bugün

allah varsa bu, bildiğimiz dinler gerçek olmadığı için kendi kendine durduğunu göstermez. bir yerlerde birileri gerçek tanrının dinine inanıyor olabilir. bu konuda bir araştırma yapan var mı?
her deist ateist olacaktır. Deistlik bir geçiştir. bir dine bağlı olmanın verdiği korkuları henüz yenememiştir. 1 yıl deistlikten sonra ateitliğe doğru geçiş yapmıştım. Çünkü deistlik çok ara bir düşünce.
nasıl gidiyor gençler...
---4) söz konusu yaratıcı unsurlar nasıl oluştu, temeli nedir? allah önce nurunu yarattı sonra ise o nurdan ruhları ve tüm evreni. ilk yaratılan varık resulullahın ruhu idi---

yaratıcı unsurun en temeli olan tanrı nasıl oluştu? oluşmadan nasıl var oldu? zamandan bağımsız ise tanrı, yani zamanın da veyahut zamansızlığın da bir yaratıcısı olmalı değil midir? veya onun zamandan münezzeh oluşunun sebebi de kendisi mi? daha evvel zamandan münezzeh değil miydi? zamanı, zamansızlığı yarattıktan sonra mı münezzeh oldu? yok o da değilse onun sahip olduğu vasıfların belirleyicisi ne idi?

tanrı kendini rastlantı eseri mi tanrı olarak buldu? tanrıyı tanrı yapan şey tanrının gücü mü? öyleyse o bu gücü nereden kimden almakta. nasıl almakta?

tanrı kendisini tanrı yapan şartların sebebi olabilir mi? öyleyse bu nasıl bir mantıktır. paydos.
---tüm suçlardan haberdar olamıyoruz,delilleri çok iyi gizleyen suçlular oluyor, bu durumda her suçun cezasını veremeyeceğimiz için dünyada adalet tam olarak uygulanamaz. bunun cezasını ahirette vermeyen tanrı kötü olmaz mı ?---

tanrılar belki de bu dünyada cezasını çekmemiş suçlular için özel olarak bir ceza mekanizması işletirler. yani insanlığın toptan bir ödül ve ceza alacağı bir başka alem başka hayat yerine sadece sınırlı sayıda insanın cezasını çekeceği bir canlandırma olabilir bilemiyorum... böyle bir şey olmayacaksa da tanrıların da eksik tarafları olabileceğini söyleyebiliriz.

yani tanrıyı kusursuzlaştırmak zorundan değilizdir belki de kim bilir?

bencesi, tanrı yoktur demek de tanrı vardır demek de çok önemli çok değerli değil. yanı bunun kavgasını vermek yanlış.

ama kendimizi tanrıdan tanrı düşüncesinden koparabildiğimiz ölçüde tanrıyı dışlayabildiğimiz ölçüde yükselebileceğimiz gerçeğini de görmekten yanayım. bu kimseyi ateist yapmaz. ya da tanrının yokluğunu anlatmak zorunda bırakmaz. zaten bi bakıma yokluğuyla sınanmıyor muyuz tanrının?

o halde ona ulaşmak çılgınlığı yerine ondan kopmak daha akıllıca. yapabilen için tabi.
cevap bir: ille de tanrı olmalı diye düşünmedim. her şeyde tanrının sanatıyla büyülenmek her şeyde tanrıyı görmek kişisel bir tercih olmalı diye düşünüyorum. her deist böyle değildir. ama varlığımızda, şu alemde tanrıya dair izler görmenin normal olduğunu düşünüyorum.

cevap 2: yaratıcı kendini neden gizler? ben gizlediği kanaatinde değilim. ya da gizlemek için çaba harcadığı söylenemez. tabiat kanunlarına tabi olan varlıklarız bizler. bu halimizle bu kanunların dışında bir deneyim yaşamamız mümkün değildir. tanrının da bu kanunları ihlal edebilmesi olasılık dahilinde gibi gözükmemektedir. kısacası tanrının bir kuluyla iletişime geçip onun vasıtasıyla insanlığa mesajlar ulaştırması imkansızdır. varlığını bildirmesi şart olsa idi bu fiziki alemde bizim için bir yaşam tasarlayıp hayata geçirmezdi diye düşünebiliriz. yani düzeni başka yaratırdı.

cevap 3: tek tanrı inancını benimsemiş olmanın tek tanrılı inanç kültürünün içinden gelmekle bağlantılı olabileceğini söyleyebiliriz. bu açıdan dinlerin rolü yadsınamaz. genel olarak kimse bu hususta fazla kafa patlatmamakta zaten.

cevap5: yaratıcı unsurların oluşum evresi yani tanrı nasıl tanrı oldu mevzusu dinlerde mantık dışı bir biçimde anlatılmakta ezeli ve ebedi olduğu inancıyla. onun ezeli ve ebedi oluşunun nedeni nedir? nedensiz bir düzen, nedensiz bir mahiyet, özellik vb olamaz. bu nedenin bilgisine ulaşma çabam olmadı. daha doğrusu bir teoriyle karşılaşmadım, ilgilenmedim.

cevap6: insan psikolojik olarak zafiyetleri olan bir mahluk olduğuçün sığınacak bir güç aradığı söylenebilir. inanmak isteği en temelde psikolojik bir hadisedir. tanrıya inanmak inanmamak kişinin işine yaraması bakımından iyidir. gerisi zaten önemsizdir.

cevap7: yaratıcıların bir şeye karışmadığı düşüncesine içinde yaşamakta olduğumuz sistemin işleyiş düzenini göz önünde bulundurarak ulaştım. yani tanrı mucize yaratmak isteyecek olsa idi demin de dediğim gibi bizi böyle bir sistemin içinde yaratmak istemezdi.

cevap8: dünyada işlenen suçları cezasız bırakan tanrı değildir. insanlıktır. ahiretin olmaması tanrının adaletsizliğini göstermez. zira adaletin önündeki engel tanrı değildir. insana adaleti uygulatmayan tanrı değildir.

bazı soruları yanıtsız bıraktım. ahiret inancı olan deistlere sorulmuş sorulardı bunlar zira.

ben ille de tanrı vardır diyenlerden olmadığım için geçiştirdim genel olarak.
Sistem içinde sistem var bu kendi kendine olamaz biri tasarlamış ve yapmış.

Not deist değilim inanan biriyim
Asıl ateistler gidip kumda oynasın tesadüfmüş sie amk.
deistler bunu açıklasın.
allah var madem kendi kendine niye dursun kardeşim niçin akıl etmiyorsunuz. ateist olsanız neyse.