bugün

aktarlardan edinebileceğiniz tohumlarından çok lezzetli, hafif kekremsi tadı olan bir çay yapılır. karaciğere olan faydası nedeniyle genellikle şifa niyetine içilse de aynı niyetle başladığım bende tamamen bir keyif çayı halini almıştır. yaklaşık iki çay kaşığı tohumun üzerine bir ufak çaydanlık kaynamış su dökülür ve 5 dakika kadar demlenmesi beklenir. bu arada kaynatılmaya devam edilmez. içilmeden önce tekrar ısıtılır. şekersiz içilmesi tavsiye olunur. günde iki fincandan fazlası toksik etki yapabileceğinden tavsiye edilmez. özellikle alkolik yazar ve okurlara karaciğerlerindeki tahribatı onarması nedeniyle tavsiye olunur. enginar dan sonra karaciğere en faydalı ikinci şey olduğu söylenmektedir. bir de (bkz: hindiba)
ingilizcesi:thistle ya da milk thistle,
latincesi: silybum marianum, olan bitkidir. 'meryem ana dikeni've ya 'sütlü kengel' olarak da bilinir. etken maddesi silymarin dir.
karaciğer koruyucudur. ayrıca hazımsızlığa ve böbrek rahatsızlıklarına vb. iyi gelir.
klinik çalışmalarla silymarin'in özellikle alkole ve kimyasal kaynaklı karaciğer hasarına ve virüslerin sebep olduğu sorunlara karşı yardımcı olduğu yaygın olarak iddia edilmekle birlikte bunun placebo etkisinden öteye gitmediğini ileri süren yeni nesil bilim adamları da az değildir.
'solgar' firması 'milk thistle' adıyla vitamin kapsüllerini üretmektedir.
(bkz: devedikeni)
(bkz: kengel)
ibraniler (Hebrews)'den alıntı:

''ama dikenli bitki ve devedikeni üreten toprak yararsızdır, lanetlenmeye yakındır, sonu yanmaktır.''

http://www.hristiyan.net/kutsalkitap2/tr-heb6.html *
Kullanım biçimleri: Bir tatlı kaşığıdolusu devedikeni tohumu havanda hafifçe ezilir, orta boy bir su bardağıdolusu kaynar derecede sıcak suyla haşlanır, 10-15 dakikademlendirildikten sonra süzülür. Taze demlenmiş çay sıcakken veyudumlanarak, sabahları aç karnına, öğlen yemeğindenyarım saat önce ve yatmadan yarım saat önce birer bardak içilir.

Devedikeni tohumu, nane ile karıştırılarak dademlenebilir; böylece, yalnızca yeni bir lezzet oluşturmaklakalınmayıp, çayın iyileştirici gücü de arttırılmış olur.

http://www.doktordoga.com...p?BookID=8&PageID=331
Devedikeni tohumunun bilinen hiçbir yan etkisi yoktur ve herkes gönül rahatlığı ile kullanabilir.

http://www.doktordoga.com...p?BookID=8&PageID=331
-çalılık alanlarda yetişen, boyları pek fazla uzamayan, toplu halde yaşayan, dikenli bitki türü.
-bu özelliklerin tam tersi özelliklere sahip türü için; (bkz: devedikeni)
akrep burcunun bitki sembolüdür.

http://www.hasanhoca.com/...l%C4%B1%C5%9Fma/akrep.htm
tohumu, kanarya yemlerine bir ölçek konulur, fazlası kuşları ishal yapabiliyormuş.

