bugün

insan tarafından uydurulmuş olma ihtimallerini düşünürsen bir nebze cevap bulacağını düşünüyorum.
çünkü önce karnımızı doyurmak denen olguya ağırlık verdik.
insanlığın başında gelse ne değişecekti. kimse ölüp hesaba çekileceğine inanmıyor. her gün gözleri kaç insanın öldüğünü görüyor ama ne hikmetse kendi öleceğini düşünmek istemiyor.

bu dünyaya sadece ölmek için gönderildiğini mi düşünüyorsun?
ilk insan ilk peygamberdir. Nasıl sonradan gönderilmiş?
dinlerin insan eliyle yaratıldığına inanıyorum.
göbeklitepe'de yapılan keşiflerin yerle bir ettiği iddia.

dinlerin sonradan gelmiş olduğu diye bir şey yoktur. kuran'a göre ilk insan aynı zamanda ilk peygamberdir. e tabi, buna inanmak zorunda değil kimse. o yüzden bu tez üzerinden yürümeyeceğim.

göbeklitepe'de bulunan buluntular, göbeklitepe'yi inşa eden insan kabilelerinin, avcı toplayıcı olduğunu bilimsel olarak kanıtladı. kazılarda, çömlek, tabak gibi yiyecek stoklamada kullanılabilen hiçbir eşya çıkmadığı gibi, tahıl ile ilgili bir kalıntıya da raslanmadı. sadece yabani keçi, koyun, ceylan gibi av hayvanlarının kemiklerine rastlandı. bugün daha çanak-çömlek yapmayı bilmeyen neolitik dönem insan kabilelelerinin, tutup böylesine bir mabed inşa etmeleri "dini insanlar uyduriyür efenim" kanaatlerini yıkmıştır.

bugün göbeklitepe ve çevresinde, göbeklitepe'den daha eski tapınak kalıntıları olduğu ve onlarla ilgili kazılar ve araştırmalar, daha eski tapınak kalıntıları da olduğunu gösteriyor.

şimdi genel kanı, "insanlar avcı-toplayıcılıktan, tarımı keşfedip yerleşik hayata geçtiklerinde, çanak çömlek yapıp, yiyecekleri stoklamayı öğrendikten sonra, fikir ve sanata odaklanabilmişler, bunun sonucunda da dinler ortaya çıkmıştır" şeklindeydi. karnı doyan, artık yarın karnımızı nasıl doyuracağız endişesi kalmayan insanlar, oturup düşünebilecek zamanı bulabildiler fikri hakimdi. göbeklitepe'deki tapınak yapıları adeta "biz avcı-toplayıcı olarak dolaşırken de iman sahibiydik ulan orospu çocukları!" dercesine bu teorileri ortaya atan dümbüklere kocaman bir nah çekti.

şimdi bunlar kara kara bunu nasıl bir bilimsel teoriye oturtabiliriz acaba derdine düştüler. düşsünler ama onlar bu teorileir ıspat etmeye çalıştıkça kuran ayetlerinin ıspatları ortaya çıkıyor. bakalım sonu nereye varacak?

ayrıca isteyen krem peynire tapsın benim umrumda değil, ne haliniz varsa görün ama ben islam'ın gerçek din olduğuna inanıyorum. gerisi beni bağlamaz.
ilk insanlar dahası insanımsıların, duygu ve bilinç açısından hayvanlardan bir farkı yoktu, basit yaşıyorlardı, özellikle homo erectusların ki günümüz insanının atası olarak kabul edilir, alet kullabilme, bilgi edinme,duygu ve bilinçlerinde yaşadıkları gelişmelerle, insanlarda artık bir yaratıcı fikrinin oluşmaya başladığı düşünülüyor, tabi bu insanların tanrıları doğaydı, doğada görüp korktukları herşeyi tanrılaştırdılar.
örnek olarak 1950’lerde ve 1960’larda kuzey Irak’taki Şanidar mağarasındaki bir Neandertal mezarı bulundu ve ölünün yanıda çeşitli eşyalar yer alıyordu, bu da Neandertal insanının ölümden sonraki yaşama inandığı ve bir tanrı inancı olduğuna kanıt olabilir.
ne biliyorsun sonradan geldiğini. yitip giden unutulan dinler de var. amaaan bana ne ne diye cevap veriyorsam böylelerine.
geçen bir videoda duyduğum bir söz üzerine bu konularda tartışmanın anlamsız olduğu kararına vardım.

çocuk çok net amk ben gökten koyun indiğine inanmışım sen bana boşuna neyi ispatlamaya çalışıyorsun dedi, ikna oldum...
insanlar azıttığı için.
hayvan olduğumuz için.

arkadaşlar 258 milyar kez belirttiğim şeyleri halen daha bu basit başlıklarla belirttirme gereksinimi duyduruyorsunuz, bunu yapmayın artık. biz hayvanız. zamanının behlinde bizzat ormanda, vahşi doğada burun buruna, göğüs göğüse doğayla çarpışıp, avlanıp zor şartlar altında hayatta kalıyorduk. kıyafet denen oluşum bile yoktu. din denen şey nedir? birnevi ideoloji. peki ideoloji denen oluşumun bizim hayatımızda yeri ne tam olarak? doğamızdan gelmiyor ki, bizzat ellerimizle yarattık biz bunları zaten. tamam değerleri var elbette, saygım da sonsuz ama insan hayatında yeri aslında sadece teorisel ve toplumsal görüşlerden ibaret.

işte dinler ve hayatımızda şuan varolan bir çok oluşum, bu yüzden sonradan gelmiştir.
dinler hep gelmiştir ama bazıları yutturabilmiştir sadece...
Dinler insan evrimi ile doğrudan orantılı olarak gelişmiştir. ilk insanlar düşünme ve sorgulama yetilerine göre cevap bulamadığı sorulara kutsallık atfettiklerinden, ve daha sonra kendi dönemlerinde siyasi ve idari politikalarını düzenlemek ve toplumu ve bütün halde tutmak amacı ile evrim geçirerek kutsallık kisvesi altında toplumu idare etmeyi amaçlamışlardır.
öküz de yazmış binlerce milyonlarca kez, sitemli!
deve mi öküz mü anlamadım ama, ''hayvan''ım'' diye feryad figan.
bok böceğine veya asalağa da benzetenler çıkabilir, iyimserlikle baktım şahsen.
güncel Önemli Başlıklar