bugün

not: karakter sınırlaması.

dünya güneşe bir metre daha yakın olsa yanardık, bir metre daha uzak olsa donardık şeklindeki bilgi yanlışıdır.
sınırı bilmem. başlığa göre; ebemizin hamunu görürdük.
150 milyon kilometre olan dünya güneş arası mesafenin -ki bunun bir diğer adı da astronomik birim'dir- 1 metre az ya da çok olmasının dünya'yı felaketlerden felaketlere sürükleyeceği gerçeğidir. ya da yalanıdır. yalan tabi olum, olur mu öyle şey amk?
dünya bir yörünge çizerek güneşin etrafında döndüğü için yörüngedeki küçük bir değişiklik büyük değişimlere sebep olurdu, şeklinde devamı getirilebilinecek söylem.

şöyle ki dünyanın güneşin etrafında attığı bir tur´a biz "bir yıl" diyoruz. bu tur´un rotası ve dünyanın 23,5 derecelik eğimi yüzünden dünya yüzeyinde mevsimler var.

dünya yapılan hesaplara göre bir yılda uzunlugu 950 milyon km olan bir tur atıyor güneşin etrafında. bu, günde 2,5 milyon km falan demek. bu da dünyanın dönüş süratinin saatte 110bin km civarında olduğunu gösteriyor. yani dünyanın dönüş sürati, en hızlı uçağın uçma süratinden 110 kere fazla. e bu süratte seyreden bir nesnenin yörüngesindeki küçük bir değişim, belki herkesin ölmesine sebep olmaz ama, mesela "mevsimler" üzerinde büyük etkisi olur. mesela yaz mevsimleri 60-70 dereceye, kış mevsimleri de eksi 40-50´lere düşer, ve iner. e bu durumda da insanoğlunun yaşama koşulları oldukça güçleşeceğinden, iyi olmaz.

yörüngedeki 1 cm lik değişim, yörünge rotasında milyonlarca km´lik bir değişime sebep olacağından- tahminen dünya üzerindeki hayat üzerinde büyük etkisi olur.
hic bir sey fark etmez. Dunyanin yorungesi zaten eliptiktir, zamanina gore dunya gunese birkac kilomtre yaklasip uzaklasmaktadir zaten...

Arkadaslar arsainda 1 metrenin de lafi olmaz.
dünyanın güneşe uzaklığı yörüngesinin elips olmasından ötürü zaten yaz ve kış aylarında 2 milyon km değişiyor. hasılı bir sikim olmazdı.
(bkz: türke bir şey olmaz)
ivana sert'i geceleri göremezdik herhalde. Ya da vazgeçtim lan görürdük, zira gece feneri gibi parlıyor hatun.
yeni bir aşk doğabilir. dünya & güneş aşkı. görsel ve yazılı basında çıkacak haberler şöledir. sayın izleyenler, dinleyenler dünya güneşe 1 mt dada yaklaştı. alınan son bilgilere göre çift nikah hazırlıklarına başlamış, dünya güneşe demişki; sen benim sevdamsın içimi seninle ısıtıyorum. ben sana mecburum. nikah şahitleride mustafa topaloğlu ve oteki aklıma gelmedi. onuda siz bulun. herşeyi benden beklemeyin canım. aaaa..
dünyanın güneşe hep aynı mesafede olduğunu düşünenlerin söylemidir.
Allah ın ilahi ölçüm gücünü gösterir delildir.
La madem öyle mars ta hayat olma ihtimali nasıl mümkün oluyor? Ya da diğer gereksiz gezegenler neden mevcut?
Bizim güneş sistemimizi siktiret diğerlerini neden yaptı?
Bunları sorgulamak Allah a inanmamayı gerektirmez. bir şeyleri öğrenmemizi sağlayabilir. Neymiş ilk hadisimiz ,"oku".
Rusya'nın sıcak denizler problemi çözülmüş olurdu. Ha daha sıcak denizler diye inat ederlerse onu bilemeyeceğim.
dünya ekseninden 1m kaysa olarak degisse o zaman bir anlami olacak kelime grubu.
dünyanın yörüngesi daire şeklinde değil, elips. Yani bırakın 1 metreyi dünyanın güneşe uzaklığı yıl içerisinde milyonlarca km değişiyor. Farketmezdi.
tamamen sıçmalıktır.bir adam vardır 1,30. bir adam vardır 2,30. bu iki adam yan yana güneşli bir günde yürümektedirler. bu bilgiye göre cüce olan hayatını sürdürürken; dev olanın beyni eriyip gövdesine doğru akacaktır.

