bugün

tanım: insanı geren, çok kararsız bırakan, kötü bir durumdur.

hayatta bazen kararlar almak gerekir ve öyle durumlar olur ki bu kararları alırken olaya; dininize uygun şekilde mi yoksa akıl ve mantık ilkelerinize uygun şekilde mi karar vereceğiniz konusunda ikilemde kalırsınız.
dininizi ve ilkelerini esas alarak verdiğiniz kararı tarafsız şekilde düşündüğünüzde mantıksız gelebilir, yada çok mantıklı bir karar vereceğiniz sırada kararınızın din ilkelerinize aykırı olduğunu anlarsınız. gerçekten zor durumdur.
acaba ne yapsam ki ?? diye düşündürür insanı.
Eğer gerçekten akıl varsa, problem olmayacak durum.
akıl kullanarak arada kalındığından kafa karıştırıcıdır.
düşünen adamın dinle alakası olmaz...
düşünmeyen adamın koyundan farkı kalmaz...
ne edcez sözlük?
çok ve gereksiz düşünmektir. dini yaşa ve kurcalama, kurcalayacaksan aslında kurcaladığın din mi yoksa nasıl yaşamak istediğin mi bunu düşün denilerek çözülecek ikilem.
din ile devlet arasında kalan kişinin feryadıdır.

(bkz: laiklik)
din ve akıl arasında kararsız kalınmaz, yanlış bir düşüncedir.

nasıl bir din anlayışınız var bilinmez. ruhbanların uydurduğu ve aklı devre dışı bırakan tarikat odaklı bir din anlayışınız varsa akla elveda.

kuran'a endeksli düşünceye önem veren bir dini inanışınız varsa sorununuz da olmaz zaten.

din akla neden engel olsun ki? ne yapmak istiyorsunuz da engel oluyor?
(bkz: #12854576)
dinin engel olduğu bişey yoktur, herkes davranışlarında serbesttir.
fakat dinine hassasiyeti olan insanlar bu ikileme düşebilir.
dini sözde yaşayan insan zaten bu ikileme düşmez

çok karlı bir iş için yatırım yapıcaksınızdır fakat bunun sonucunda o çevrede sağlığı olumsuz etkilenebilecek insanlar veya farklı canlılar olabilir.
sizi çok zor durumda bırakan borcunuzu kapatacağınız kaynağı buradan sağlayabilirsiniz fakat bu islam ahlakına uygun değildir.işi yapıp yapmayacağınız konusunda kararsız kalırsınız
bu tarz bir ikilemden bahsediyorum.
tanrının tasarısı zaten insan aklının üstündedir, o yüzden akıl ile din arasında kalmak diye bir durum yoktur. onun iradesi insan aklının sınırlarını ve ötesini de kapsar.
din ile akıl arasında kalmak diye bir şey yoktur kanıma. olsa olsa dinin akla yatmaması vardır.
(#12854834)
din insan yaşamında herhangi bir ikileme neden olur düşüncesi yanlıştır.

çevre sağlığına olumsuz etkisi olacak? buna devlet de izin vermez, insan vicdanı da izin vermez. dinin engel olabileceği bazı işler şunlardır. Onlar da iyi para vardır ama din engeldir. pezevenklik yapamazsınız, uyuşturucu/içki satamazsınız mesela. e başka ? bu iki şey için mi din insana engeldir?
müslümanlık dini kolaylık ve mantık dinidir. din ile akıl arasında kalan kimseler aklını yitirmiş veya sapmıştır. sapmış ise zaten din ile ilgili herşey çorap söküğü gibi mantıksız gelir halbuki mantıklıdır. şu şahan ın repliklerindeki gibi bir tip çıkar ortaya hani balonun içerisini suyla doldurmuş 3/2 sini suyla doldurup şimdi bu dünya mı diye soruyor. *
ikilemde kalmanın ne dinle ne akılla ilgisi olmayan durumdur. bu durumda bulunanlar bahaneyi aramasınlar zira hem akıldan hem de dinden yoksundurlar. iki yoksunluk arasında bir varlık olmaz.
aklını kullanırsan ikisinin arasından sıyrılırsın. düşünüyorum o zaman dinsiz miyim?
din´in akılsızlıkla ilintilendirilmesi 19.yyıldaki şartlar altında din ve allah hakkında atıp tutan birçok düşünür yüzündendir. o zamanlar çok kısıtlı bilgi birikimleriyle bilginler din´in ölüm korkusuyla insanlar tarafından icat edildiği konusunda fikirler öne sürmüşlerdir. bu fikirler batı elité sinde oldukça fazla taraftar bulmuştur. ancak sonradan allah´tan sona erdirilmeyen arastırmalar göstermiştir ki, o günkü bilgiler ışığı altında ortaya atılan iddialar genellikle çürüktür ve günümüz bilimadamları "tanrı" yahut da "allah" fikrini gayet ciddi ciddi tartışmaktalardır. en sonuncusu ,bugün pazar, geçen perşembe gecesi astrofizikçilerle yapılan ve 3sat tv´sinde yayınlanan -alman tv´si- açık oturumdur. bu adamlar tanrı konusunda varabileceğimiz en uygun yerin bir "pat" situation - satranç dünyasından "beraberlik" konumunu tanımlayan bir terim- olduğunu söylemek zorunda olduklarını ifade etmişlerdir.

tanım ; din´le aklın çeliştiği iddiası eliter bir iddiadır, bilimin birçok açısı gözönüne alınmadan ortaya konmuş bir iddiadır. insanlar da "elitér" olma arzusu mevcut olduğundan kendisini elitér hissetmek isteyenler bu görüşleri "kendilerinin" yapacaklardır. oysa bilimin o görüşleri tamamen desteklediği doğru değildir.
çelişkili olduğunu düşünmek asıl bilgisizliktendir zira islamla akıl paraleldir.