bugün

Bursa'nın gelmiş gecmiş en meşhur köyü. bir cok dizi ve sinema filmine set olmuş, tarihi osmanlı dönemine dayanan, tarihi evleri, dar sokakları ile korunması gereken bir kültürel miras. yaşayan mekan
çok şirin bir anadolu köyü olmasına rağmen , halkının tamamen köylü olmaktan çıktığı ve gelen turistleri nasıl kazıklarım diye düşündüğü bir köy
cumalıkızkğa geleceklere bir kaç öneri..
köyün içinden suyu takip ederek dag yoluna cıkın ve onunuzde serılen çılek tarlalarından faydalanın..yolda gıderken patıka ustlerınden sarkan vişne ve kirazları,köy bitiminde bulunan dut agacınıda atlamayın derım..
mavi boncukta kömürde pişen çay eşliğinde kahvaltınızı yapın ve kendinizi arınmıs olarak hissedin..
ahududusuyla ünlü bursa'nın en şirin köylerinden biri. Hatta her sene haziran ayında ahududu şenlikleri yapılır, yarışmalar, oyunlar düzenlenir. Köylü ürettiği ahududu reçellerini, erişteleri, topladığı meyvaları gelen ziyaretçilere satabilmek için köyün meydanından köy üstüne* kadar tezgah açarlar.
ayrıca köy meydanından yukarı çıkarken sağda hemen caminin yanında Cumalıkızık Etnoğrafya Müzesini görürsünüz, mutlaka görülmesi gerekir. sergilenen eserler köylü tarafından bağışlanmış köyün geçmişine ait eşyalardır.
müzeden de yukarı çıktığınızda karşınıza bir cin aralığı çıkar, iki eski evin duvarları arasındaki geçittir, bir ineğin geçemeyeceği kadar dardır, hatta bir keresinde orada bir ineğin sıkıştığı rivayet edilir.**
ayrıca anneannem oralıdır, e böylece ucundan kıyısından benim köyüm de sayılır.**
Kınalı Kar dizisinin de çekildiği, çekilirken oradan gezi ekibiyle birlikte geçmekte olan saf masum bizlerin de Emrah'la~~(küçük Emrah ta kendisi)
resim çektirdiği böle bir de anımın olduğu bir köydür. gezi dönüşü resim kimselere gösterilmemiş köy gezisi üzerinde hiç durulmamıştır.
'Kurtuluş' filminin bazı sahnelerine platoluk yapan, ruhlarla beraber bedenleri de geçmişe taşıyan bozulmamış bir Osmanlı köyü.
tarihi bursa evlerinin olduğu, muhakkak gidilmesi gereken yer..
Nasıl gidilir?
Bursa'dan Ankara yönüne giderken 10. kilometrede OPET benzincisini geçtikten hemen sonra sağ köşede "Osmanlı et-mangal"ı ve "Cumalıkızık" tabelasını göreceksiniz. Yanından sağa sapıp devam ediniz 3 kilometre sonra köydesiniz. Aracınızı, okulun park yeri olarak kullanılan bahçesine park edebilirsiniz.
Otonuz yoksa, Bursa eski garajlardan kalkan minibüslerle veya Heykel'den kalkan otobüslerle ulaşabilirsiniz.
oguz'larin yildizhanoglu kizik boyunun kurdugu 7 koyden biridir. 700 yillik tarihi vardir.
haççe'nin yeri' nde kahvaltı yapmak, cumalıkızık a gitmek için en geçerli sebeptir.
Bursa'nın en güzel yerlerinden birisi olan köyümüz. osmanlı mimarisinin en guzel ornegi olan köy evleri buradadir.
osmanlı devleti zamanında kurulumuş bir köydür. kızık oğuzların bir boyudur. osmanlı zamanında cuma namazının kılınabilmesi için merkezden imam atanır ve oraya bir camii (mescit değil) yapılırdı. o bölgenin halkı cuma namazı için oraya giderdi. ve buraya ilk olarak camili kızık dendi zaman içerisinde cumalıkızık adını aldı. bunun gibi hamamı olduğu için hamamlıkızık, değirmeni olduğu için değirmenlikızık vs. adını alan bazı kızık köyleri de vardır. cumalıkızık bunlar içerisinde tarihi dokusunu en iyi korumuş kızık köyüdür. bursa'da görülmesi gereken yerlerden biridir.
hafta sonu gittiğimiz evleriyle, ta$tan yollarıyla kendisini beğendiren güzel köy.
ayrıca şu sıralar yeşeren düşler adlı dizi de burada çekilmekte.
unicef tarafından dünya mirası olarak belirlenip korumaya alınmış çok güzel bir köy.
http://www.arkitera.com/h...rasyona-hazirlaniyor.html
evleri ve sokaklarıyla meşhur ve koruma altına alınmış, bursa ya oldukça yakın olan bir köydür, özellikle baharda daha da güzeldir. Cevizli ekmekleri, Ahududu ve dağ çileği reçelleri güzeldir. El ürünleri satan köylülerden fiyat sorupta alışveriş yapmazsanız azar işitebilirsiniz. Fakat tercihen günü birlik gidilmesi önerilir. Az sayıda konak türü pansiyon vardır ve özellikle "bulanlar konak" pek temiz değildir, hatta uzak durulması şiddetle tavsiye edilir. Birilerinin cumalıkızık ahalisini turizm işletmeciliği konusunda bilgilendirmesi yerinde olacaktır.

