bugün

(#806169) ek olarak:
13 şubat 1945- 15 şubat 1945 tarihleri arasında, ingiliz hava kuvvetleri (bkz: RAF) önderliğinde ve amerikan hava kuvvetleri'nin (bkz: USAAF) desteği ile almanya'nın dresden kentinin yerle bir edilmesi olayıdır. Bu saldırı sonucunda 28,410 binadan 24,866'ı yok oldu. Ayrıca, insan zayiatı inanılmazdı. Düşük tahminlere göre 35,000, yüksek tahminlere göre ise zayiatlar 135,000'i aşıyordu. Nazilerin savaş boyunca yaptıklarından ötürü bu olay hiçbir zaman vahşice bir saldırı olarak nitelenmedi, ancak öyleydi.
kapsamlı bilgi için:
http://en.wikipedia.org/wiki/1945_Dresden_bombing

kısa olmakla beraber türkçe kaynak için:
http://tr.wikipedia.org/w...en_Bombard%C4%B1man%C4%B1
çok benzerini deniz kuvvetleriyle 1915'de istanbul'a uygulamayı planlayıp, çanakkale'de bizden ayar alan ingilizlerin; tam 30 yıl sonrası hava kuvvetleriyle daha namert bir biçimde barbarlıklarını kustuğu bombardımandır. ikinci amacı ise sovyet rejimine gözdağı vermektir.

zaten kazanılacağı garanti olan savaşların, hem 1915'de, hem 1945'de bombardıman planlarına hala bahane gösterilmesi de ingilizlerin vurdumduymazlağının açık bir ispatıdır.
fosfor bombasının sonucu olarak günlerce şehrin yanmasına sebep olan bombardıman.
mevcut bombardıman döneminde şehirde sadece kadın yaşlı ve çocukların olduğu bütün dünyaca bilinmekteydi. Yani resmen bir katletme vardı. Ayrıca Dresden bombardımana kadar Almanyanın ve Avrupanın en güzel şehirlerinden biriydi. Buram buram sanat kokan o çok güzel şehirden geriye hiç bir şey bırakmayarak kültürel bir kıyım da yapılmıştır.
abd ve ingilterenin işte biz böyle şerefsiz iki ülkeyiz dedikleri, fabrikaları, askeri tesisleri ve diğer stratejik kurumları olmayan avrupanın en güzel şehirlerinden birisi olan dresdeni içindeki tüm güzellikleri ve masum halkıyla berber yok olması için düzenledikleri aşağılık bombardıman.
evet iğrenç bir olay. amma velakin , gene bu lavular teslim olmak üzere olan japonlara nükleer attılar. * * *
ikinci dünya savaşında amerika ve ingiltere nin katliamı. firestorm adı verilen bombaların şehre tonlarca atılması ile tam anlamıyla cehenneme dönmüş şehirdir. bu bombalar öyle bir sıcaklık ve alev yayıyordu ki ortaya, insanlar hemencecik kül oluveriordu. alevlerin etki alanı dışında kalanlar ise; yangın ile oluşan oksijen azalması sebebiyle boğularak ölüyordu. * *
2. dünya savaşı'nın sonlarında dresden şehrinin hemen hemen tamamen yanmasına ve yıkılmasına yol açan ağır müttefik bombardımanıdır. bu boyutta bir bombalama elbette ağır bir sivil kaybına da yol açmıştır, dolayısıyla savaşta olmasına rağmen aşırılığıyla eleştirilecek bir bombalamadır. kurt vonnegut, mezbaha no 5 adlı romanında bu bombardımanı ele almıştır.
yanarak ölenlere şanslı denilen katliam. Zira metrelerce yükseğe çıkan alevler, etraftaki tüm oksijeni tükettiğinden; alev altında kalmayan insanlar ise boğularak ölmüştür.
2. dünya savaşı sonlarında yaşanmış tarihe geçecek kadar şiddetli ve çok fazla sivilin ölümüne, kentin harabeye dönmesine yol açmış bombardıman.

(bkz: mezbaha no 5)
japon şehirlerine atılan atom bombası ile aynı amacı taşıyan hava saldırısıdır; sovyetlere gözdağı vermek.

abd'nin ilerleyen yıllarda başlayacak soğuk savaşı çok önceden düşünüp sovyetlere karşı "ben daha güçlüyüm" mesajı taşıyan bir saldırıdır. sovyet ilerleyişini hızlandırmak için yapıldığı iddiası tamamen hayal ürünüdür. müttefiklerle ruslar arasında berlin'e kim önce girecek mücadelesi verilirken abd ve ingiliz hava kuvvetlerinin böylesi bir kıyak yapması söz konusu olamaz.

