bugün

fransızca bir kelimedir.

masculin - dürrük

féminin - büllük
türkçe'deki manasız küfürler listesinin başındaki sözcük.
penguen, leman, uykusuz gibi mizah dergilerinde sıkça rastlanan "yarak" kelimesinin kibarlaştırılmış hali.
herhangi bir kelimenin kibarlaştırılmış hali değildir evvela. kimilerine göre dürülmekten gelir, kimilerine göre başka bir yerden. etimolojik olarak araştırıldığında pek bir sonuca varılamayacağı akla yatkın bir varsayımdır. başka kelimelerle bağdaştırılma temeli fonetiğinden kaynaklanır. kelimenin ortasında bulunan r harfinden yola çıkarak başka kelimelerle bağdaştırmak kelime kullanımı açısından zevkli ve fakat çok sığ bir yaklaşım olur. bununla birlikte kelimenin ortasındaki tekrarlanan r harfinden yola çıkanlar için "tarak,baraka,aramak,toprak" gibi kelimeler de bağdaştırılan kelimelere arasına girebilir. ama dima bu kelimeler yerine komik olanı seçer ki bi çok dima için belin altında diz kapağının üstünde konumlanmış herhangi birşey komik sayılabilir.

bununla birlikte kelimede bulunan r harfi türkçenin en karakteristik harflerindendir. bir çok insan doğuştan bu harfi söyleme yetisinden yoksun doğarak hayat için bir tatlılık konusu olurlar. aslında bu insanlar "r" harfini söyliyebilmektedir. çevrenizde "r özürlü" olarak tabir ettiğiniz insanlar üzerinde yapacağınız 10 saniyelik bir deneyle bunu anlıyabilirsiniz. bu insanlar r harfini söyleyebilmekte fakat "rrrr" sesini çıkaramamaktadır. zira bu sesi çıkarmak için dilin ekstra bir performans göstermesi gerekmektedir ve bazı insanlar doğuştan bu performanstan yoksun olurlar.

bu bilgiyi "dürrük" kelimesiyle bağdaştırmak gerekirse, hayatında en az bir kere bu kelimeyi duymuş insanlar bu kelimeyi akıllarında tutarlar isteyerek veya istem dışı. ve bir an kendilerinden hiç beklenmedik bir anda da kullanabilirler. peki bu kelimeye karşı duyulan sempati ve söylenildiğinde duyulan haz nerden kaynaklanmaktadır? işte bu hazın kaynağı r harfini daha dorusu tekrarlayan r (rrrrr)nin insana verdiği hazdır. çok eğlencelidir ve kendini kullandırtmak ister.

bir çok insan kelimenin anlamını bilmez. öncedende bahsettiğimiz üzre zaten net bir anlama sahip değildir. hatta bir anlama sahip değildir. siz ne anlam verirseniz o anlamı üstlenecek bir yapısı vardır. bu yüzden de güzeldir zaten. söylenirken insana verdiği haz dışında istenilen anlama bürünebiliyor oluşu kullanmak için ayrı bir heves yaratır. kelime kendini sevdirir.

zaman zaman sizi kızdıran bir hakeme dürrük diyebilirsiniz, en yakın dostunuz bazen, bazen daha yeni tanıdığınız birisine am çoğunda neden dediğinizi bilmezsiniz. çoğunda cümlenin sonundadır. bir ünlemdir aslında. monotonluktan kurtulma isteğidir.naber demek ne kadar sıkıcıdır oysaki naber lan dürrük demenin hazzı sempatikliği öyle kolay kolay bulunmaz.

yakın zamanda bir arkadaşımla takım elbise giymek zorunda olduğum konusunda bir konuşma yaşadık. bulunacağım bir ortam vardı ve arkadaşıma göre takım elbise giymeliydim. bu benim ne kadar ciddi olduğumu ne kadar karşımdakine önem verdiğimi göstericekti. tabi ona göre. ben ise ona takım elbisenin gerekirse giyilebileceğini fakat o adamın karşısında takım elbiseli bir sen yerine temiz bir kıyafet giymiş belki kot belki şort ama temiz, ayakkabısını silmiş belki converse belki bot, dişini fırçalamış ve onunla konuşabilecek "siz" diyebilecek anlattığını anlıyabilecek, soru sorabilecek fikir yürütebilece bir ben isteyeceğini anlattım. şimdi düşünüyorumda adama takım elbise giyip -en afillisisnden- (kol düğmesi bile olcek) "naber lan dürrük" desem yeterince saygı göstermiş olur muyum? ya da dün ne giymişsem onu giysem fazladan bi özenti göstermeden heralde biliyordur benim üniversite öğrencisi olduğumu ve kendisi de yaşamıştır yaşadıklarımı ve ona " silverlight teknolojisini oyunda kullanmanız çok mantıklı ama open source yazılımlarda.." hangisini tercih ederdi acaba? bilmiyorum karşısında ne görmek isterdi? takım elbiseli bir adam mı omzunun üstündeki 5 kilo yükü ömür boyu taşımaya mahkum, yoksa üzerindeki kıyafetten bağımsız bişeyler öğrenip tartışabileceği bir beyin mi?

demem o dur ki; bazen istemeden dürrük kelimesi ağzınızdan çıkar, biri buna kızar, bazen birileri takım elbisenin saygınlığından bahseder, siz buna kızarsınız, halbuki aklın yolu bir kelimeler kıyafetler sizin kullandığınız ölçüde manalaşır. sizsinizdir onlara mana yükleyen. yoksa takım elbiseyi en iyi taşıyan vitrindeki mankendir ya da dolabımdaki askı. ama karşısında görmek istediği insanın, cansız bir manken midir, ya da bir askı. "dürrük" dersiniz ya bi insana, küfür mü etmiş olursunuz ona, yoksa ona bunu demeniz artık samimi olduk "sen bendensin, ben senden" mi demektir. bir hakeme demekle bunu sevdiğiniz bir insana demek bir midir?

cansız bir manken mi istersiniz karşınızda yoksa konuşabileceğiniz birisini mi? "siz nasılsınız" diyen bi insanla mı zaman geçirmek istersiniz "samimi içten bir dürrük" ile mi?
yakın zamanda herkesin ağzından işiteceğimiz kelime olacak. hatta buralar hep entry dolacak.

(bkz: pek yakında)
Dürrük ne ayol.
(bkz: pek yakında)
aynaya bakınca görülendir.
R harfini uzatarak söyleyince çok güzel olmuyor mu la...

(bkz: dürrrrüükkkk)
Ağza güzel oturan, söylenmesi insanı hoşnut eden anlamsız maskülen küfür.
Penis, y.rrak vb. kelimelerin kibar versiyonudur.