bugün

ankara ticaret odası başkanı sinan aygün'ün söylediği cümledir. tanıyan bilen hiç de itibar edilmeyecek bir adam olduğunu bilir ama tanımayanların ve de oturduğu koltuğun ağırlığını bilen para piyasaları tedirgin olacaktır bu açıklamalardan. sinan aygün felaket tellallığı yaparak, muhtemelen yalan konuşarak 70 milyon insanın ekmeğiyle oynuyor şu an, tıpkı anayasa kitabını fırlatarak vatandaşına ihanet eden insanlar gibi.
kur bu şekilde devam eder de türk lirası gereksiz yere aşırı değerlenirse türkiyeyi bekleyen bir durumdur.*zira cari açık her ay rekor düzeyde artmaktadır.
gülme krizinden bahsediyorsa doğrudur,çünkü içinde bulunduğumuzdan beter bir kriz ortamı düşünemiyorum. Maşallah dolar tavan euro tavan borsa taban,bir garipliktir gidiyor.

(bkz: dikkat sinan aygün çıkabilir)
Bir kere yaşanan bu olaya kriz demek aşırı abartılı bir yorum olur.
Bu düşüş bekleniyordu ancak biz düşüşü hızlandırdık.Biz daha önce HSBC'nin bombalanması,Sinangog saldırısı ve birçok siyasi olayı atlattık.Şimdi bu düşüşe neden tepki veremiyoruz?
Herkes duyarlı olup felaket tellallığı yapmasın bir de siyasi çıkarlar uğruna ülkeyi karıştırmasın böyle yapay düşüşleri atlatırız.

Sağduyu.Lütfen.
(bkz: kaçın lan kaçın)
dışa bağımlı ve hayvani borcu olan ülkeler için yapılması bebek oyuncağı olan tahmin.
şu ekonomik düzende, şu fikir ayrılıklarından dpoğan fuzuli gerginlikler ortamında krizlerin olması gayet doğaldır.
haberleri biraz izleyen bir insanin bile "neden olmasin?" diye cevap verecegi bir soylemdir bu..dinci-laik tartismasi siyasi krizi,cari acik ve exchange rate ler de ekonomik krizi getiriyor gibi..
aslında bir öncekinden çok daha önemli bir krizle karşı karşıyayız fakat akp iktidarı bir önceki dandik iktidar kadar bile yürekli olamadığından belirsizlik sürüyor.uzunca süredir bazı iş çevrelerince gayretle sürdürülen ekonomiyi kalkındırma çalışmalarının boşa gitmemesi umut ediliyor.bu durumda kemal derviş olmasaydı ne olurdu durum demekten alamıyor insan kendini!hele birde şu an uygulanan ekonomik politikanın bile onunkinin kopyası olduğu düşünüldüğünde...

bütün bunların yanında;

(bkz: 2001 krizinin sezer in attigi anayasa yuzunden ciktigini sanmak)
(bkz: cahilliğin sonu yoktur)
(bkz: ağzı olan konuşuyor)
(bkz: hem de bağıra bağıra geliyor)
bu ulkede basbakanin hapsurmasindan piyasalar etkileniyorsa bu millet icin ankara ticaret odasi baskanin cok buyuk kriz geliyor deme hakki yoktur.
hoşgelmiştir.

