bugün

Kadınların özgürlük, eşitlik ve kurtuluş mücadelesinin öncülerinden biri olan Alman kadın komünist.
uluslararası ve almanya işçi sınıfı hareketinin tanınmış önderlerindendir. 1917 büyük devriminde rosa lüxenburg ile birlikte alman ulusu içinde rus proletaryasıyla dayanışma ve detekleme kampanyaları ve mitingler örgütlemişlerdir. 1910 yılında 2. enternasyonele bağlı ilerici kadınlar toplantısında abd de tekstil fabirkasında grev yaparken çıkan yangında ölen kadınlariçin 8 martın uluslararası emekçi kadınlar günü olarak kutlanmasını önermiştir ve kongre tarafından kabul edilmiştir. 20 haziran 1933 de dünyaya veda eder, ölüm döşeğindeyken bile bilinci ve zekası hala yerindedir ve alman politik örgütünün lideri ernest talman ın serbest bırakılması için bildiri kaleme almıştır...
kısa bir tanımla komünisttir, tabi yanlış yerlere çekilince rosa luxemburgo gibi yanlış sıfatlarla anılır oldu.
lenin in bütün dünya kadınlarına vasiyetleri isimli eserinde mücadelesini ve lenin'le olan ilişkilerini de göz önüne sermiştir.
Komünist bir kadın hareketi yaratma mücadelesi veren, 8 Mart'ın uluslararası kadın günü olarak kabulünü sağlayan öncü kadın.
1857'de saksonya'da doğdu. genç yaşlarında tanıştığı devrimci sosyalist hareket'in kısa dönem içerisinde tanınan isimlerinden oldu.
rosa luxemburg'un yakın arkadaşıydı. clara zetkin, aynı zamanda sıkı bir kadın hakları savunucusuydu.
8 mart 1857'de tekstil fabrikasında çıkan yangın sonucu yaşamını yitiren kadınların anısına 1910'da 2. enternasyonale
bağlı kadın toplantısında 8 mart'ın dünya emekçi kadınlar günü olarak kutlanması teklifinde bulundu.bu teklif yaşama geçirildi.
yaşamı mücadeleler ile geçen zetkin, geçirdiği kalp kriri sonucu 1933'te moskova'da yaşama veda etti.
devrimci sosyalist Alman politikacısı ve kadın hakları savunucusu.

1917ye kadar Almanya Sosyal Demokrat Partisinde aktif olarak çalıştı, daha sonra Almanya Bağımsız Sosyal Demokrat Partisine (USDP) katıldı ve Spartakusbund'un kurucuları arasında yer aldı, bu birlik 1919da Almanya Komünist Partisi (KDP) oldu. 1920den 1933e kadar Reichstag`da partisini temsil etti.

http://galeri.uludagsozluk.com/g/clara-zetkin/
Devrim savaşçısı bir kadın olarak verdiği mücadele ile yaşama tutunan ve yaşamın olduğu her yerde savaşan bir kadınla; Clara Zetkin'le başlar dünya ezilen emekçi kadınlarının proleter devrimler çağından günümüze uzanan tarihi. Bugün, Zetkin'in aramızdan ayrılışının da tarihi...

Yaşamın olduğu yerde savaşmak istiyorum" sözlerinin sahibi Clara Zetkin'le başladı dünya ezilen emekçi kadınlarının tarihi. 20 Haziran 1933'te aramızdan ayrılan Clara Zetkin, göğün yarısının sahibi kadınlara, kavganın yarısı olmaları gerektiği bilincini aşılayarak 8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü'nü armağan etti. Clara, kadınların kurtuluşuna adadığı ömründe, sınıf mücadelesi konusundaki girişimlerinin yanı sıra emperyalist savaşa karşı verdiği mücadele ile de tarihteki yerini aldı. Kadınların mücadele tarihinde önemli bir yere sahip olan Clara'nın kitapları, halen "yasak" listelerinde yer almakta ve cezaevlerinde verilmemekte.

