bugün

kelimelerin kifayetsiz kaldığı karşılaştırmadır. belki şunlar biraz ipucu verebilir:
himalayalar vs uludağ
man. utd. vs diyarbakırspor
üç kat top* vs balon
milf vs teen
giyotin vs bıçak*
mesleğinde aranılan ve konusunda uzman kişi olmakla orantılı maaşlardır.
karşılaştırılması mantıklı olmayan maaşlardır. ikisini de eğiten insanların hali ortadayken bunların maaşının konuşulması son derece yanlıştır.
doktorları ve modern tıbbı günahı kadar sevmeyen ama emeğe saygısı olan biri olarak describe etmem gerekirse ;

abesle iştigaldir...

bu memlekette adını yazıp üzerine 3-5 soru çözüp girebildiğin mühendislik fakülteleri var...
Doktorun ve mühendisin kalitesine göre değişecek olan maaşlardır. Memleketin ücra köşesinde, kıytırık bir mühendis ile bir Odtü mühendisi; veya Konya'daki tıp mezunu ile Çapa Tıp mezunu bir değildir. Doğal olarak alacakları para da bir değildir. Doktor ve mühendisi kıyaslamak da pek sağlıklı değil. Genel olarak doktorların çok aldığı düşünülse de, doktorlardan kat kat fazla kazanan mühendisler de vardır. Üstelik çok çok kazanan doktorların da karşılığında kaybettiği şeyleri düşünmek gerekir. Bu konular karışıktır, kim çok alacak olayına girmeden mutlu olduğu işi yapmalıdır insan.
doktor sorumluluğu vs mühendis sorumluluğu, doktor iş yükü vs mühendis iş yükü, ya da doktor mesaisi vs mühendis mesaisi ile birlikte değerlendirilip düşünülmesi gereken durumdur.
doktorlar en büyük gelirlerini döner sermayeden elde ederler. ancak bu gelir kesin bir gelir olmayıp, aydan aya ve hastaneden hastaneye değişmekte, aynı zamanda hastanenin alacağı kararla kesiledebilmektedir. döner sermaye geliri doktorun sabit maaşı olmayıp öğretmenlerdeki ek ders ücretine benzetilebilir.
eğer sabit maaşları ele alırsak, 30'lu yaşlarında olan ve ortalama bir şirkette çalışan bir mühendisin maaşı aynı yaşlardaki ortalama bir doktor maaşından daha yüksektir.
aynı zamanda doktor maaşları özel sektörde de olsa, devlet hastanesinde de çalışsa iktidarın aldığı kararlardan çok etkilenmektedirler. aile doktorluğu çıktığında doktor maaşları çok cazip hale gelmişken, tam gün yasası ile birlikte doktor maaşları eski cazibesini kaybetmeye başlamıştır.
özel sektörde çalışan mühendis maaşı ise siyasi iktidarın kararlarından etkilenmeyip, mühendislik tecrubesi arttıkça doğru orantılı olarak artan bir eğilim gösterir. aynı zamanda mühendisler en büyük maaş artışlarını genellikle başka bir şirkete transfer olduklarında gerçekleştirirler (ancak aynı şirkette, hatta aynı ofiste çalışan mühendislerin maaşlarının bile birbirlerinden çok farklı olabildiği de görülebilmektedir).
tabii bunlar genel yorumlar olup, mühendisten çok fazla kazanan doktorlar, ya da doktorlardan çok daha fazla kazanan mühendisler olduğu da eklenmelidir.
Doktorlardan bağımsız olacak karşılaştırmadır. Zira iş mühendislikte biter. Bir Bilkent,Boğaziçi veya Odtü mühendisi, eğer işinin erbabı ise; bir doktorun alacağı maaşa gülüp geçer.
doktorluk ülkemizde bitmek üzere (bitirilmek üzere) olduğu için yakın zamanda mühendislerin bir çoğu doktorlardan daha fazla kazanacaklardır.
güncel Önemli Başlıklar