(bkz: türk insanının misafiperverliği)
sinan aygün dese de demese de gelen bir krizdir..hatta kapıdadır olmadı bacadan girecektir..dolar gün itibari ile 1,70 olmuş eur 2,1 ile kapamış borsa gün geçtikçe dibe vurmuştur..panik piyasası durumunda yurdumuzda yatırım yapan yabancıların borsada bulundurduğu yaklaşık 14 mia usd lik pay bu tip bir tavan yapma durumunda en iyi ihtimalle çok küçük bir kısmını çıkarmaları durumunda bile olacaklar vahimdir..zaten durum yabancı yatırımcıların 500 mia dolarlık paralarını çıkarmaları ile bu durumua gelmiştir..şu an cari açık alıp başını gitmekte bu durumda yapılan anlaşmalar sonucu gelecek olan paraların gelişi bile sakata gidebilecek duruma gelmektedir..türk tarihinin nerdeyse rekor düzeyde döviz rezervini bulunduran merkez bankasının cari açığı kapatamama endişesi olmadığı halde bu zaman kadar müdahale etmemesi herkesi germektedir..tabii şok bir müdahale ile bir anda kurları tekrar 1,5 seviyelerine çekmek için bekliyor olabilirler ama bu yine de yıl sonu rakamlarında tekrar enflasyonu iki haneli rakamlarda görmeyi ekononmik büyümenin gerilemesine faizlerin tekrar yükselişine engel olabilecek midir merak edilmektedir..erken seçim ve cumhurbaşkanlığı seçim spekülasyonlarının piyasalara olacak etkisi vardır bi deki bu konuya girmiyorum bile..
(bkz: felaket tellallığı)
büyük krizin gelmesi ziyadesiyle yaklaşmıştır. yabancı yatırımcı paralarının büyük kısmını çekmiştir, her şey güllük gülüstanlık olduğu için çekmiştir zaten(!) buna önlem olarak maliye bakanlığı ne yapmıştır. yabancı yatırımcının bankadaki parasından stopaj vergisini kaldırmıştır. yani bir türk vatandaşının bankadaki mevduatından çatır çatır vergisini alıcak, yabancıya senin vermene gerek yok diyecek bir de televizyona çıkıp laf oyunlarıyla bu kocaman detayı atlayacak ve halkı keriz yerine koymaya devam edicek. ne güzel zaten ülke malları satıla satıla ülkenin büyük kısmı yabancı sermayeye mi geçicektir. bunları dile getirmek felaket tellalığıdır zaten. düne kadar seçim lafı etmek vatan hainliğidir diyen başbakan'ın partisinin kulislerinde seçim konuşulmaktadır ve bunlar bariz şekilde basına sızdırılmaktadır, 1 yıl öncesinden cumhurbaşkalığı seçimi ile ilgili spekülasyonları da başkaları çıkardı zaten. durup dururken bir alt kimlik attılar işler karıştı güzel, meclis başkanı fethullah güleni çağırdı o da güzel ama artık bazı şeyler değişti. halkı uyutmak için kullanılan yöntem elde patlamıştır, bulanık sularda siyaset yapamıyolar çünkü bel bağladıkları yabancı sermaye parayı çekince para piyasası bozuldu ve artık halk bişeylerin farkına varmaya başladı. ülke hala güllük gülistanlık diyenler yabancıların bizden fazla haklara sahip olmasına ne dicekler bakalım. özü böyle devam ederse kriz kaçınılmazdır, mali olasada artık halk bir şeyler yapmaya başlayacaktır. *
felaket tellallığı değil gerçeğin ta kendisidir.çünkü bugünkü rakamlara bakıyorum.iki tane ebleh cumhurbaşkanlığı için konuştukça rakamlar yükseliyor.belirsizlik hakim piyasada.dolar sürekli yükseliyor.avro da aynı.hala unakıtan bey alacağı verginin hesabını yapıyor.hala anlayamadılar ülkenin şu anda kriz yaratacak açıklamalara ihtiyacı olmadığını.kriz eylül ayında diye söyleyenleri küçümsüyorlardı.şimdi somut veriler gelmeye başladı.pembe gözlükler çıktı.bakalım şimdi ne denecek?bir an önce hareket edilmesi ve bataktan çıkılması için artık politikacının vermesi gereken politik cevapların verilmesi lazım.burası kasımpaşa değil.burası türkiye cumhuriyeti.ülkeyi kendi egoları için tehlikeye atan insanlar yarın öbür gün gözlerini kırpmadan bu ülkenin vatandaşlarını da ölüme sürüklerler.en kısa zamanda umarım bu gafletten kurtulur ve ülkenin menfaatine çalışmaya başlarlar.kendi menfaatleri için yeterince çalıştılar.he bir de her yapılan hareket sonrası biz ... hükümeti olarak diyorlar.hatırlatıyorum hızlı tren vakasını.siz orada ... hükümeti değil siz orada türkiye yi temsilen geçici bir süre için bulunuyorsunuz.ülke felakete giderken egolarınızı tatmin etme hakkını ben ve benim gibi düşünen türk gençleri izin vermiyoruz.
kriz gelmemeştir diyenler için bugünkü doların 1.71 avronun 2.14 olmasını söyler ve kendi takkelerini* önlerine alıp düşünmeleri yeterli olacaktır.parsel parsel satılıyoruzdur,ekonomimizin ağzına sıçılıyordur,satın alma gücümüz vergileri yükselterek en aza indirilmeye çalışılıyordur.bunun ne kadar kötü bir yol olduğunu ilk sınıtaki bir iktisat öğrencisi bile söyleyebilir.
para vardır dışarda bir yerde akıcak yeri bekliyordur,türkiye bunun için en uygun yerdir.* diye diye saf insanlarımızı uyutmuşlardır.ama hala bizde bir tık yoktur.elimiz bile kıpırdatmamaktayızdır.zamanında aslanlar gibi çıktılar kasa fırlattılar,al ulan işte boş kasa sok ne tarafına sokarsan diye..
bunu televizyonlardan gören halkımız tepki vermeye başladı.seçim oldu ve %1.5..
ama şimdi kimselerden bir tepki yoktur.aaa neden çünkü kriz yoktur.

farkına varalım artık bunlar kendi ideolojilerini bile yürütememektedir.çok sevdikleri o dinci yönlerinde bile ab nin isteğini yapmak için cuma fetvalarından söylenen sözleri bile kaldırttılar.neymiş hristiyanalrın kanına dokunuyormuş.

bırakın ağalar,bırakın beyler kendinize gelin bu ülkede büyük hemde çok büyük bir kriz var.ekonomik olanı da var siyasi olanı da var.

