bugün

bu tip sınırlandırmaların edebiyat üzerine yetkin ve etkili bir katkısı yoktur. yazarları kategorize etme gayreti her zaman ilgi çekici bir aktivite olmuştur kabul. ama sürekli devinim halindeki bir dalın sınıflandırılma çabası vakit kaybıdır.

roman diğer edebiyat dalları gibi kümülatiftir ve bu onu çekici kılar. şu halde roman gibi göreceli ve kümülatif bir kavramın sınırlandırılması yazmış/yazacak olan yazarlara haksızlıktır.

düzelti: benzer bir sınıflandırma çabasına leyla erbil'in tepkisini örnek olarak vermek isterim: 'sürü müyüz ki sıralamışlar bizi'
insanlar sıralamaktan ve sınıflamaktan hoşlanıyor ve bu merak sadece bizde değil tüm dünyada hayata dair her disiplinde kendini göstermiş almış yürüyor.. "ölmeden okunması gereken 1000 eser" "izlenmesi gereken 100 film" "100 temel eser" "yaşayan en büyük romancılar" diye düzinelerce uzatılabilecek bir listeye "skor" merakımızla mı alakalıdır bilinmez sahip olmak istiyoruz. belki de bir onaylanma veya okuduklarımla doğru yoldayım,izlediklerimle doğru tercihler yapmışım onanışıyla da alakalı olabilir.

Tıpkı antolojilerde olduğu gibi bu listelemelerde de illa ki "o niye var " , "o varken bu neden yok" , "şunsuz bir liste düşünülmüş ne ayıp" eksenli tartışmalarda da bulunulacaktır.

ayrıca "romancı" olmak kavramı da burada düşünülmesi gereken bir başka husus; sanırım yazarlıktan ayrıldığı nokta sadece "roman" yazmanın çok ötesinde.
--geçmiş zaman spoilerı--
mesela bu yazarların hiç birini okumamış olan bir insan için sadece bir yemek listesi gibi kalacak sıralamadır. adam çıkıp "dostum hermann hesse diye bir yazar var, şahsen ben ona bayılırım." derse bu liste geçersiz kalır.
oscar ödülü alan bir filmi herkes nasıl beğenmiyorsa bu adamlarda dünya klasik edebiyatına eser bıraktılar diye herkes tarafından beğenilecek diye bir durum oluşturmazlar. gayet subjetif bir konudur. ee bu durumda çıkıp kime ve neye göre demek gayet doğaldır.
sonuç olarak: bu başlığa anket demek bu yazarlardan bihaber olduğumuz anlamına gelmiyor. veyahut hiç kitap okumadığımız anlamına da gelmez.
şimdi ben bu entry ile üsteki yazara cevap verir nitelikte entry yazmış oldum. muhtemelen gammaz arkadaşlar hemen davranacaklar ama susmak da çözüm değil. biraz empati kurmayı deneyelim.
--geçmiş zaman spoilerı--

vakt-i zamanında bu başlık açılmış ve silinmiştir. ben de o vakit emek harcadığım ve silinen entrymi yeniden canlandırıyorum. nitekim fikrim hala bu yöndedir. yine silinir ve yine açılır mı bilemem. sanırsın residuel bir kist.
margaret weis & tracy hickman*
ha bir de melissa p.*
(bkz: reşat nuri güntekin)
(bkz: yaşar kemal)
(bkz: elif şafak)
(bkz: peyami safa)
(bkz: aziz nesin)
(bkz: yakup kadri karaosmanoğlu)
(bkz: tarık buğra)
(bkz: halide edip adıvar)
(bkz: kemal tahir)
(bkz: orhan kemal)
evet 421 senelik yaşamımın 345 senesini buna adadım. avrupa'dan asya'ya, afrika'dan antarktika'ya bütün yazarları okudum. ve işte tercihlerim:

hebelek hübelek: betimlemeler kusursuz.
kentraçdis halbert: alman romanının usta ismi.
aboron di messo: çok güzel yazıyooo.
.

(bkz: hanım koş enteller anket yapmış)
(bkz: times new roman)
kategorizasyona karşıyız ama sözlükte bundan daha fazla forum tadı içeren başlıklar var. konuyu forum veya anket eksenine çekmeye çalışmaktansa fikir teatisinde bulunup konuyu anlamlı kılmaya çalışmak daha yerinde olur. neticede bu tip kaygılar edebiyatın hemen her alanında olmuştur. bu tip kaygılarla yapılmış onlarca sınıflama mevcut literatürde.

başlığın anlatmak istediğine karşı çıkılabilir ama forum/anket yaftası yapıştırıp bundan daha fazla anket kokan başlıklara biteviye entry yazmak sanıyorum bir çelişki göstergesidir. *
(bkz: sence)
(bkz: bence)
kişiden kişiye değişen fakat kesinlikle büyük isimlerdir, en iyi romanlarıyla beraber en iyi 10 romancı listesi şöyle de olabilir:
10.Ayn Rand -- Atlas Vazgeçti
9. Jack London -- vahşetin çağrısı
8. Gustave Flaubert -- Madame Bovary
7. J. R. R. Tolkien --- Yüzüklerin efendisi
6. Honore De Balzac --- vadideki zambak
5. Lewis Carroll --- Alice Harikalar diyarında ( müzikteki karşılığı Jefferson Airplane - white rabbit )
4. Leo Tolstoy --- Anna Karenina
3. Miguel De Cervantes --- Don Quixote (don kişot)
2. Oscar Wilde ---- Dorian Gray'in portresi
1. fyodor mihailovic dostoyevski --- Suç ve Ceza
1.dostoyevski
2.samuel beckett
3.diğerleri
suzanne collins (bkz: açlık oyunları) tek geçerim.
dan brown.