bugün

chp nin gerçek açılımı.
chp-ml. *
fransiz devrimini, ronesans ve reformlari burjuvalarin yaptigini, sanati, bilimi burjuvanin destekledigini, dunya tarihinde kolelige ilk isyan eden spartakus'un de burjuva kani tasidigini, derebeyliklere isyan eden tosltoy'un babasinin toprak agasi oldugunu dusunursek kurulusu belki turkiye'yi de ileriye goturecek parti olacaktir. sonucta yuzyillardir koleleri, iscileri ve koyluleri ileriye goturen, onlari destekleyen ve bilgiye goturen de yerden yere vurup her hakkini yiyen de burjuva sinifidir. bugun egitim gonulluleri vakfinda fakir cocuklara ingilizce dersi veren, ataturk'u, cumhuriyet tarihini anlatan gonulluler de burjuvalardan baskasi degildir.
kaniksanmayacak kavramsal girisim. zira burjuvalarin cumhuriyetten baska bir rejim savunmalari abuk olabilir. monarsilerde asillere vermek zorunda olan burjuvalar, totaliter rejimlerde sonradan burjuvalasacak olan aristokrat rejim yonetimlerinin ilk hedefleridir. burjuva dedigimiz yasam sekillerinin kendilerini ifade edebilecekleri en guvenli ortam olan demokratik ulus-devletlerin, günümüze kadar bilinen en istikrarli sekli cumhuriyettir. benim kaniksadigim asil sey halkin halk olmak icin cumhuriyeti bekledigi sanilmasi!!
"köleleri, işçileri ve diğer ezilen insanları" ilerleten kesim olduğu için türkiye'yi ileri götürecek partiymiş. gittin mi ileri, hah az ileride dön sağa. evet evet, o bok çukurunu diyordum ben de.
cumhuriyet halk partisi'nin elitist insanlar tarafından işgal edilmesi durumu ve bu partinin yeni durumuna verilen isim. bir ara bir kemal anadol, rahmetli bir priştina vardı ama...
her neyse. biz de artık dikili ve shp-ödp ile idare ediyoruz zaten.
sözü edilen, fransız devriminin gerçekleşmesinde en önemli rolü üstlenen ve rönesans ile başlayan aydınlanma hareketinin itici gücü olmuş bir burjuvazi ise chp'nin bırakınız bir burjuva partisi olabilmesini, mevcut halinin pürmeali ile yakınından bile geçebilmesi mümkün değildir.

kaldı ki karl marks, bir söyleminde burjuvaziyi tanımlarken; " tarihin en devrimci hareketidir " cümlesini kullanmıştır. şüphesiz, günümüzde bir çok kavram gibi burjuvazi de bir anlam dejenerasyonuna uğramış ve an itibarı ile 1800'lerin sonundan çok farklı bir konuma düşmüştür.

bahsi geçen burjuvazi, kerameti kendinden menkul aristokrat sınıf ve onun ideolojisi olan aristokrasi ile mücadele eden ve halk aydınlanması yolunda çaba sarf eden bir hareket olmayıp; statükocu, gelişme ve yenileşmeye kapalı, sermaye sahiplerinin kuklası olmuş, kitlelerden koparak kendi yarattığı dünyasında yaşam sürdüren, misyonunun farkında olmayan ve vizyon geliştirme becerisi de bulunmayan, bir burjuvazi hareketi ise ;

- evet! cumhuriyet burjuva partisi tanımı chp'yi betimlemektedir,

denilebilir.
burjuvazinin zenginlikle ilgili olduğunun sanılması sonucu çıkan fikir akımıdır. burjuvazinin devlet tarafından seçilip yükseltilmiş sınıf olduğu bilinmeden yapılmış yorumdur.