bugün

malesef geldiğimiz noktadır...

önce şunu bir izleyelim;
https://streamable.com/d2vem

şu an ekonomik olarak içinde bulunduğumuz durumu düzeltmemiz için bir mucize gerekiyor.

her şeyden önce erdoğan çıkıp itiraf edecek.
"hatalıyız" diyecek.

ama bizimkiler ne yapıyor?
"papaz" diyor, "dış güçler" diyor, vesaire vesaire...
bu masallar artık karın doyurmuyor, bu masallarla ancak ve ancak seçmenlerinizi birkaç ay daha oyalarsınız.

peki kabul.
salın papazı. ses çıkarmayacağız, vallahi de billahi de eleştirmeyeceğiz.
papazı salmak çözüm olacak mı?

asla!
çünkü bizim sorunumuz papaz değil. bizim sorunumuz daha derinlerde.
bugün papazı salsak bile dolar en fazla 5.20'lere düşer, 15 gün sonra da düştüğü yere yani 5.50'lere geri gelir.
bizim paramıza değer kaybettiren şey, doları değerlendiren şey papaz değil.
öncelikle halkımız bunu anlamalı.

bizim sorunumuz cari açık ve bu cari açığa sebep olan şeyler.

50 milyar dolarlık cari açığı 20 milyar dolarlara indirmemiz bile sorunumuzu çözmez.
biz cari açığı sıfıra indirip artıya çıkmamız ve uzun müddet de böyle devam etmemiz lazım.

şu anki politikalarla bu mümkün mü?

sen bugün papazı bıraksan, 300 baz faiz arttırsan bile bir ay sonra dolar kuru yine aynı yere gelir.

çare?
çare üreteceksin, satacaksın...
bunları yaparken de tasarruf edeceksin.

her şeyden önce kendinden başlayacaksın.
ama bir bakıyoruz, kamuya yeni mercedes alım ihalesi açılıyor.

şimdi sen kamuya mercedes alırken, ben neden gidip dolarımı, altınımı bozayım arkadaş?
sen kıçını mercedes'e koyacaksın diye ben neden tasarruflarımı heba edeyim? bana bunu açıklar mısınız?

kusura bakmayın ama bu şekilde bizim ülke battı batıyor.
ruhuna el fatiha!

yarın damat berat açıklama yapacakmış?
ne açıklayacak çok merak ediyorum. konuşmaması daha hayırlı ya, konuşsun bakalım ne diyecek?
Bu konular üzerine konuşup da kendimizi harap etmeye değmez.
Borç alınan ülke: Çin
Borç alan ülke: Türkiye
Borçlanma para birimi: Amerikan Doları
Borç alınan miktar: 3.6 Milyar dolar
Borcun aktarılacağı yatırımlar: Millet Bahçeleri, Millet Kıraathaneleri
Kıçınıda yırtsan "inadına akp" diyen bir memlekette hergün birilerinin kafasına birşeyler belki dank eder diye çırpınanlara hem hayretle, hem saygıyla bakıyorum.
dolar artar reis sarkar..
reis sarkar dolar artar..

aynen tengir'in belirttiği gibi rahip brunson'un ekonomik krizle hiç bir ilgisi yok..
krize doğru gidişin emareleri brunson hadisesinden aylar, hatta yıllar önce açıkça görülebiliyordu...

ahanda bu benim 2010 yılından kalma bir entarim. kendileri sözlükteki 7.ci entarim oluyorlar.
(bkz: ak parti cumhuriyet tarihin en başarılı partisidir/#9267125)

sözlükteki "cari açık" başlığında 230 entari var. 120 kadarı bana ait. 2010/11 yıllarında yazdığım iki entariyi dikkatlerinizi sunayım:
(bkz: cari açık/#10258268)
(bkz: cari açık/#11171153)

kısacası, cari açığın ve borçlanmaya/inşaata dayalı ekonominin ne kadar tehlikeli olduğu daha 2010'dan görülebiliyordu. yani eğer üniversitede bütün mühendislerin aldığı "ekonomiye giriş" dersi dışında hiç bir ekonomi eğitimi olmayan ben bunu görebilmişsem emin olun benden çok daha yetkin olan onbinlerce insan da görmüştür..

pekiii, neden bile-göre bu bok çukurunun içine yuvarlandık?

çünkü krizin en derindeki sebebi cari açık değil....

krizin en derindeki sebebi türk insanının derinliksizliği, düşünce kaypaklığı, orospuluğu..

köşe dönücülüğü, üretmeden kazanmak istemesi, bir koyup beş alamayacağı işlere girmemesi, maddi menfaatı tatmin edildiği sürece doğanın ve tarihin katledilmesine aldırmaması...

seçim sonrası "koyduk" diye bağırırken aslında kendi kendisine koyduğunu farketmemesi..

o kafa yapısı üretim kısırlığına yol açıyor..
üretim kısırlığı cari açığa yol açıyor..
cari açık döviz fiyatlarını fırlatıyor..
fırlayan döviz fiyatları ekonomik felaket getiriyor..

ve en acısı,
türk insanı öğrenmiyor, öğrenmiyor, öğrenmiyor..
eğer bugün yaşadığımız ekonomik krize bakarsak 1958 kriziyle aynı olduğunu görürüz..
1958-2018.. 60 yıl.. hiç bir şey öğrenmemişiz..

değişime kafa yapısıyla başlanmalı..
arap dogmaları tamamen terkedilmeli..
13 kürt iline süratle bağımsızlık verilmeli (bkz: ayrılıkçı türkler)
özel bir yasa çıkarılarak doğu karadenizlilerin bir daha müteahhitlik ve siyasetçilik yapamayacakları garantilenmeli..
üretime, özellikle yüksek teknolojiye yönelik olmayan ekonomik faliyetlere izin verilmemeli..
eğitim sistemi ful değişmeli.