ayrıca saldırıda doğrudan şehir merkezini hedef alan ve doğal olarak daha çok sivilin ölümüne neden olan kraliyet hava kuvvetleridir.
şerefsizliğin dik alası olan bombardımandır, askeri hedefleri alan saldırı olsa neyse de sırf rusya ya gözdağı vermek için bu kadarda orospu çocukluğu (bkz: fuck) yapılmaz.
alman ların bugün izlediğim bir belgeselde kendilerini acındırmak için ellerinden geleni artlarına koymadıkları bir bombardımandır. adamlar 500 bin kişilik şehirden sadece 35 bin kişi öldürmüşler. o ölmeyen 515 bin kişinin 300bin´i sonradan ruslara karşı cepheye sürülmüş ve o öldürülmeyen 300bin kişi yüzünden boşu boşuna 200bin rus askeri ölmüş. dresden´de öldürülmeyenler, rus öldürmüşler...

taktik bir bombardımandır dresden. çünkü sadece frankfurt oder cephesinde değil, fransa´da , italya´da, norveç´de insanlar ölmekteydi, savaş devam ettiği sürece. bu tür bombardımanlar taktik bombardımandır. cepheye sürecek adam kalmayınca askere, gerek kurşuna dizme tehdidi, gerekse propagandayla adam sürmek zorunda kalırsın, o sürülecek adamı da nüfusu en kalabalık şehirlerde ararsın, öyle kasaba kasab gezip ordan üç burdan beş adam toplamaya kalkmak senden, sana en lazım olan şeyi - zamanı- çalar. e bu tarife en uygun şehir de dresden´di. dresden´i "adam lazım olursa" sorunsalına göre planladı naziler, tabii müttefikler de o "adamları" mümkün olduğunca azaltmak zorundaydılar.

bugün karşımızda "ike" otursa "dresden" konusu geçtiğinde öyle hüngür hüngür ağlamayacaktır, "öyle gerekiyordu ve biz de öyle yaptık" diyecektir.

bombardıman planı: gerçekten çok "canice" planlanmıştır !!! plana göre de bombalanmıştır. planda ingiliz uçakları 2 amerikan uçakları da 1 dalga uçmuşlardır. ingiliz saldırıları gece, amerikan saldırısı gündüz saat 11 sıralarında olmuştur. gündüz saldırısı almanları, verdirdiği kayıp yüzünden şoka sokmuş, ve en yüksek casuality -ölüm sebebi- olan uçak saldırılarından birisi olarak tarihe geçmiştir. plana göre almanların paniklenip iki dalga halinde "genel bombardımanı sağlanacak, bir tam gün beklenip "olay geçti" diye düşümen nazilerin üzerine gündüz gözüyle bomba yagdırılacaktır. 13-14 eylül gecesı ilki saat gece onda, ikincisi gece saat 3´te olmak üzere iki dalga genel bombalama yapılır, 14 eylül´un başka bir vukuat olmadan geçmesi sağlanır, almanların geceyi de normal geçirip olayların normale döndüğünü sanmaları sağlanır. ve 15 eylül sabahı öğlene doğru 11 sıralarında - saatin onbir olarak seçilmesi de tesadüfen değildir herhangi bir delikte uyuyanların da uyanması beklenmiş olmuştur bu sayede- en önemli dalga alçak uçuş ve makineli tüfek ateşiyle insanlara yönelik makineli- bombalı bir hareket yapar. almanlar halen en az 300bin kişinin bu saldırıda öldüğünü söylerler ( 1. ve 2. dalga 529´ar uçakla gerçekleştirilmiştir, öldürücü 3. cü gündüz saldırısına 600´de fazla ağır bomba yüklü uçak katılmıştır.)...atılan yangın bombaları derhal 1200 derece sıcaklık oluşturduğu, ve bu sıcaklıkta insanların sadece ölmekle kalmayıp, yanarak küle döndüğü için büyük çoğunluğun tespit edilmediğini söylerler.

biz bunu bilemeyiz, ama bilmemiz gereken en önemli şey, yapılan ruslarla yapılan gizli antlaşmalarla da ilgisi olan bui hava saldırısının sovyetleri memnun etmediği, stalin´in frankfurt oder, ya da berlin e yürüyüşü sırasında verdiği 150 bin askerlik kaybın faturasını "dresden´i iyi bombalamayan müttefiklere" çıkardığı, bilinir.

eğer almanların 300bin iddiası doğruysa, konvensiyonel bombalarla yapılan "dresden" bombardımanı 70 bin kişinin öldüğü hiroşima saldırısından en az 4 kat daha fazla insanın ölmesine sebep olmuştur. almanlar o olayda kendilerini "kurban" olarak görürler, ama bu bombardıman taktik olarak gerekliydi, ve dresden´in demiryolu kavşagı silah fabrikaları kompleksi olması ve nazizm e gönülden bağlı bir şehir olması yüzünden , mutlaka bombalanması gerekiyordu. bunun üzerine, rus ordularının yolu üzerinde olması, ve çok sayıda cepheye sürülebilecek adamı bünyesinde bulundurması da cabası.

