bugün

Aydın cephesi Kuvayi Milliye Komutanıdır. Yunanlıların izmir'i işgalinden sonra ulusal kurtuluş savaşı'na katılmış Daha sonra Denizli'ye baskın düzenleyip 200 kişiyi kurşuna dizmiştir. Bu davranışı Milli Mücadeledeki yararlı hizmetlerinden dolayı affedilmiştir.
"Bu millet ya ilimle ya da zulümle idare edilir. Bende ilim olmadığına göre..." cümlesini sarfedendir.
Bir gün bu atatürkü ağırlayacakmış daha önce hiç görmemiş atayı ama anlatılanlara göre pehlivan kesinli yağız gür sesli bi cengaver bekliyormuş. Neyse atatürk trenden inince herkeste bi şaşkınlık olmuş çunkü adam hiç anlatıldığı gibi değilmis 1.70 boyunda zayıf sarışın bişeymis ilk şoku atlatanlar hoşgeldiniz paşam demişler ama duydukları ince ses ikinci bi şoka sebep olmuş. Neyse paşaya kahve ikram edeceklermiş. Nası alırsınız paşam demişler tabi kahveyi sek rakı içer gibi içmesini bekliyorlar ama atatürk şekerli deyince demirci mehmet efe dayanamamış ve işte bunu yapmeyeceydin mustafi kemal demiş.
Nazilli'nin pirlibey köyünden olan türk efesidir. Demircilik yaparken askere alınmıştır. Askerde de uğradığı iftiraya kızıp dağa eşkiya olarak çıkmıştır. Yunanlılar izmir'e girince Binbaşı hakkı bey'in komutasına girip yunanlıları aydından bozguna uğratmıştır. Fakat çerkez ethem'le ittfak kurmak isteyince yakalanmıştır. Sonra silahı elinden alınıp köyüne gönderilmiştir.
türkiye'nin gerçek kahramanlarındandır.
--spoiler--
istiklâl Harbi döneminde izmir'in Yunanlılarca işgali üzerine çetesiyle birlikte dağa çıkıp direnişe geçen Kuvay-i Milliye önderlerinden Demirci Mehmet Efe'ye ait giysi, silah ve özel eşyalar - Askeri Müze
--spoiler--

görsel
efelerin efesidir.
babası demirci olduğu için ve onun yanında çalıştığı için demirci denmektedir. yunanlılar izmir'e çıkıp, aydın'ı da ikinci kez işgal edince, demirci mehmet efe 200 kişilik çetesiyle 11 temmuz 1919'da aydın cephesi'ndeki milli kuvvetlere katılmıştır.
gizli kahramanlardandır. fakat ruhunda vardır isyankârlık, ilk başlarda milli kuvvetlere katılmak istememiştir, ardından katılıp yunanlıları denize dökerken büyük katkıları olmuştur.
dedemin aydındaki pamuk tarlalarına el koymuş kişidir. pek sevilmez bizim ailede kendileri.
kuvayi milliye lideri olup daha sonra düzenli orduya isyan etmiş bir zattır.
birgün dağda eşkıya gezerken bi suyun başına geldim. bi yörük kızı ordan su alıyor. bekledim. kabı doldu taşıyor çekilmiyor. öksürdüm beni farketmeyi diye. hayır. bekledim kımıldamadı.

mecbur kaldım dedim ki:
+ey hatun kişi ne zamandan beri hatunlar böyle suyun başını keser de er kişilere nöbeti bırakmaz."

kız hışımda geriye döndü. elini anlına götürdü:
-ay sen erkek misin? dedi
+kız sen nasıl bu sözü söylersin. ben eşkıyayım yoktan yere adam vururum.
-sen erkeksin de yunan gavuru gelmiş ırzımıza tecavüz ederken bu dağlarda işin ne? dedi.

utandım. topladım kızanlarımı eşkıyalık bitti. biz artık ne yaparsak yunan'a karşı yapacaz dedim. beni milli kahraman yapan o yörük kızının o sözüdür.
https://youtu.be/cTKpkSx57LU
Yürü bre demirci de Mehmet efem,
dağlar yürüsün.
Hainleri,çaşıtları;
korku da bürüsün.
görsel
görsel

Celâl Bayar ve Demirci Mehmet Efe

Milli Mücadele kahramanlarından olan Demirci Mehmet Efe 1885 yılında Aydın'da doğdu. Babası, Nazilli'nin Pirlibey köyünde demircilik yaptığı, kendisi de onun yanında çalıştığı için "Demirci" lakabıyla anılırdı; sonradan bu lakabı kendisine soyadı seçti. I. Dünya Savaşı'nda askere alınan Demirci Mehmet, izmir'deki 5. Depo Alayına verildi. Fakat ermeni asıllı bir subay tarafından hakarete uğrayınca dayanamayıp askerden kaçtı ve Ödemişli Gökdeli Zeybek'in çetesine katıldı. Bir süre sonra kendisi de ayrı bir çete kurarak eşkıyalık yapmaya başladı ve güvenlik kuvvetlerini bir hayli uğraştırdı.

Yunanlılar izmir'e çıkıp, Aydın'ı da ikinci kez işgal edince, Demirci Mehmet Efe 200 kişilik çetesiyle 11 Temmuz 1919'da Aydın Cephesi'ndeki milli kuvvetlere katıldı. Aydın'da katıldığı bir çarpışmadan sonra Aydın cephesi Kuvayı Milliye komutanı olan Mehmet Efe, düşmana yapılan baskınlarda büyük rol oynadı. Sökeli Ali Efe'nin Denizli'de öldürülmesine kızarak Denizli'yi bastı ve pek çok kişiyi kurşuna dizdi.

22 Haziran 1920'de başlayan genel Yunan saldırısı üzerine Eğridir, Isparta dolaylarındaki dağlara çekilen Demirci Mehmet Efe'nin, Kuvayı Milliye ile düzenli ordu arasında başlayan çekişme sırasında Çerkez Ethem'le haberleşmesi şüphe uyandırdı; 15-16 Aralık 1920'de Refet (Bele) Bey'in süvari birliklerinin baskınına uğrayan Demirci Mehmet Efe kuvvetleri dağıldı, kendisi beş on kişiyle kaçıp kurtuldu. Sonradan Hükümet'e sığınarak bağışlanan Mehmet Efe, savaş sona erince Nazilli'ye yerleşti ve ölümüne kadar sakin bir hayat yaşadı.

https://www.facebook.com/...6/posts/3785772408133880/
güncel Önemli Başlıklar