8 MART'IN MiMARI CLARA ZETKiN
Clara Zetkin'in mücadele yaşamını anlatmaya başlamadan önce onun 8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü'nün mimarı olduğunu hatırlatalım. Çalışma koşullarına ve ücret adaletsizliğine karşı 20 bin işçi kadın 1909 yılında New York'ta alanları doldurdu. Şubat 1910'a kadar süren grev sırasında polis kadınlara saldırdı, binlerce kadın yerlerde sürüklendi, dövüldü ve 700 kadın tutuklandı. New York'ta sosyalist kadınların öncülüğünde gelişen bu kitle hareketi, oy hakkı için mücadele çağrısında bulunan Clara Zetkin'e, New York'lu sosyalist kadınların verdiği pratik karşılığın sonucudur.

Zetkin, 1910 yılında Kopenhang'da gerçekleştirilen 2. Uluslararası Sosyalist Kadın Kongresi'nde New York'lu dokuma işçisi kadınların taleplerini de sahiplenmek adına 8 Mart'ın Uluslararası Kadın Mücadele Günü olarak benimsenmesini önerdi ve önerisi kabul gördü.

ÖĞRENMEYE TUTKULU, ÖNDER, EYLEMLERE SUSAMIŞ KIZ ÇOCUĞU
Köylü bir öğretmenin kızı olarak Saksonya'da dünyaya gelen Clara (Eissner) Zetkin, öğrenmeye hevesli bir kız çocuğudur. Günün birinde babasının kütüphanesinde Papa'ya karşı ayaklanmaların hikayesini bulur. Yakılmak için odun yığınları üstüne bağlı olduklarında bile inançlarından dönmeyen bu kadın ve erkeklerden çok etkilenir ve "Onlardan, daha çocukken, insanın inancı uğruna ölmeye hazır olması gerektiğini öğrendim" diye anlatır Clara Zetkin daha sonraki yıllarda.

1872'de Eissner ailesi Leipzig'e taşınır. Clara öğretmen olmak ister. O zamanlar kadınlara kamuda yüksek öğrenimde yer olmadığı için gerçekleşmesi zor bir arzudur bu. Fakat her zaman daha fazlasını isteyen Clara, bu arzusuna bir yol açar, Leipzig'de Auguste Schmidt tarafından yönetilen özel kadın öğretmenlik kursunda yer bulmayı başarır.

SOSYALiZM VE KOMÜNiZM KAVRAMLARIYLA TANIŞIR
Leipzig'deki kurs döneminde Clara, devrimci düşünceleri ve eylemleri yüzünden ülkelerinden sürülen ve Leipzig'de öğrenim gören bir grup Rus öğrenciyle tanışır. Onlardan sosyalizm ve komünizm kavramlarının ortaya çıktığı tartışmaları dinler. Karl Marx ve Friedrich Engels isimlerini ilk kez işiten Clara, Marx ile Engels'in yazdıklarını okumaya başlar. En yakın dostu olan Ossip Zetkin'le birlikte sosyal demokratların toplantılarına katılır.

Aynı yıl 1878'de Sosyalistler Yasası yürürlüğe girer. Bu yasa eyalet polis müdürlüklerine yerel sosyal demokrat cemiyetleri, sendikaları ve işçi eğitim cemiyetlerini yasaklama yetkisi vermektedir. Partisinin ve tüm işçi örgütlerinin yasadışı olmasıyla birlikte Clara Zetkin, Leipzig yakınlarında bir çiftlik sahibinin yanında mürebbiyelik yapmaya başlar, bu arada partinin yasadışı çalışmalarına katılmaya devam eder.

1880'de Ossip Zetkin Leipzig'den sürülür, iki yıl sonra Clara onun ardından Paris'e gider. Evlenirler. 1883 ve 1885'te iki oğulları Maksim ve Kostya dünyaya gelir. Kısa bir zaman sonra Ossip Zetkin hastalanarak 1889'un Ocak ayında yaşamını yitirir.

Clara Zetkin, Paris'te sürgündeyken Alman ve Fransız işçi hareketleriyle ilgilenir. "Sosyalist toplumda kadının yeri nerededir? Sosyalistler kadınları nasıl uyandırıp mücadelenin içine çekebilirler" sorularına yanıt arar.

