bugün

Demir yeryüzünde en yaygın olarak bulunan elementlerden biridir ve yerkabuğunun yaklaşık % 5’ini oluşturur. Bu element, üzerinde yaşadığımız dünyanın en temel fiziksel dengelerinden nefes aldığımız havayı kullanabilmemize kadar, yaşamın her aşamasında çok büyük bir rol oynar.

Demir, bizim solunum sistemimiz için de büyük bir önem taşır. Bu madde, insan kanında bulunan hemoglobin içinde oksijenle hassas bir bileşim oluşturur. Bu sayede, son derece yakıcı olan oksijen atomları kontrol altına girer. Demir, çok değerli bir enerji kaynağı olan oksijeni, hücrenin solunum mekanizmasına yönlendirir. Yani nefes alabilmemiz bile vücudumuzdaki demir miktarıyla ilgilidir.

Bir an için demir atomunun olmadığını düşünelim:

O zaman hem yaşam mümkün olmayacak hem de üzerinde yaşadığımız gezegen yaşama uygun hale gelmeyecekti.

Dünya, oluştuğu ilk dönemlerde ısınamayacak ve dolayısıyla atmosfer ve hidrosfer de oluşmayacaktı.

Dünyayı göktaşlarından koruyan manyetik alan oluşmayacak; radyasyon kuşakları, ozon tabakası olmayacaktı. Yani Dünya, ölü bir gezegen olacaktı.

Demir, insanların kurdukları medeniyetlerin de en önemli maddi temelidir. Çünkü sanayi, çelik sayesinde vardır; çelik de demirin karbonla birleşiminden oluşur. Bugün hayatımızı kolaylaştıran ve kalitesini artıran yüksek teknoloji ürünlerinin tümü, sanayinin yansımalarıdır. Eğer demir olmasaydı, dünya üzerindeki teknolojik düzey de, basit tahta araçların ötesine geçemeyecekti

https://www.sorubak.com/b...li-yasamindaki-onemi.html
Demirin insan vücudu için önemi

Kanın en önemli fonksiyonel komponentini oluşturan demir, dokuya oksijen taşınması ve böylece dokudaki oksidasyon olaylarının sürdürülmesi için gereklidir.

Demir eksikliğine bağlı olarak kansızlık, yorgunluk ve çalışma kapasitesinde azalma görülür.

Kadınların erkeklerden daha fazla demire ihtiyacı var mıdır? Erkeklerin demir ihtiyacı günde 10 mg, kadınların 15 mg’dır. Kadınlarda her ay adet (menstruasyon) dönemlerinde kan kaybı olduğundan, ayrıca gebelik ve emzirme dönemlerinde bebeğin demir ihtiyacını da anne karşıladığından demir gereksinimi artar.
Buna karşın kadınların demir depolama kapasitesi düşük olduğundan demir takviyesine özellikle ihtiyaç duyarlar.

https://www.yenicaggazete...du-icin-onemi-103983h.htm
(bkz: uzun entryleri ayıp olmasın diye artılamak)

şaka bir yana, epey önemli gibi görünüyor buradan bakınca. indir indir bitmedi çünkü entry.
Demir hangi besinlerde bulunur?

''Hem demirin kaynağı kırmızı ettir''

Gıdalarda bulunan demirin 2 türlü olduğunu belirten Tilekli, "Bunlar, organik (hem) ve inorganik (non-hem) olarak iki türlüdür. Vücutta en etkili kullanılan, bağırsaklardan emilimi en yüksek olan hem demirdir. Besinlerde bulunma oranlarına göre ise bu durum tam tersidir. Hem demirin kaynağı kırmızı ettir. Kırmızı et grubundan ise en çok koyun ve sığır etinde bulunur. Hem olmayan demir kaynağı olarak yumurta, kurubaklagiller, koyu-yeşil yapraklı sebzeler ve yağlı tohumlar olarak sıralanabilir. Demirin günlük alınan miktarı kadar vücutta emilebildiği oranda çok önemli bir konudur.

Hem demirin yüzde 15-25 arası emilime katılırken hem olmayan demirde bu oran yüzde 2-15'e kadar düşmektedir. Hem demirin emilimini özellikle asidik ortam, protein varlığı ve C vitamini arttırmaktadır. Hem olmayan demir emilimi ise hem demirle artar. Yani etli yemeklerin yanında limon suyu eklenmiş salatalar tercih edilerek veya kurubaklagil yemekleri yine C vitamininden zengin sebzelerle hazırlanmış salatalarla tüketilirse demir emilimi azami seviyeye çıkartılır. Yumurtada non-hem demir bulunduğundan emilimi arttırmak için salatalarla birlikte tüketilmesi önerilir. Diğer yandan diyette fazla miktarda fitat (tahıllar, kurubaklagiller), kalsiyum bulunması demir emilimini olumsuz yönde etkilemektedir. Fitatlar en çok tahıl kurubaklagil grubunda bulunur. Pişirme sırasında ve ekmeğin mayalanması sonucu fitat oranı düşer. O yüzden tercihimiz mayalı ekmek yönünde olmalı ve bakla yemeklerini hazırlarken iyi pişirdiğimizden emin olmalıyız. Kalsiyum da demirin emilimini olumsuz etkileyen etmenler arasındadır. Kalsiyumu günlük ihtiyacın çok üzerinde almak veya demir içeren gıdalarla birlikte tüketmek emilimi azaltacaktır. Teneke konserve gıdalarında açıldıktan sonra uzun süre bekletilmesi sonucu içeriğinin değişmesi demir emilimini azaltan diğer sebeptir. Yemeklerle birlikte içilen çay ve kahve içlerinde bulundurduğu tanen, polifenol gibi maddeler yüzünden emilimi azaltır.

https://www.sabah.com.tr/...-hangi-besinlerde-bulunur
demir elementi olmasaydı kapılarımız tahtadan olurdu ve hep evimize hırsız girer endişesiyle yaşardık...
güncel Önemli Başlıklar