bugün

öncelikle bak, amacım siyaset değil çünkü bu sorun on yıllardır var. ayrıca siyasetle işim yok. kötü giden işleri düzeltmeyi hobi yapmış biriyim. hadi gücüm yetmedi diyelim. fikir veririm.

malum et ne kadar pahalı. insanlar köylerde kalıp hayvan beslemiyor. beslese de küçük işletmeler halinde kalıyor ve verimsiz oluyor ya da bize öyle aksediyor.

e bunun çözümü ithalat mıdır?
ne yapacaksın. tabi ki koca koca devlet çiftlikleri kuracaksın. millete teşvik falan vermekle olmuyor. çoğu uçup gidiyor.
kuracaksın. 10-20 bin başlık bi koyun çiftliği. başına koyacaksın devlet memuru birini. arazi sorun değil. türkiye nin her yeri devlet arazisi. kormasını gerekirse jandarmanın yanına kuracaksın. malum, millet terörden çekindiği için de yapmıyor, hayvancılık.

bu kadar büyük bir çiftliğin rantabl olmaması imkansız. sonu.ta avusturalya, yeni zelanda örnekleri var. demek ki hayvancılık karlı bir iş.

bak bunu yapmakla neleri çözüyorsun.
-et ithali yapmadığından cari acığın azalır.
-halkın nispeten ucuz ve sağlıklı et yer. sağlıklı olır ilaç ödemelerin azalır.
-gübre bak en önemlisi de bu bence. koyun gübresi acaip etkili, sağlıklı bir gübre. çiftlikler koyun gübresi dolacak. ve halkın sağlıklı meyve sebze yiyecek.
koyun gübresi ile yetişen ve suni gübre ile yetişen bi fasulyeyi y da hıyarı karşılaştırın. biri lezzetten yıklırken diğeri sanki suyla şişirilmiş etsiz, tatsız bişey. bu yaz bi fasulye yedim de ağzım açık kaldı. gerçek fasulye tadını ilk kez anladım. çok farklı beyler, anlatmakla ifade edilemez.
(bkz: atatürk orman çiftliği) (bkz: modern tarım ve hayvancılık) atatürk'ün ekonomik sistemi en iyisi millet yapamıyorsa devlet yapacak halkını doyuracak.
böyle bir işletmenin kurulum maliyeti;
3 milyon dolar ama tam tekmil.
bunun gibi 100 işletme kursan 300 milyon dolar.
her sene hayvanlar kesilip yavruları beslense bir senede gelirin en az 600 milyon dolar. gübre falan hariç.
yem falan dert etme. her yer mera. bomboş duruyor.

yav gene tekrar edeyim avusturalya ve yeni zelanda örneklerine bak. sallamıyorum ki. demek oluyor.

ayrıca sen bu kadar büyük işletmeler kur. onların çevresinde yerleşimler oluşur. kendi kendini besleyen bir işlemler ve kazançlar dizisi oluşur.

al bak basitce bulabildiğim bu video var. daha ne büyükleri vardır kimbilir.

https://youtu.be/Y5RIqsac2Hs