bugün

bireylerin yaşam tarzları, düşünceleri, bu konuda bilgi ve birikimleri gibi sebeplerden dolayı sürekli değişime uğrayacak gerekçelerdir.

öncelikle irade konusundan bahsedelim. irade nedir? kısaca irade karşıya çıkan seçeneklerden birisini seçmelidir ya da seçebilme gücüdür. ''irade''si olan seçim yapar. onu ya da bunu, şu yönü, ya da bu yönü. fakat kur'an ayetlerinin hiç bir yoruma yer kalmayacak biçimdeki açık anlatımlarına göre, insanın böyle seçimler yapabilmesi, tanrının iradesine ve tanrının dilemesine bağlıdır. hemen bununla ilgili ayeti de yazıyorum.

allah dilemedikçe siz dileyemezsiniz.
ve bu ayet iki surede birden yer alıyor
( insan suresi 30. ayet; tekvir suresi 29. ayet)
şura suresi 11.ayette diyanet çevirisine göre;
o'nun benzeri hiç bir şey yoktur.

ne diyor burada; tanrının benzerinin olmadığı anlatılmak isteniyor. ama insan görür, tanrı da görür, insan işitir, tanrı da işitir. insan konuşur, tanrı da konuşur

biçim olarak da insana benzer.
sad suresi 75. ayete göre iki elinden söz edilir. adem için iki elimle yarattım diyor.

ee insanlarda da iki el var. ne olacak şimdi? hani benzeri yoktu?
iki şişe şarap devirip şarabı yasaklayan peygamber baş nedendir. başka sebepler de var elbet:

(bkz: gökten uydurma kitaplar)
(bkz: bir ahlaksızlık kaynağı olarak dini inanç)
enfal suresi 1. ayet(diyanet çevirisi)

(Ey Muhammed!) Sana ganimetler hakkında soruyorlar. De ki: "Ganimetler Allah'a ve Resûlüne aittir. O halde, eğer mü'minler iseniz Allah'a karşı gelmekten sakının, aranızı düzeltin, Allah ve Rasûlüne itaat edin."

peygamber olmuş birinin ganimete neden ihtiyacı olsun ki?
araf suresi 107.ayet(diyanet çevirisi)

Bunun üzerine Mûsâ asasını yere attı. Bir de ne görsünler, apaçık bir ejderha.

ejderha bir masal kahramanı değil miydi?

ha bazı tefsirlerde yılan olduğu iddaa edilir. ama bu şüpheyi ortadan kaldırmaz.

http://kuran.diyanet.gov.tr/Kuran.aspx#7:107
Hiç şüphe yok ki, Kur'ân'ı biz indirdik, elbette onu yine biz koruyacağız. (HiCR/9)

kur'an bir kaç defa yakıldı. kur'an neden o zaman korunmadı.

(bkz: kuran yakıldı mı iddaası)
(bkz: #5885283)
(bkz: Aksiyom) baslica nedenidir.

Ugrastir miyim sizi. Aksiyom hic bir delili olmayan ve ispatlanmamis bir iddiayi sorgulamadan kabul etmektir.
Sabah namaziyla, yaz orucu.

Not: saka lan saka. Komikti ama artilayin bende ateistim.
Çünkü inanmak beraberinde bazı sorumluluklar getirir dostlar. Bazı yükler bindirir insanın omzuna.
Inanıyorum dedin mi, sorumlusun çoğu şeyden. Muslumanliga göre konuşmak gerekir elbet müslüman bir ülkede. Namaz kılmak zorundasın meselA INanıyorum Dedin mi. Yahut oruç tutmak.
Karıya kıza son vermeyi saymıyorum bile. Hele vıcık vıcık olmuş arkadaş ortamlarında ki sik taşak muhabbetinin yanında içilen biralar.
Küfürü ağzımıza meze yapmışız bi kere. Vazgeçer miyiz hiç. Alıştık ya bi kere koymaya. Millet taşıyamaz önünde bi tane. Biz toplum olarak taşıyoruz Iki tane. Hem önümüzde hem ağzımızda.
Hadi gel de vazgeç şimdi bütün bunlardan. Kalk sabah erkenden namaz kılmaya. Tut yazın 45 derecede orucunu.
Iki Bin liraya telefon al ama 500 liraya kurban kesme istersen. Istersen caminin önünden hiç geçme. Inanmak daha zor Çünkü dostum. Inanmamak kolay.