Edit: ilk entryler silindiğinden başlık başıma kalmış gözüküyor.
osmanlı imparatorluğundan kalma mimarisini günümüze taşımayı başaran bir köydür.

sabahın erken saatlerinde gidilmesi durumunda gözlemeci teyzelerin gözlemelerinin yenmesi, akşama doğru ise piknik alanlarında yapılan mangallar ile temiz havanın ciğerlere çekilmesi tavsiye edilir.
(bkz: kınalı kar)
minibüs ve otobüsle ulaşılabilen bursanın en güzel yerlerinden biri.otobüs saatleriiçin bursa büyükşehir belediyesinin internet sitesi ziyaret edilebilir.
kınalı kar sayesinde meşhur olmuş ve köy halkının fiyatları 3-5 katına çıkartmasıyla zengin olmuş bir köy. artık yıldırım a bağlı bir mahalle olmuştur.
kınalı kar sayesinde adını duyurmuşbir köy.
hayatımın en güzel kahvaltısını yaptığım, şirin mi şirin köy. sevgili ile başka güzel, başka şirin, başka güzel olur. bitmesin istersin kahvaltı orada.
canım bursamın en güzel yerlerinden biridir.merkeze az bir mesafededir,bursa'yı ziyaret eden herkesin görmesi gerek.
artık saçmasapan dizilerin çekilmesini istemediğim yerdir. buraya dizi, film vs çekilmeden önce de gidenleri üzüyor şu anki hali. tamam, fazla turist çekmesi, orda yaşayan insanların para kazanması güzel ama özellikle haftasonları aşırı kalabalık olması ve satılan reçel, turşu gibi ürünlerin fiyatlarının gittikçe artması hoş değil. cumalıkızık tarihi bir köy, koruma altına alınmış, ama görüyorum ki birçok insan buraya dizi çekilen yer mantığıyla bakıyor. yıllar önce ailecek "cumalıkızık" diye gittiğimiz yerin, bugün ailemin özellikle yaşlı üyeleri tarafından "kınalı kar" olarak tarif edilmesi çok üzücü.. artık buraya gitmek içimden gelmiyor, son halini bilmiyorum o yüzden. ama en popüler olduğu zamanlarda tarihi değeri bu kadar önemli olan bir yerde kınalı kar kafe, kınalı kar et-mangal gibi işletmeler vardı. buraya tarihi değer gözüyle bakılarak yeni düzenlemeler yapılmalı acilen.
misi köyü varken tercih edilmemesi gereken garip köy.

fazla kapitalist mi oldular ne?