bugün

derinkuyu ilçesinde bulunan, yer altında tünellerle birbirine bağlı kurulu bir şehirdir. derinliği 85 metredir. içerisinde yemekhane, kilise, okul, yatacak yer, hapishane, mezarlık vs hepsi vardır.

insan gerçekten çok merak ediyor. o insanlar nasıl orada yaşamış, tüneller dapdaracık, eğilmekten belin çatlıyor, yani istediği kadar kaya olsun, o kazdığın tünellerin altında kalıp ölme riskin var ve sen orada yaşıyorsun, orayı inşa ediyorsun. bu muazzam bir sabır ve zihinsel güç gerektiriyor. daha bugün bu tünele girdim; gerçekten hayran kaldım o zamanlar bu tünellerde yaşayanlara.

klostorofobisi, astımı, kalp krizi vs bilimum hastalığa sahip yazarlarımızı hariç tutarak hepsine söylüyorum; kesinlikle gidin ve görün bu tünelleri. ama hariç tuttuğum yazarlar kesinlikle gitmesin, insan üzerinde yoğun baskı olabiliyor. çok dar ve çok basık tüneller var, ayrıca uzun da tüneller bunlar.
tahmin ediyorum ki türkiye'nin en büyük yer altı şehirlerinden biridir.

nevşehir'in derinkuyu ilçesindedir.
türkiye müzelerinde bulunan yeraltı şehridir çok eskiden bir kaç defa gitmeye niyetlenmiştim.

görsel
içine girdiğiniz anda etrafınızı saran garip serin havası ile şaşıra şaşıra ilerlediğiniz tarihi bir yer altı şehridir.

http://www.gezilebilecekb.../derinkuyu-yeralti-sehri/ şuradan açıklama ve resimlerine ulaşılabilir ve kapadokya bölgesine gidildiğinde kesinlikle gezilmelidir.
gitmek için heyecan yaptığım yer. yer altına aşırı ilgi duyuyorum,çok merak ediyorum. heyecanlandım lan harbiden.
muaazam bir yer.

erken hıristiyanlık döneminde pagan roma'nın gazabından kaçan hıristiyanlarca kazılmış.

yalnız derinkuyu ilçesindeki kilise pek iyi durumda değil. yakın zamanda bimer'e yazacağım. tarihi esere pek iyi bakılmamış. yazılar yazılmış etrafına.

çan kulesi tahrip olmuş.
Kapadokya da ki 36 yeraltı şehrinin en büyüğüdür.sekiz katlidir.
nevşehir ilinde bulunan yeraltı şehri.

"1963 yılında, bir adam evinin duvarını yıkmış. duvarın ardında ise gizemli bir oda ve sonrasında mağara tarzı odalara giden karmaşık tüneller keşfetmiştir. 1963 yılında tesadüfen keşfedilen bu yer ülkemizde bulunan derinkuyu yeraltı şehridir."

- ya meraktan

görsel
görsel
belgesel olarak yapılmış yapımı ile hakkında kapsamlı bilgi edinilmiş şehirdir. kapsamlı derken daha yüzde 10 u gün yüzüne çıkartılabilmiş şehirdir. izlerken insan ister istemez oha diyor..

milattan önce 2500 lü yıllarda inşa edilmeye başlanmış bir yapı. hititlerden önceki hatti medeniyeti tarafından yapıldığı tahmin ediliyor. hangi amaçla yapıldığı ve nasıl yapıldığı hakkında hala bir bilgi yok. şehrin en büyük özelliği "mühendislik" bilgisi ile inşa edilmesi. adamlar sadece karınca gibi yerin altını kazmamış bildiğin tam orada yaşayacak insan sayısının ihtiyacını karşılayacak kadar havalandırma sistemi kurmuşlar. bugün yapılan hesaplamalar ile 30000 civarı insanın yaşayabileceği bir ortam yapmışlar ve bunun için 50 adet belirli ebatta havalandırma ihtiyacı olduğu hesaplanıyor. m.ö 2500 yılında yapılan bu yapıda ise tam "52" tane ve gereken ebatta havalandırma kanalı var.. havalandırma dehlizleri aynı zamanda temiz su deposu olarak kullanılmış. yani rastgele kazılarak yapılan bir yapı değil bilinçli bir şekilde kazılarak hiçbir katı çökmeden tersine inşa edilmiş bir yeraltı şehri.
Yeterince konuşulmadığını düşündüğüm yer.

Sabah akşam siyaset konuşuyoruz gerçi sıra mı geliyor.

Bu topraklarda yaşayan herkesin mutlaka gidip görmesi lazım burayı.

Mısır piramitleri kadar gizemli bence.
nevşehir in derinkuyu ilçesinde yer almaktadır. ben girdim, bayağı katmanlı. aslına bakacak olursanız iç anadolu da böyle birçok yer var. emin olun keşfedilenler buzdağının görünen yüzü. benim doğduğum ilçede ülkece bilinmeyen sadece yerlileri tarafından bilinen birçok yapı var bu şekilde.
geçen senelerde de yanlış hatırlamıyorsam nevşehir merkezde buldular böyle bir yer. türkiye nin en büyüğü diye iddia ediliyordu. giden varsa aydınlatsın.
pek şehir göremedim sadece tünel var.
güncel Önemli Başlıklar