Keske hepimiz tam manasıyla inanabilseydik yaratana. Keske verebilseydik canımızı onun yoluna. Keske yakmasaydik yaşı da kurunun yanında. allah son nefesimizde nasip eylesin onun adını anmayı.
Allah yar ve yardımcımız olsun..
din konusunda doğru dürüst bir fikri olmayanların fetva vermeye kalkması. Insana onun inandığı şeyle benimki bir mi diye sorgulattıriyor bazen.
din insanları öldürür. din insanları kısıtlar. din toplumları kontrol etmenin en kolay yoludur. yeryüzünde 200'den fazla din vardır eğer nepal dağlarında doğmuş olsaydın oranın dinini benimsemiş olacaktın. dinler varolduğu çevre şartlarına göre şekillenir. insan mantığının kavrayamadığı şeyleri doğaüstü güçlerin varlığına inanarak cevap bulur. insan yeryüzündeki adaletsizliğin adil olmadığını ve başka bir hayatta bunun karşılığını alacağı inancıyla yaşamak ve böylelikle rahatlamak ister.
daha sayıyım mı?
sebeplerden biri cehalettir.

bazı insanlar "dindar" olduklarını ifade eden insanların yaptıklarını dinle ilişkilendiriyorlar. osmanlı örneğini vermek isterim. osmanlı teokratik bir yapıya sahipti. padişahlar görece halifeydi. bir kısım insan osmanlının uygulamalarını referans alarak din budur diyor ama bunun islam terminolojisinde yerini ve dayanağını araştırmamışlar veya bunu araştırmaya uzaklar.

bu yöntemsel bir sorun. dindar olup olmadığımızla ilgili değil. din adına inandığımız ya da uyguladığımız algıların ne derece dinde ilahi doğruluk anlamında yer aldığı ile ilgili. ayrıca dinlerin ahlaki yönlerini onlardan ayırıp düşünmek hatalı. bütün dinler bazı ortak ahlak kurallarını vaaz ederken bunları top yekün yok saymak hatalı olan. nerede yazdığı veya hangi peygamberin dediği olarak değil makul mü değil mi bunu da anlamak önemli.

öldürmeyeceksin kadar açık bir hükmü ortalama bir insan din ile ilgili düşünmeden de anlayabilir ama her toplumda ortalamanın altında ve üstünde insanlar var.
Islerine gelmiyor ondan. Gerisi bahane.
ibadetlerden (namaz, oruç, zekat vb.) kurtulma isteği.
haram işleme (zina, kumar, içki vb.) isteği.
cahillik.
kutsal kitaplarda yazılanların ya da bunu yorumlayan din alimlerinin tutarsızlıkları başta gelir.
Kutsal kitaplardan sadece kuran değiştirilmemiştir denilse bile kur'anın bazı yönleri saçma gelmektedir. Sadece kur'an'dan bahsediyorum çünkü diğer dinlerin zaten batıl olduğuna inanan bir topluluk var bu ülkede ki zaten hıristiyanlığın 4 kitabı da bazı konularda birbirine taban tabana zıt. Yahudilikteki tevrat ve bazı el yazmaları çeliştiği için tam bir olgu kafanızda oturmuyor.
Bu yüzden tek kitaba sahip kur'andan örnek vermek gerekiyor.
Bunun en büyük nedeni süveyş arapçasına sahip olması diye düşünüyorum.

Öncelikle herkesin dini kendine ve kimsenin inancını sorgulayacak da değilim.

Madem ki hak dini ve indirilen son kitap peki neden doğru düzgün çevirileri yapılmamış yani o dönemde yaşayan insanlar değiştikçe neden hiç bunları kendi dillerine çevirip meal oluşturmamışlar?
Bunların hepsi karmaşa değil mi?
Islamiyet mantık diniydi hani. Anlamadığın bir şeye körü körüne inanmak mantık mıdır?
Mealler ne derece doğru?
Bu biraz darwin'in türlerin oluşumuyla ilgili fikirlerine benzetilebilir aslında.
Bilmeden anlamadan sadece birinin size darwin insan atasının maymun olduğunu söylüyor diye söylemesiyle kafanıza kazınan ifadeler hatta bunlar biyolog olduğu halde bilimden zerre anlamayan kişilerin kafamıza doldurduğu saçmalıklar gibi değil midir?
Ya da yerlere göklere sığdıramadığız tarihimizin aslında tam anlamıyla masum olmadığını okul dışı yapılan araştırmalarla öğrenme durumumuzu andırmıyor mu?