'KADININ KURTULUŞU iÇiN'
Paris'te 1889'daki II. Enternasyonal'in kuruluş kongresinde kürsüye çıkan 32 yaşındaki Clara Zetkin, "Kadının kurtuluşu için" başlıklı bir konuşma yapar: "Kadın emeği konusunda gerici unsurların, gerici düşüncelere sahip olmaları şaşılacak bir durum değildir. Ancak son derece şaşırtıcı olan, sosyalist cephede de kadın emeğine karşı çıkmak gibi yanıltıcı bir görüşe rastlanmasıdır. Sosyalistler şunu bilmelidir ki mevcut ekonomik gelişmede kadının çalışması bir zorunluluktur. Sosyal kölelik ve özgürlük, ekonomik bağımlılığa veya bağımsızlığa bağlıdır."

Konuşmasının devamında Clara, işçi erkekler nasıl ki patronlar tarafından boyunduruk altına alınıyorsa, kadınların da kocaları tarafından boyunduruk altına alındığını vurgulayarak, kadının bu boyunduruktan kurtulması için çalışmasının önündeki engellerin kaldırılmasının önemine değinir. Clara, kadınların, eşitlik sorununun ekonomik, siyasal, toplumsal gelişmelerden bağımsız olmadığının farkında olduğuna dikkat çekerek, “Erkeklerin yardımı olmaksızın, hatta çoğu zaman erkeklerin itirazlarına rağmen, kadınlar sosyalizm bayrağı altına girmiştir... Bu bayrağın altındalar ve orada kalacaklar! Bu bayrağın altında eşit haklara sahip insanlar olarak kabul edilmek için savaşacaklar" diye sözlerini bitirir.

Clara'nın talepleri, bir yıl sonra Alman Sosyal Demokrasi'nin yeni programında, "kadının ekonomik, siyasal ve hukuksal eşitliği de vardır" şeklinde yerini alacaktır.

25 YIL BOYUNCA KALEMi ELiNDEN DÜŞMEDi
Sosyal demokratlara karşı tedbir yasalarının Eylül 1890'de kaldırılmasıyla birlikte ülkesine geri dönen Clara, Stuttgart'a yerleşir. Kadın işçilerin çıkarını kollayan "Eşitlik" adlı bir derginin kurucu ortağı ve yöneticisi olarak 25 yıl boyunca elinden kalemini düşürmez. 1905 yılından itibaren eğitimini tamamlamış olan öğretmen Clara Zetkin kendisini Pedagojik çalışmalara adar.

1907'de de sosyalist kadınların ilk uluslararası toplantısını organize eder. Ağustos 1910'da, ikinci uluslararası kadınlar konferansında 8 Mart'ın Uluslararası Kadın Mücadele Günü olmasını önerir ve "Yaşasın kadınların oy hakkı" sloganı kadınların mücadele parolasıdır artık.

UZLAŞMAK BiLMEYEN AMANSIZ SAVAŞÇI
Kadının devrimin hizmetinde ve devriminde kadının hizmetinde olması gerektiğini savunan Clara, sınıf mücadelesinin her anında olduğu kadar, kritik dönemlerde de belirleyici politik tutum sergiler. I. emperyalist paylaşım savaşı döneminde savaşa karşı 1905 devrimiyle dayanışmak için Almanya'da işçileri sokağa döker, Alman Sosyal Demokrat Partisi'nin geriye düşüşüne karşı amansız mücadele verir. Clara, 1908'de Rosa Luxemburg, Karl Liebknecht ve Fransız Mchring gibi partinin devrimci kanadında yer aldığı için yönetime seçilemez.

Clara Zetkin, 1912 yılında uluslararası sosyalistler kongresinde, Basel'de dünya kadınlarını barışın korunmasına aktif olarak katılmaya çağırır. Savaşın sürdüğü 1915'te Almanya'da "Savaşı Bırakın" başlığı ile yayınladığı manifestodan dolayı "Vatana ihanet" iddiasıyla tutuklanır. En ağır darbeyi parti yönetiminin, 'Eşitlik' dergisinin redaksiyonunu elinden almasıyla alır.