sonuçta çok uzun tartışmalardan sonra, 35 bin kişinin öldüğü kararına vardılar. bu karara müttefikler vardı. almanlar değil. benim tanıdığım bir alman kadın "biz kimlikleri tespit edilemeyen ve 20 metre yüksekliği olan böyle beş metreye üç metre alanında insanı yaktık, sadece orada en az 300 kişi vardı, 35 binden çok daha fazla adamın ölmüş olması lazım" demişti bir kere.

biz, artık orada gerçekten kaç kişi öldüğünü bilemeyiz. ama bu saldırının tarihe geçtiğini söylemeden geçmeyelim. bilinen en başarılı ve disiplinli hava saldırısıdır. bu kadar çok uçağin katıldığı ve belirlenen hedeflerin bu kadar çok olup, hepsinin de vurulduğu 3 dalgalı başka bir hava saldırısı, askeri manada da, yoktur.

not : aha...eksiliyorlar. n´apalım işin gerçeği böyle ergen kardeşim. biz burda kahve köşesinde caka satmıyoruz, bilimsel veri sunuyoruz.sen ne anlarsın...bari biraz saygı duy- onu da yapmıyorsun. e iyi eksi ver, entry değerinden zerre kaybetmez.
gözü dönmüşlüğün son safhasıdır. asker masum bitki hayvan demeden 1oo'lerce dereceninde üzerine çıkan bir sıcaklıkla bütün bir şehir yakılmıştır resmi tarihlerindeki sicilleri pek temiz olan adb ve ingiltere tarafından. 28,410 binadan 24,866'sı yok oldu. sadece bu bile olayın ne olduğunu açıklamaya yeter. bu durumda hitler almanyasının yanına iki faşist ülke daha ekliyoruz. bu gaddarca bombardımandan sonra şehir bu hale getirmiştir. görsel
yıldönümünde gerçekleştirilen anma törenleri antifa denilen şerefsiz örgüt tarafından yıllardır provake edilmeye çalışıldığı katliamdır. amerikan saksocularına inat yürüyüşçülerin asla vazgeçmeyeceğini ve bunun akabinde de geniş çatışmaların olacağını bilen alman polisi ise yürüyüşe izin vermemektedir. bunun yıldönümünde isveç'te bile yürüyüş ve anma düzenlenir ama katliamın şehrinde faşist bir eylem olduğu dolayısı ile izin verilmemektedir.

bu şu demektir; sırbistan'da bir sırbın veya bosna'da bir boşnağın soykırımını anamaması, cezayir'de bir berberi veya arap'ın soykırıma uğradığını söyleyememesi, japonya'da atom bombası sonucu ölen insanların anılamaması demektir. bu iki kelime ile; orospu çocukluğudur, antifaşizmin özüdür.

ancak almanya iyi bir değerlendirmedir. aşırı solun hareket edebildiği yerlerde neler yapılabilceğine iyi bir örnekir. işte bunun çok iyi anlayabilen ve olayları gören hemen hemen tüm avrupa ülkelerindeki aşırı sağcılar solcuların en iyi anladığı dilden konuşmaktadırlar.

--spoiler--
Sosyalistler bize programımızın ne olduğunu soruyor. Bizim programımız sosyalistlerin kafasını ezmek.
--spoiler-- *
pek çok kişinin bihaber olduğu bir katliamdır.

ingilizler ve amerikalılar tarafından, bir kültür-sanat şehri olarak bilinen Dresden'in bombalanması olayıdır. işin iğrenç tarafı ise bu bombardımanda tamamen hedef kitle siviller olmuştur. hiroşima'dan daha fazla tahribat yaratmış, daha fazla sivilin ölümüyle sonuçlanmıştır. churchil, sivilleri yeteri kadar yıldırdıkları takdirde savaşı kazanacaklarını düşünüyordu. halk hitler'den desteğini çekecek ve bu iş bitecekti. bu yüzden bu bombardımanda özel olarak yangın çıkartan bombalar kullanılmış ve evler, direkt olarak insanlar hedef alınmış, kadın çoluk çocuk binlerce insan cayır cayır yanmıştır.
askeri açıdan hiçbir haklı gerekcesi olmayan, katliam.

insanlığın yüz karaları arasında olması bir yana, müttefikler tarafında haklı bir mücadele gibi gözüken ikinci dünya savaşına da gölge düşüren önemli olaylardan bir tanesidir...(benzerleri için, nagazaki ve hiroşima'ya atılan atom bombaları, varşova isyanında destek vermeyen kızıl ordu vs. vs. ...] bu olayın auschwitz 'den farkı yoktur. bir tarafta masumlar diri diri boğulmuş, diğer tarafta ise yakılmıştır. bunu göremeyen gözlerin insanlıktan bahsetmesi düşünülemez.!

