bugün

mevcut olmayan gerekliliktir. lakin buna karşın, cumhuriyetin başında olmak, ülkenin alması gereken siyasi kararlarda, partiler üstü, sadece devlet yararını gözeten bir tedbiri gerektirir.

bu cihetle, cumhurbaşkanı siyasetçi olmak zorunda değildir; ama vatan için alınması gereken kararlarda, siyasi olarak addedilebilecek bir tavır içine girmeleri gerekir.
varolmayan gerekliliktir. zira, cumhurbaşkanlığı, siyaset ve partilerüstü bir kurumdur. tarafsızdır. bunu kavramadan böyle bir gereklilikten bahsetmek abesle iştigaldir. bu bakımdan, cumhurbaşkanının siyaset dışından olması çok daha yerinde olacaktır.

peki bu gerekliliğin varlığından niçin dem vurulmaktadır? çünkü, sayın cumhurbaşkanımızın kendinden emin tutumu ve ikili oynamayan tavırları bazılarını * * fena halde rahatsız etmiştir. bunun ardında, doğaldır ki, adres olarak da, siyasi adaptan zerre haberi olmayan ama değiştim masallarıyla kandırdığı insanlar sayesinde siyasetin içinde yer alan zat-ı muhteremi göstermek yatmaktadır. bunun için, iftiralar sıralanır, anti-demokrat ilan edilir vb..gelin görün ki, atalarımızın, tam da bu durumlar için söylenmiş çok güzel bir söz vardır;

(bkz: güneş balçıkla sıvanmaz) * *
cumhurbaşkanımızın kimi yasaları veto etmesi çok doğaldır.Çünkü anayasaya aykırı olan şeyler veto edilir.Ormanları mafyaya peşkeş çekelim kanunu da aynen bu şekilde vetoyu yemiştir.Cumhurbaşkanının yaptığı hangi hareket antidemokratikmiş de biz öğrenememişiz?
Hep bundan sonraki cumhurbaşkanı konuşuluyor.Fakat şimdiki cumhurbaşkanı görevi bırakır da eğer siyasete atılırsa o zaman diğer partilerin nal toplayacağı kesin.
siyasetçi kimdir sorusunu gündeme getiren, cumhurbaşkanının görevi yurtdışında gaf yapmamak mıdır acaba diye düşündürten cumhurbaşkanlığı kanadının da siyasileşmesinin zaten sallanan kuvvetler ayrılığı meselesine etkisi hiç düşünülmüş mü diye merak ettiren, siyaset içi cumhurbaşkanlarının demokrasinin gereklerine uygun davranıp davranılmadığı araştırılmış mı ki diye sorduran, siyasi hokkabazlıklardan ziyade hak hukuk adalet ve demokrasi değil midir bir millete gereken diye haykırtan, insanı endişeye sevk eden önermedir.. var olmayan hatta olmaması gereken bir durumdur..
siyaseti meslek olarak gören hastalıklı bir zihniyet daha..
cumhurbaşkanının siyasetçi olması gerekmez efenim. cumhurbaşkanı kendi alanında (her ne yapıyorsa) başarılı olan, bilgi ve birikimlerini biraz da millet ve devleti için kullanmak isteyen insandan olur.

atatürkten itibaren 6-7 cumhurbaşkanımız asker kökenlidir.
bu adamlar bazı partilerin gençlik kollarında bayrak sallamamışlardır. başarısız cumhurbaşkanları mı oldular? bizi rezil mi ettiler?

son cumhurbaşkanlarımıza bir göz atalım, biri elektrikçi (turgut özal), diğeri mühendis (süleyman demirel) ve son olarak da bir hukukçu (ahmed necdet sezer)

hangisi daha iyi? hem elektrikçi hem siyasetçi kökeni olan özal mı? hem mühendis hem siyasetçi olan demirel mi? yoksa sadece çok başarılı bir hukukçu olan sezer'in gerektiğinde görev başına gelmesi mi?

bir takım gazetelerde parti yandaşları cumhurbaşkanı siyasi kökenli olmalıdır dedi diye şak diye inanmak da ne oluyor? azıcık bu adam ne diyor diye düşünmek analiz etmek yok mu? geçenlerde de bizim başbakan cumhurbaşkanı adayını tarif ederken, bi tek adı recep tayyip olsun demedi!!! herşeyde kendini tarif etti.
bu üçkağıtçı politikacıların her dediğine inanırsak işimiz zor, azıcık ne dediklerini dinleyip kendimiz düşünmemiz lazım.. kendimiz bir sonuca varmamız lazım.

şimdi bir daha düşünün bakalım, cumhurbaşkanı gerçekten siyasetçi kökenli mi olmalı?????????
siyaset olayları kontroledebilmek, yönlerdirebilmek, sağlıklı takip edebilmek demektir ayrıca hukuku bilmeside şarttır. maalesef ülkemiz 40lı yıllardan sonra bunların hepsine sahip bir cumhurbaşkanına sahip olamadı adaylara bakacak olursak daha da sahip olamayacağımız kesin gibi görünüyor. *
siyaset dışından gelen son cumhurbaşkanı nın yaptığı hatalardan birkaç örnek:
-en son genelkurmay başkanlığı devirteslim töreninde cumhurbaşkanı nın yapmış olduğu gaflar.
-hukuk kökenli olmasına rağmen yapmış olduğu antidemokratik hareketler.
-yurt dışı gezilerinde devlet politikasını bilmediğinden yapmış olduğu hatalar,gaflar.
-millet iradesiyle seçilen milletvekillerinin çıkardığı yasaları veto etme kralı...
siyaset dışı cumhurbaşkanlarının gerek yurt içinde gerek yurt dışında yapmış oldukları gaflar ve acemiliklerden ötürü siyasetçilerin bu görevi üslenmeleri daha yararlı olması muhtemeldir.