Ha diyeceksiniz ki oku' kur'an okuyayım, haklısın. arapça okumayı biliyorum fakat anlamıyorum. Diyeceksin ki öğren! o kadar yabancı dil öğrenmişsin onu da öğren hangi kaynaktan? Günümüz arapçasıyla kuranda yazılan arapça aynı mı? Kim biliyor o orjinal dilini, kimse. Farklı kişiler tarafından yazılmış meallere bakın bazen birbirinden çok farklı açıklanabiliyor aynı ayetler hangisine inanacaksın ya da hepsi yanlış çevirilerse?

Din insanları sömürmenin köleleştirmenin en basit yoludur hıristiyanlıktaki gibi din adamlarının oyununa gelinmediği belli midir? Ki günümüzde gayet açık sekilde bunu görüyoruz.

Bütün dinlerin hatta pagan kelt ve budizm gibi diğer dinler bile hak dini olan (sonradan 3üçü bozuluyor) 4 dine paralellik gösterir bazı yerlerinde. Tanrılara kurban etmek beslenmesi için yemek götürmek onlara itaatini göstermek amacıyla tapınmak vs.
Burada gözlemlenen tek bir şey var ki o da insanın kendini güçsüz hissetmesi ve buna bağlı olarak kendine ilahi bir güç aramasıdır. insan sadece itaat etmek ve inanmak için yaratılmıştır.
Ilkel toplumlarda gördükleri ve kendilerini korkutacak şeyler olmuş ilk başlarda sonraları ise şükrv öğrenmişlerdir böylelikle onlara güzel şeyler verenlere de tapmışlar fakat içlerinde hep gizliden gizliye bir korku olmuştur.
Kitapların ve dinlerin akıbeti nedir bilmem ama içimizde bir tapınma duygusuyla doğduysak bizi yaratan ve bu sistemi düzenleyen bir yaratıcı var demektir.
zora sıkıntıya gelememeleri.
hiçbir dinde zerre mantık olmaması. kaçıncı yüzyıldayız modası geçicek hepsinin. allah ile ra aynı şey olacak birkaç bin sene sonra. hatta bilgisayar oyunu ya da o teknolojiyle bilemiyorum da yaptıkları mitolojik bir oyunda allah'ı nasıl modelliyecekler çok merak ediyorum.
fazla okuyup araştıran insanların, hiç bir zaman varlığından emin olamayacakları din ile zaman kaybetmemeleri.
Beyin foksiyonlarının asgari düzeyde çalışmaması.
Gerizekalılık hali yani.
çok fazla sınır var. onu yapma bunu deme. tüm dinlerin esası vicdan sahibi olmaya dayanır aslında çalma, öldürme, hak yeme. yaratıcı olduğuna inanıyor ve vicdan sahibi iseniz pek endişe etmeye gerek yok bence.
yalan olmaları.
şu an elimizde bulunan kur'an'da ayetlerin tamamı bulunmaması ya da eklenme yapılması. ve bu sebeple kur'an'ın kendi içinde çatışması.

örnek olarak;
kur'an'da kimi ayetlerde muhammed'in kur'an'ın ''nas'''a yorumuna göre insanlığa gönderildiği bildirilirken enam suresi 92. ayet ve şura suresi 7. ayetlerine göre yalnızca ümmü'l-kura yani mekke ve çevresine gönderildiği bildiriliyor. hiç bir tanrı inancında rastlanmaz ki, ''eksiksiz'', ''bilgisi sonsuz'' diye nitelenen tanrı, birini önce bir yere, dar bir çevreye peygamber olarak göndersin sonra da şimdi sen tüm insanlığa peygamber yaptım desin.

bu anlatılanlar ne yalan, ne iftira, ne de hakarettir. olguları gerekçeleri dile getirmektir.
(bkz: Nefis)

Halbuki düşününce dünyanın farklı yerlerindeki inanış biçimleri birbirinin aynı. O dönemde bu insanlar nasıl irtibat kuracak da böyle ortak sistem gelistirecek. Avustralyadaki aborjinlerin bile islama benzer inanışlari olduğu söyleniyor.
Genelleme yapmam saçma olur ama küçük bir kısmın nedeni üşenmektir.