varın gerisini siz düşünün...
hiç gitmiyor ki diye düşündüren sözdür. bu derecede bir işsizlik sorunu olan ekonomi zaten krizde değil midir?
hasktir diye tepki verdiğim başlık olmuştur.
(#369771)aa doların yükselmesini işsizliği cari açık artışını vererek nasıl kriz var dersiniz..
gerçekten söylenmesi doğru olmayan bir sözdür, zira iktisatta beklentiler gelişmeler üzerinde büyük rol oynar. ancak toptan yalan olduğunu da söylenemez zira sinan aygünün söylemeye çalıştığı şey dünya piyasalarında bir faiz artışının beklendiğidir. ülkedeki cari açık sıcak para ile finanse edilmektedir. sıcak para eğer başka bir ülkede faizler artılırsa oraya kaçar, ve nitekim FEDin faizleri yüksetmesi sonucu sıcak para türkiyeden kaçmış, bunu stopaj indirimi bile önleyememiştir.bu da zaten derinliği olmayan kırılgan türkiye piyasasını altüst etmiştir.
rakamlardan biraz daha bahsetmemiz gereken krizdir..o halde;

ülkedeki cari açık şu an için sorun teşkil etmeyecek durumdadır, zira bankaların satışı ile ülkeye girecek sıcak para beklentilerin üzerindedir..burda sorun yok..kurların artması ile ihracatımız artacak ithalatımızda gerileme olacaktır bu da cari açığın fazla açılmayacağı anlamına gelir..devletin yaptığı harcamaların yılın ilk yarısında seçimlere fon sağlamak amacıyla kıstığı bunun da olumlu bir etkisi olduğu da bellidir..cari açık oranımız beklentinin altındadır...hatta ve hatta 2001 krizinde cari açığı kapatacak kadar rezervi olmadığı için piyasaya para süremeyen merkez bankasının konuya engel olamaması bu sebeple kemal derviş kişisinin uzun uğraşlar sonucu imf'den aldığı döviz kredisi ile kapattığı karşılaştırılacak olursa durumumuz çok daha iyidir..fakat burda anlatılmak istenen madem bu kadar rezervin var ve madem yabancı yatırımcının "daha fazla zarar etmiyim zaten diğer ülkelerde faiz artışına gitti oraya kaçayım" demesi halinde piyasadan çekeceği paralar sonucu cari açığın iyice artması, enflasyonun yükselmesi ve buna bağlı faiz artımlarından korkulmaktadır..bu tip bir olumsuzluk henüz anlaşmaları kesinleşmemiş bazı banka satışlarının da durmasına sebep olur ve gelecek hatırı sayılır sıcak para da gelmez olur ve imf riskimizi düşürürse ne halt ederiz çevresinde dönmelidir..zaten geçen seneki cari açığımızı kapamamızın en önemli nedeni gelen yabancı sermaye ve yabancı şirketlerle olan birleşmeler sonucu gelen sıcak paradır..

peki bu ;

sosyal güvenliğini oturtamamışsın, rant olduğu için tam anlamıyla özelleştirememişsin, kayıtdışı çalışanlara engel olamamışsın, işsizlik oranını avrupa standartlarında çıkaracak kadar hin hesaplarla yapmışsın, gelişmiş olan ülkelerde çalışma oranın 1/2 olduğu durumda 1/3 çalışma oranın ve çalışmayanlarının büyük bir kısmının gönüllü işsiz yani ev hanımı olduğu bir nüfusta asıl orandan 10 puan aşağıda bir sonuç çıkarmışsın,

turizm gelirlerinde hatırı sayılır bir düşüş bekliyorsun ki cari açığı kapama yönünde en önemli etmenlerden biridir,

kurlara müdahale edememişsin,

spekülasyonlar yüzünden ülkenin allak bullak olmasına neden olmuşsun,

yıl sonu beklenen enflasyon tahminin 11-12 lerde olmasına neden olmuşsun,

vergi reformunu tam olarak oturtamamışsın,

iç borçlanmaya tam anlamıyla çözüm bulamamışsın,

ve bütün bunlar ışığında olan gelişmeler ile bankaların yabancı ülkelerden aldığı yüksek kredilerde kredi geri çekilmesi olasılığı ile düşecekleri durumu görememişsin,

bütün bunlar felaket tellallığı değil, az da olsa tahmin yapabilme geleceği görmedir..
türkiye'nin ekonomisi türkiye'nin, yani yerli sermayenin yönetiminde olmadıktan sonra daha çook krizler var bu ülkenin önünde.
kriz yoktur, gelmemiştir, gelmeyecektir diyenlerin, gözlüklerini çıkarıp bana, özelden veya buradan anlatmalarını istiyorum.

neden yoktur? veya kriz olunca ne oluyor? bugünden farkı ney?

yukarıda ki soruların cevabını özelden bekliyor, öğrenmek için can atan bu yazar..
2000 krizi önceleri imf değerlendirmelerine baktığımızda programa uyduğumuz bööle devam etmemeiz söyleniordu.. uyduk noldu?? dolar bi günde 3 katına çıktı.. şimdide programa mükemmel bir şekilde uyuyoruz.. harbiden uyuyoruz..
inanmak istemeyenlerin söyleyenini felaket tellalı olarak nitelendireceği söz.