bugün

(bkz: yemek yemek)
(bkz: sözlüğü yemek)
(bkz: yazarları yemek)
doymayıp üstüne moderatörden ayar yemek.
biftekten daha ince kesilmiş etlerin üst üste yerleştirilmesiyle yapılan, ağır ateşte döndürülerek pişirilen, ince ve tek parça halinde kesilmesi makbul olan kebap. kömürde pişirileni tercih sebebidir. bursa'da genelde kıymadan yapılır.
en meshuru ankarada değil bursada yapilan soganla yenmeyen sos ve tereyağı ile ekmek arası ya da pide yoğurt tereyağı sos ile porsiyon yenilen ve yaygınlaşması üzerine güzel pişirelemeyen dandik et kullanılmaya başlanan bursa simgesi.

(bkz: ankara donerden ne anlar)
almanlarin en sevdikleri fast food cesidi. ama türkiye'deki tat kesinlikle yok almanya'dakinde. bir de döner bicagi yerine tras makinesine benzer bir elektrikli bicakla kesiyorlar. (bkz: tras makinesi)
(bkz: sözlükcülerin yemek zevkleri)
(bkz: acikmak)
hakkinda cok iyi hikayeler uyudurup almanlara anlatabilirsiniz. akabinde 'inandi saflar, ehehe' diye eglenebilirsiniz.

ben bir almana karadeniz'de balik cok sevildiginden ve hamsi bol oldugundan bunlari tek tek temizleyip bayagi bi ugras sonunda da döner haline getirdiklerini sonra da bayagi pahaliya sattiklarini anlatmistim. inanmisti saf herif. ehehe.
bir tekme çeşididir
(bkz: ucan nesneler)
şu günlerde kuş gribi baş göstermesiyle tavuk yerine etten yapılanı tercih edilen fast food yiyecek türü.tadını almak için (bkz: iskender)
türklerin dünyaya yaydıkları yemek çeşitidir. pratiktir. eski pahalılığı ve de lükslüğü kalmamıştır.
(bkz: hosta)
(bkz: turkish fastfood)
yaprak döner ve kıyma döner çeşitleri vardır. türkiye'nin batı illerinde genelde kıyma döner, doğu illerinde ise yaprak döner vardır. yaprak döneri yiyen için kıyma dönerin ucuzluk için yapılan kandırmaca olduğunu anlamak kolaydır.

ayrıca son zamanlarda almanların sahip çıktığı turkish fastfood'dur.
"dön" kelimesinin geniş zaman eki (-er) almasıyla ortaya çıkan kelime.
yunanlıların gyro* diye çaldığı türk yiyeceği.
- ne alırsınız efendim?
+ bana bir plav arkadan döner verirsin. *
- hı!?!?!?
et ve tavuk diye iki şekli vardır. servis olarak veya dürüm halinde yenilebilir. dürüm halinde yenildiğinde içine turşu, kıvırcık, ketçap ve mayonez koyulabilir.

tavuk döner:

http://www.finalta.de/resim/tavuk%20doner.jpg

et döner:

http://www.berlindoener.de/imagines/doner_sag.gif
(bkz: donerci ibo)
kelimeye yemek bakımından bakıldığında ingilizcesi olmayan kelimelerden biri.
(bkz: yoğurt)
antik yunandan beri yenen bir yemek. doner turk urunu denir halbuki yalan. atalarimin binlerce yildir gyros ismiyle tukettigi yemegi sen al, donuyor diye adini doner koy sonra uzerine yat bu benim de. tum dunya biliyor doner'in ne yemegi oldugunu.
çok güzel olan ve sokakta ki büfelerde rahatlıkla bulunabilen bir yiyecek.
almanya da, almanlarca bol boll tuketilen bir fast food malzemesi olarak gorulup, ince kiytirik ve de adi "tüte" olan ufak bir kutunun icine konup, patates kizartmasi ve de bildigin coban salatasi ve acayip bir sos ile, en kotu 3,5 euroya gazlanan yiyecek. tadi da ilginctir burada. yiyen kisi, "nerdeee bursa daki doner, ya da memleketimdeki doner" diye ic gecirebilmektedir.
Kokleri erzurum otlu kebabına dayanan , simdiki yapılıs seklini bursa'dan alan , Turkiye'de sos cesitleriyle beraber sunulmayan fakat Avrupa ulkelerinde en az 6 sos cesidi ile karsımıza cıkan , icindeki salata cesitleri ve etiyle en doyurucu ve saglıklı fast-food yiyecegi..
Beyazıt tramway duraginin hemen karşısında bulunan lokantada turner şeklinde ingilizceye tercüme edilerek lokantanın kartına yazılmıstır. Amcaoglusu iskender ise alexander şeklinde tercüme edilmiştir. **
italya'da şehir merkezlerinde etnik yemeklerin satışının yasaklanmasıyla birlikte yasaklanan milli yiyeceğimiz.
belki inanmayacaksınız ama amerikan fast food kültürünün en büyük rakibidir. önümüzdeki onyıllar içinde mcdonalds ve burger king'lerin yerini döner kebab'lar alacaktır. (türkiye'den değil dünyadan bahsediyorum)

bakın doğru düzgün bir yapılanma ve şirketleşme bile olmadığı halde dünyanın her yerinde ne kadar popüler:

http://www.facebook.com/p...d4fbb287c8&ref=search
Bu kadar az entry'i haketmeyen milli yiyeceğimiz. Ama bu ilgisizlik dünya genelinde de aynı. Dönerin anavatanı türkiye olmasına rağmen sanayisinin doğduğu yer olarak Almanya kabul ediliyor. Almanya'nın Köln kentinde düzenlenen Anuga Gıda fuarı için özel hazırlanan dönerci rehberi'nde çarpıcı rakamlar göze çarpıyor. Bugün Avrupa'da 819 döner üreticisi ve 53.000 satış noktası var. Aralarında Almanya, Fransa, ingiltere, ispanya, italya (Pizza da neymiş), Avusturya, isviçre, iskandinavya (Danimarka, Norveç, isveç, Finlandiya), Hollanda, belçika ve Lüksemburg'da günde toplam 1.165 ton döner satılıyor. Bu da 100 gr'ının 2,5 ile 5,5 euro arasında satıldığı bu 14 ülkede günlük 34 milyon 950 bin euro'luk döner pazarı dönüyor demektir. Bu rakamı yıla vurursak 12 milyar 756 milyon 750 bin euro'luk bir pazar var demektir. Bu rakamla Avrupa döner sektörü, iso 500 büyük sanayi kuruluşu listesi'ndeki şirketlerin 112 milyar 500 milyon euro'Luk üretimden satışlarının yüzde 11'i kadar hasılat yapıyor demektir. Avrupa döner sektörü Erdemir (2,3 milyar euro), Vestel (1 milyar euro), Arçelik (1,8 milyar euro) gibi sanayi devlerinin ciroları ile dalga geçiyor.

Ama... Bizim içimizden çıkan bu yiyeceğimizin ne yazık ki kontrolü bizde değil. Almanya'da üretilen günlük 1.000 ton dönerin yarısı başta Fransa olmak üzere Avrupa'nın dört bir yanına ihraç ediliyor. Ustaları sadece türk değil. Özellikle italya olmak üzere bir çok ülkede Mısırlı. ispanya'daki toplam 7.500 satış noktasının yaklaşık binini türk girişimciler kontrol ediyor.

Çok uzun zaman geçmeyecek ve döner dünya fast food pazarında sağlamlaşmış olan yerini birincilikle taçlandıracak. Yerken bir daha düşünün ve gülümseyin.