektedir açıklanması gerekir.
Ham petrolün rafinerilerde arıtılması ve işlenmesi sonucunda, ortalama olarak yüzde 43 benzin, yüzde 18 fuel oil ve motorin, yüzde 11 LPG (sıvılaştırılmış petrol gazı, propan veya propan-bütan karışımı), yüzde9 jet yakıtı, yüzde 5 asfalt ve yüzde 14 diğer ürünler elde edilmektedir. ancak depolama maliyeti vs yoktur türkiye hem ham petrol hemde işlenmiş petrol ihracatçısıdır , ama sadece ham petrol ithal eder, salaklık olarak görülen aslında tam tersi doğru yapılandır ham petrol alıp işlenmiş olarak benzin satmak ülkemizdeki petrol rafineleride rekor kar marjı elde ediyor şirket bilançoları ortada, benzinin pahalı olması tamamen bütçe meselesidir oradan gelen vergi geliri bütçe büyük bir kalemdir bu sebeple ki ham petrol fiyatlarındaki en küçük değişim benzin fiyatlarını değiştirmektedir.
bir koca varil benzini 70 dolara alan bir ülkenin olduğu belgeselde anlatılmıştı. hatta yol kenarında bile satıyor çocuklar. dolayısıyla burada en pahalı benzin var. bir buçuk litre benzin aldım bugün 10 lira tuttu. çüştür yani.
tanım: ironik yaklaşım veya hayalin gerçekleşme isteğiyle söylenmiş yanlış çıkarımdır.
şakaysa hiç komik değil, doğruysa orayı yıkarlar.
yalandan kim ölmüş..
2012 itibarı ile bakıldığında, yurtdışına satılan üretim fazlası olup içerde tüketilemeyen benzinin satış fiyatı, 1.50-1.60 liradır. bu fiyatlar baz alındığında, muhakkak ki dünyanın en ucuzu değildir, ama verilmek istenen mesaj maalesef doğrudur.

ülkemizin bu husustaki siyaseti, içeriye vergiler, dışarıya maliyettir. bunu şaka zanneden ya maldır, ya da her şeye, üzerinde ampül logosu bulunan, kenarları kapalı bir gözlükle bakıyordur.

oysa benzin, mazota göre daha verimli, daha az zehirlidir. fiyatını 3 lira yap litre başı, tüketimi iki katına çıkar. sadece yakıttan alınan vergiyi düşünme tabi. daha ucuz olan benzinli araçların artacak satışından gelecek toplu paraları da düşün. bir yılda, en az beş yıllık geliri toplar maliye.

ama bunları biz niye düşünelim, niye nohut kadar beynimizi zorlayalım. başkaları bizim yerimize düşünür, öyle değil mi.
Beynine sinek kaçmış nemrut kılıklıların asla anlayıp ona göre tutum belirleyemeceği durumdur. Biz burada kendimiz çalar kendimiz söyleriz.
türkiye de üretilen herhangi bir ürünü az bir vergi vererek yurt dışında satışı yapılıyorken, gene üretildiği üilke de yüksek fiyata satılıyor olmasının nedeni vergidir. yani benzinin ülkemizde yüksek olmasının nedeni vergidir ki petrol ülkemizde çıkmıyor. made in turkey yazan bir tişört fransa da 15 euro iken ülkemiz de 60 tl ye yakındır.