bugün

2008 kasım ayında açılan, izmirin sasalı beldesinde, izmir merkeze 24km, kuş cennetine 2 km uzaklıkta, 425bin metrekare kullanım alanlı, içerisinde 120 türden bin 500 hayvanın doğal ortamlarda yaşayacağı, 3 bin ağaç ve 250 farklı bitki türü içeren doğal yaşam parkı.
açıldıktan 1 yıl sonra (yaklaşık bir hafta önce) ancak gidebildiğim, müthiş bir yer. tam anlamıyla egzotik diyebilirim. o yeşillikler ve düzenlemeler harika olmuş. girip biraz yürüdüğünüzde anlıyorsunuz başka bir yerde olduğunuzu.
aslında ben hayvanların bir yerlere kapatılmasına karşıyım. ama hayvanat bahçeleri gibi yerleri düşününce bu tür yerlere şükretmek lazım. burada hayvanlar çok daha rahat, daha geniş alanlara sahipler. istedikleri zaman insanlardan uzaklaşabiliyorlar. onlar size yaklaşmazsa görmeniz ve iletişim kurmanız zor.

ben özellikle çocuklar için yapılan yeri ve biraz ilerisinde dev halatlarla kapısı kapatılmış, çeşitli kuş türlerinin elini kıçını sallaya sallaya sizinle beraber dolaştığı yerleri (onlarla aranızda bir engel yok. birçok çeşit kuş türü var. ördek falan gibi şeyler de) beğendim! gezdiğim gün, çabuk şekilde 2 litrelik suyu bana bitirtecek kadar sıcak olduğundan, tropikal bölüm de serinliğiyle beni cezbetti. tabi sadece serinlik değil. orayı da çok güzel yapmışlar. cam fanuslar da dev yılan ve kertenkeleler, dış kısımda bir tane timsah, kablumbağalar ve bir çok bitki türü vardı. dikkatimi çeken diğer bir şey de sürüngenlerin içinde oldukları camların dış tarafına "cama vurmayınız" yazıyor. evet efendim dışarıda da çok hayvan var.

oraya gidecekler için bir kaç tavsiyem var ;
1) eğer bu mevsim de (yaz) gidecekseniz yanınıza su alın! orada kafeteryalar var ama pahalı satma ihtimalleri var. kesin bir şey (döner 4 tl'ymiş) diyemem. ama bence siz kendinizi garantiye alın! gerçi parkın çoğu yerinde çeşme var ama içiliyor mu bilmiyorum.

2) turnikelerden geçtikten sonra (giriş tam: 2 lira öğrenci : 1 lira - öğrenciden emin değilim) sağ tarafa koyulan broşürlerden alın. park'ın krokisi bir tarafında. nerede hangi tür canlılar olduğu yazıyor. gezerken ihtiyacınız olabilir. çünkü park büyük!

3) çocuklar için yapılan bölümde fotoğraf makinenizi keçilere ve keçiler arasında duran tay'a doğru tutarsanız bu onlar tarafında "ana bizi besleyecek galiba bu enayi" diye bir düşünce oluşturuyor. ama ben fotoğraf makinemi kaptırmadım tabi! (bu arada) daha önceden orda bulunan ve tayı yanlarına çekemeyen insanlar da şaşırıp yanıma geldi) ayrıca da yavru keçiler dehşet derecede şirin. okşadım. yumuşacıklar! keçiler ve taylar okşanmaktan hoşlanıyorlar sanırım.

4) canlıların bulunduğu yerlerin önünde onlar hakkındaki bilgilerin yer aldığı tabelalar mevcut. bazılarında çok ilginç bilgiler yer almakta. okumanızı tavsiye ederim! mesela bir aslanın (kaplanın da) ağaçlara tırmanamayacağını ama 9 metre (ohannesburg) yüksekliğe kadar sıçrayabileceğini bilmiyordum!

5)diğer yerleri bilmiyorum ama karşıyaka iskeleden 777 numaralı otobüs her yarım saatte bir parka gidiyor bilginize!

ben çok sevdim. türkiye'de böyle güzel şeylerin de olduğunu görmek güzel tabi. umarım ileride daha çok canlı türüne ev sahipliği yapar (mesela devasal akvaryum olsa çok güzel olur) ve canlıların konforu için çok daha kapsamlı önlemler alınır. herkese tavsiye ederim! gidin görün sevin! hayvalara taş atmak gibi öküzlüker yapacaklarınız varsa hiç gitmesin tabi!

(bkz: sasalı doğal yaşam parkı)
izmir'de büyükşehir belediyesi tarafından yapılan, türkiye ve avrupa'nın en büyük doğal yaşam parkıdır.
hayvanlar doğal yaşamları içinde görülebilir, kafesler arkasında değil. kayanın üzerinde uzanmış bir aslan, afrika savanı içinde yanyana koşturan zürafalar, su aygırları, filler gerçekten doğal yaşam alanlarını gördüğünüzü, afrikaya gittiğiniz hissini uyandırır.
parkın içindeki en ilgi çekici bölüm yağmur ormanlarını simüle eden bölümdür. büyük boy spor salonu büyüklüğündeki kapalı alanın içinde nem ve sıcaklık yağmur ormanları ile aynı olup, içinde sık bir bitki örtüsü, ağaçların üzerinde özgürce uçan tropik kuşlar, dallarda yılanlar, maymunlar, orta bölümdeki suda timsahlar görülebilir. gerçekten tropik ormanda gibi hisseder, nemden zor nefes alırsınız.
eşsiz bir deneyimdir.

(bkz: http://www.izmirdogalyasamparki.org.tr/)
maymun adası vs. gibi artı bölümleri açılmış olan çok güzel bir doğa parkı.
an itibariyle karşıyaka'dan bisikletle, 00.30'da çıkıp 04.30 gibi döndüğüm ıssız yerleşke. şu anda bacaklarımı hissetmeden yazıyorum sevgili okurlar. kafadan 35km yol, hayır yolun uzunluğunu geçtim gecenin bi vakti deli öpmüş gibi anlık bir kararla gidilmesi az heyecanlı olmadı değil. zifiri karanlık, sağlı sollu bataklık ve sazlıklardan oluşan, çeşitli hayvan sesleri eşliğinde gidiyorsunuz, yolun sonu görünmüyor, yollarda it köpekler de var üstelik, her an çakalların tecavüzüne uğrama ihtimaline kapılıyorsun, ne cesareti bu şuan tarif edemiyorum. carpe diem dedikleri bu abi ötesi olamaz. değişik enteresan bir tecrübe oldu.