ayrıca (bkz: adaptasyon)
--spoiler--
o her akşam evine merdivenlerle çıkarken güneşten beş metre kadar uzaklaşıyor, her sabah güneşten beş metre yine uzaklaşıyordu. Anlamsız bir paradokstu bu. Akıl sır ermeyen bu mesafe sorunsalında ekseni kayan Rıza çökmüştü.
--spoiler--
dünya daha soğuk olurdu. netekim dünya deniz yüzeyine göre güneşe çok daha yakın olan dağ zirveleri hep soğuktur. bence ısı dünyanın içindeki mağma dan gelmektedir. güneşten gelen şey sadece ışıktır. bu yüzden mağmaya yakın olan düzlük alanlar daha sıcak, mağmadan uzaklaştıkça uzaklaşan dağ zirveleri daha soğuktur.
yaklaşsa da uzaklaşsa da bizi bir yere kadar etkileyecek durumdur.
zira evrim her şeyi halledecektir böyle bir durumda.
not: bu bir ironi değildir.
güneşi ihlas quartz soba zanneden salakların ürettiği bir dönem ilk okullarda popüler olmuş safsata.bunu genelde din kültürü hocaları anlatırdı.

(#15595045) görüldüğü gibi kış aylarında dünya güneşe daha yakındır mevsimlerin oluşması dünyanın güneşe uzaklığıyla değil ışınların geliş açısıyla alakalıdır.
sıcak olur.
sumatra depreminde dünya ekseninin 15 cm kayması sonucu gerçek olmadığını gördüğümüz iddiadır.
bir merdiven kurup denenmesi gereken mevzu şu 1 metre mevzusu.
her yıl 3 ocak tarihinde dünya'nın güneş'e olan uzaklığı 147 milyon kilometredir.
buna perihel(perihelion) denir.
yaklaşık 6 ay sonra 3 temmuz'da dünya'nın güneş'e olan uzaklığı 152 milyon kilometredir.
buna da afel(aphelion) denir.
dünya 6 ay içerisinde güneş'e 5 milyon kilometre uzaklaşıp 5 milyon kilometre yakınlaşmaktadır zaten.
insanoğlunun iflah olmaz bir hastalığı abartmak. örneğin kanuni saltanatının 10 yılını seferlerde geçirmiştir; ki bu başlı başına bir rekordur, tutarlar bunu 30 yıl 40 yıl diye abartırlar. türkler, dünya siyaset tarihinin en aktif milletidir; tutarlar sümerler de türk, romalılar da türk, hititliler, truvalılar, kızılderililer alayı türk... kendi inancını, fikrini kendi sabote etmesine neden olan bi aşağılık psikolojisi mevcut insanımızda.

peki bu abartılar, savunulan argümanı tamamen çürütmek için kullanılabilir mi? kullanılırsa işin yavşaklığına kaçılmış olmaz mı?

über zeki ateist yazar kardeşlerimize bahsetmek gereksiz elbette ama astronomik ölçüt denen bi olgu vardır. koca andromeda galaksisi samanyoluna kamikaze yapar da sadece 100 yıldız-gezegen birbiri ile çarpışır öyle bir yerdir uzay...

dünyanın konumunun mükemmelliği göz önüne alınırken metre-santim hesabı değil astronomik ölçütler dikkate alınmalıdır. dünya güneşe göre kendisinden hemen önce gelen venüsün ya da hemen sonra gelen mars'ın yörüngesinde konumlansa halen yaşam için uygun şartlara sahip olur muydu? soru bu olmalı. bu sefer mars ta ya da venüs te hayat olurdu demeyin hemen! yaşamın oluşması için gezegenin kütlesi, atmosferik şartları, çekirdeğinin durumuna kadar pek çok değişkenin aynı anda uygun olması şarttır. öyle her gittiğin gezegende solunabilir atmosfer olması anca bilim kurgu filmlerinde olur.
değil bir metre bir cm bile yakın olsa herşeyin kül olacağı bir cm uzaklaşsa herşeyin donacağı bilimsel olarak da açıklanmıştır bu düzeni sağlayan o kadar muhteşem tasarlamıştır ki hatasız.