60 yaşındaki Clara Zetkin yeni bir başlangıç arar. 1917 Ekim Devrimi'ne hızla ve heyecanla dahil olan Clara Zetkin, 1929-1931 yıllarının büyük bir kısmını Rusya'da geçirir. 1920'de Alman Parlamentosu'nda yeni kurulan Komünist Parti'nin baş adayı seçilir. Komünist Enternasyonal'in kadınların çalışma hayatıyla ilgili temel esaslarını hazırlar. Ölümünden bir yıl önce, 75 yaşındayken Berlin'deki Alman parlamentosunun kürsüsünden faşist tehlikeye karşı hararetli bir konuşma yapar.

ONUN ÖDÜLÜ YÜKSELEN EMEKÇi KADIN DALGALARIDIR
1896 yılında "Kadın ajitasyonu zordur, zahmetlidir, büyük feragatlar, büyük özveriler ister, fakat bu özveriler zorunludur ve ödüllendirilecektir" diyen ve kadın kurtuluş mücadelesine 8 Mart'ı armağan eden Clara Zetkin'in ödülü yükselen emekçi kadın dalgaları olmuştur ve olmaya da devam edecektir.
devrimci, sosyalist Alman politikacısı ve kadın hakları savunucusu.

''hayatın olduğu her yerde yaşamak istiyorum.''
''Eğer erkekler öldürüyorsa kadınların görevi yaşamı savunmaktır.''
''kadının özgürlüğü, tüm insanoğlunun özgürlüğü gibi, yalnızca emeğin sermayenin boyunduruğundan kurtulmasıyla olacaktır.''

Ölümünden bir yıl önce, 75 yaşındayken hâlâ Berlin'deki Alman parlamentosunun kürsüsünden faşist tehlikeye karşı hararetli bir konuşma yapmıştır.

"Konuşuyor. Tek başına bir kadın gibi değil, kendisi için büyük bir gerçeği bulmuş bir kadın gibi... Daha çok bir sınıfa ait tüm kadınların ne düşündüğünü ifade etmek için, tüm diğer kadınlar için varolan bir kadın gibi konuşuyor. Düşünceleri baskı altında tutulan bir sınıfın ortasında, düşüncesi baskıya rağmen gelişmiş bir kadın gibi konuşuyor. Binlerce ve milyonlarca kadın onunla aynı şeyi söyledikleri için, ne söylüyorsa doğru. O yarınların kadını; ya da ifade etme yürekliliğini gösterirsek: O bugünün kadını."

Fransız ozan Louis Aragon, Basel'in Çanları romanında Clara Zetkin'in toplum karşısına çıkışını -başlangıçta topluluk karşısında konuşmak zorunda kalmaktan korktuğu kadar hiçbir şeyden korkmamış olan bir kadının konuşma tarzını- bu cümlelerle anlatır.

1933 Clara Zetkin'in öldüğü yıl, Hitler başbakan olur.

--spoiler--
faşizm işçi devrimi gerçekleştirememiş işçilerin çekmeye mahkum olduğu cezadır.
--spoiler--
" Faşizmin tüm ülkelerdeki karşıtları!
Kanlı zulümle, terörle, açlık
ve savaşla birleşmiş faşizm paramparça edilip yere serilmeden, aramızdan hiç kimse dinlenme ve mola verme hakkına sahip değildir!”
"kadının özgürlüğü, tüm insanoğlunun özgürlüğü gibi yalnızca emeğin sermayenin boyunduruğundan kurtulmasıyla olacaktır."
"faşizm; proleter devrimi gerçekleştirememiş proletaryanın çekmeye mahkum olduğu cezadır" 
sözlerinin sahibi olan kadın hareketi öncüsü enternasyonalist devrimci. tarihe geçen en güçlü kadınlardan biridir.

yakın arkadaşı rosa luxemburg ile döneminde devrimci radikal solun önemli isimlerinden biri haline gelmiştir. dünyadaki ezilen emekçi kadınlar için mücadele vermiş ve 8 mart dünya emekçi kadınlar gününün mimarı olmuştur.
dünya kadınlar günü' nün oluşmasına önder olmuş alman komünisti. saygıyla...

görsel