rusya'da sosyalizm yükselirken; hitler'in arkasını sıvazlayanlar arasında ingiliz ve fransız politikacıların olduğunu unutup, üstüne nazi propagandası'nın büyüklüğünü-gücünü göz ardı edip tüm suçu masum alman halkına yükleyenleri gördük ya... hey be... aynı halkın yarısının zamanında sosyalizm'e destek verdiğini, ırkcılığın zıttında olan ideolojilerin hitler iktidara gelmeden almanya'da çok güçlü olduğunu -komşu ülkelerin göz yumması ile birlikte- bu sivil güçlerin hücüm kıtaları,sa'lar aracılığı ile yaratılan terör ve cinayetlerle bastırılıdığını, alman halkının susmaya mecbur edildiğini neden söylemiyorsun?* hitler'e diğer batılı devletler tarafından el altından verilen örtülü destekten neden bahset miyorsun? reichstag yangınından neden bahsetmiyorsun ? vs. vs. vs. ...

(hatta the pianist filmini izleyenler hatırlayacaktır, pianist'in katledilen musevi ailesi yemek masasında, hitler'e destek veren, mallarını alan amerikalı zengin yahudi tüccarları suçluyordu. 'tüm bunlar onların hitler'e verdiği destek yüzündendir' diyordu. görmesini bilen, duymak isteyen için çok güzel bir ders vardır.)

sahi söylesene, senin olaylara bakış açının hitler'den ne farkı var...
hitler bile londra'yı bombalatırken şehir merkezlerinin bombalatılmasını en son seçenek olarak tutmuştu.
taş binaların eridiği bombardıman.

hiroşima ve nagasaki'den tek farkı kullanılan materyal ve bunun doğurduğu lojistiktir. bir de japonlar'ın bile bile kanser edilmesidir. yani burada bile white power şerefsizliği vardır.

güç gösterisi, rövanşizm gibi motivasyonlar anglo amerikan orospu çocukluğu ile birleşince böyle oluyor.
ikinci dünya savaşı sırasında amerikan ve ingiliz hava kuvvetlerinin 13 şubat-15 şubat 1945 tarihleri arasında iki gün boyunca Almanya nın dresden şehrini darmaduman ettiği bombardıman dır. 20 yy tarihinde eşi benzeri görülmemiş bu bombardıman da 150-200 bin sivil yanarak can vermiştir. Ne Nagazaki nede Hiroşima bununla kıyaslanamaz.





görsel
doğu cephesinde alman orduları için önemli bir iletişim merkezi ve o dönemin en büyük endüstri şehirlerinden birisi olan dresden'in, müttefikler tarafından bombalanması hadisesidir. savaş boyunca bu şehire dokunulmamıştır. ancak, savaşın son dönemlerinde almanların sonunu getirmek için atılan fevri hamlelerden birisidir ve bir rivayete göre, rusların gözünü korkutma amaçlı son anda yapılmış bir hamledir. *
elbe'nin floransa'sı olarak bilinen dresden, avrupa'nın en güzel ortaçağdan kalma şehirlerinden biriydi. fakat, akıbeti çok acı oldu. fosfor bombalarının oluşturduğu alev tufanı neticesinde, tahminlere göre "25.000 insan" yanarak hayatını kaybetmiştir. şehir, '7' gün boyunca yanmaya devam etmişti.

churchill'in bu bombardıman için söylemi ise şudur;

"alman halkına, insanoğlunun üzerine yağdırdıkları ızdırap yağmurunun çok daha acısını tattıracağız."
(bkz: bremen mızıkacıları)
Churcill’in Alman halkını demoralize ederek olası sivil direnişi engellemek için bizzat talimat verdiği söylenir.
Hiçbir askeri sanayisi ve kayda değer askeri birliği olmayan bir kentin sırf almanya'nın kültür, sanat ve doğa başkenti diye yerle bir edilmesi olayı. Amerikan kayıtlarına göre 25k, harekat esnasında kentte olan büyük yazar kurt vonnegut'a göre 140k insan ölmüştür.

Vonnegut'a inanacak olursak tablo Hiroşima, nagazaki ve tokyo bombardımanlarından daha acıklıdır. Üstelik japonyanın sağlam bir tokat yemesi elzemdi ama burada almanyanın ahı gitmiş vahı kalmıştı.

Dresden bombardımanı hiç yapılmasa savaşın sonucunda , sürecinde, süresinde hiçbir değişiklik olmayacaktı.

1980lerde solcular tarafından anılırken günümüzde milliyetçi gruplarca anma törenleri yapılmaktadır.
13 şubat 1945 tarihinde yapılmış uğursuz
bir hava harekatıdır . siviller yanarak , boğularak
ölmüştür .