bugün

yapraklarının doğada da kıvrılmış, büzüşmüş, veya açık olmak üzere çeşitli pozlarda yer alabildiğine kendinizi inandırmak için ille de doğa denen o vahşi ve ne idüğü belirsiz ortama gitmenize gerek yok. internetten bulduğunuz fotoğraflara inanmak mümkün (*).

yine de, böceklenmeleri nedeniyle giriştiğiniz bütün yaprakları yolma işleminin sonrasında çıkan yeni yaprakların daha sağlıklı ve ekseriyetle açık oldukları kesin.

eski yaprakların renklerini çabuk kaybedip çürümeye başlamaları ise tamamen böceklerin suçuymuş. yeni yaprakların yetişkin olanlarında zamanla birer ikişer kendini gösteren böceklerin görüldükleri anda ağaçtan uzaklaştırılmaları ise çoğalmalarını engelleyecektir.


(*) http://galeri.uludagsozlu.../corylus-avellana-173271/
ortasından bir yerinden ipi çekilerek büzüştürülmüş bir kumaş gibi duran yaprakların mevsimsel olup olmadığı hala kesin değil.

öte yandan aynı anda, bazen aynı dalda, çıkan yeşille karışık kırmızı dokulu yaprakların dümdüz olması sevindirici, çünkü daha sağlıklı görünüyorlar.

not: büzüşmüş yaprakların hepsi bütünüyle yeşil renk.
normalde serilmiş bir çarşaf açık yürekliliğinde(*) olması gereken yaprakların ucundan sapına doğru yuvarlanarak rulo haline gelmesinin böceklerle ilgisi olmadığı anlaşılmıştır.

geriye kalan ihtimal ise, kendini yeni çıkan yaprakların dokusundaki çukurlar olarak da gösteren bir tür hastalığın varlığı.

sadece mevsimsel bir görüntü farklılığı olması ise iyimser bir tahmin.

(*)http://galeri.uludagsozlu.../corylus-avellana-157601/
yapraklarının üzerine yerleşen en büyüğü 1 milimetre boyundaki beyaz renkli böcekler anlaşıldığı üzere yapraklardan besleniyorlar.

yaprakları kıvıran ve büzüştürenin aynı böcekler mi yoksa corylus ailesini etkileyen bir virüs mü olduğu ise merak konusu.

yeni çıkanlar dışında bütün yaprakları koparıldıktan ve böceklere beslenecek ortam kalmadıktan sonra önümüzdeki maçlara bakacağız.
Corylus colurna (türk fındığı) kadar geniş gövdeli veya büyük meyveli bir ağaç olmamasına rağmen kanımca ondan daha yakışıklı bir fındık ağacıdır.

tasarımında çalışan isimler arasında ressam vincent van gogh dikkat çeker.

türünün üç dal ve onbeş pörsümüş yapraklı haliyle saksıda eve getirdiğim temsilcisi ölmezse beraber yaşayacağız.
adi fındık ağacının latince ismi.meyveleri fındığa benzediği için bu ismi almıştır.pek özellikli bir ağaç olmasada ezberletilmiştir