http://www.kanaryasesi.com/CEVDETSEN.htm
yaşam stratejisi olan bir bitkidir.
Tohumlardan kök gelişmeye başlıyor, sonrasında yapraklar.
Ancak uçları dikenli ilk yapraklar toprağa yayılmaya başlıyor, dikenleri dışa gelecek şekilde.
Nedeni ise büyüyecek olan sürgünün hareketli canlılardan korunabilmesi.
Sonra gövde ve yapraklar birlikte yükselmeye başlıyor, dengeyi koruyarak.
Gövdenin taşınabilmesi için kökün de toprağa yayıldığını görebilirsiniz.
Baharda büyüyen devedikeni yaza doğru enginara benzer dikenli çiçek açacaktır, tohumları ile neslinin bir sonraki yılda kendisini koruyarak büyüyebilmesi için.
Kök güçsüz olduğunda gövde yıkılacaktır, gövde gelişemediğinde ise tohum üreyemez, gelecek kaybolur.
Diğer isimleri:
akkız
deve kengeri
kengel
kıbbun
meryemana dikeni
şevkülmeryem
uslu kenger
Rüyada Devedikeni görmek ;inkarcının iman etmesine, günahkarın tövbesine, üzüntüden kurtulmaya, borcu ödemeye delalet eder.
halk arasında "sütlü kengel" olarak da anılan bitki....
bir çeşiti de bataklık devedikenidir.(Cirsium Palustre)
BATAKLIK Devedikeni birleşikgiller familyasından Asterales takımından tüm dünyaya yayılmış 1.100den fazla cinsi ve 20 bin kadar ot, çalı, ağaç türünü içeren familya. Cirsium Palustre 30-200 cm boyunda yaprakları parçalı, kenarları dikenli bir bitkidir. Çiçekleri sap ucunda, açık mor renklidir.Genellikle ılıman ve astropik bölgelerdeki güneşli yerlerde yetişir. Çok yıllık bir bitki olan Cirsium Palustre, doğada açık alanlarda göze çarpar. Topraküstü bölümlerinin iştah açıcı, ateş düşürücü, romatizma ağrılarını azaltıcı etkisi vardır.Aynı familyadan Cirsium Arvense (Köy Göçerten) bir metreye kadar boylanır. Köksapları sayesinde hızla çoıalarak geniş alanlara yayıldığından çiftçiler tarafından zararlı ot muamelesi görür. Asteraceae (Bileşikgiller
familyasından bir yıllık bir bitki olan Cirsium Palustre (Bataklık Devedikeni) adından da anlaşılacağı gibi sulak alanlarda rastlanabilecek bir devedikeni türüdür.
iskoçyanın ulusal simgesidir
ingilizce karşılığı "thistle" dir
Yüksekliği 30-100 cm arasında değişen bu bitkinin derin dişli dikenli ve soluk yeşil renkli yaprakları, mor renkli küçük çiçeklerden oluşan sık başçıkları vardır. Meyvelerinin ucunda beyaz renkli bir tüy demeti bulunur. Eşek, deve ve keçilerin sert dilleri ile yedikleri devedikenlerinin toprak üstü bölümleri, iştah açıcı, idrar söktürücü, ateş düşürücü, romatizma ağrılarını azaltıcı etkisi vardır. Meyveleri karaciğer hastalıklarına karşı kullanılır. Körpe gövdeleri de kabuğu soyulduktan sonra çiğ olarak yenen devedikeni bileşiminde karaciğeri koruyucu etken maddeler; flavonolignandan meydana gelen Silymarin, taxifolin, quercetrin, albümin, miisiliaj, sabit yağ ve acı maddeler bulunur.
Vücudu zararlı ve zehirli maddelerden arındırıcı, karaciğer hücrelerinin rejenarasyonu (doku yenileme) konusunda etkili, safra salgılarını arttırıcı, antidepressif özelliklere sahiptir. Bitkinin içerdiği etkin maddeler sayesinde, karaciğer yağlanması durur. Bu anlamda bitki, karaciğeri korur. Hepatit ve sarılık hastalıklarına karşı veya aşırı alkol tüketimi nedeniyle oluşan, siroz gibi hastalıklarda devedikeni tohumu çayı etkilidir. Batıdaki eczanelerde, karaciğer tedavisinde Marianon adı ile satılmaktadır.
Carduus marianus)
Yöresel adları:Akkız, Deve kengeri, Kengel, Meryemana dikeni, Sütlükengel, Uslu kenger, Şevkülmeryem

Karaciğeri koruyucu, zararlı vezehirli maddelerden arındırıcı, karaciğer hücrelerininregenerasyonu (kendini yenilemesi) konusunda etkili, safrasalgılarını arttırıcı, anne sütünüarttırıcı ve antidepressif olarak kullanılan bitki