bugün

saymakla bitmeyecek icraatlardır. şimdi burda saymaya kalksam karakter sayısı yetmez. o derece. bakma mal gibi, ciddiyim ben. lan bak gerçekten ciddiyim. gülmeyin ya.
13 Ekim 1923'te Ankara başkent ilan edilerek ilk planlı şehir olarak düzenlenmeye başlanmış, 1924'te hilafet kaldırılmış, Tevhid-i Tedrisat (Öğretim birliği ) kabul edilmiş ve ilköğretim zorunlu hale getirilmiştir. Okullarda karma eğitime geçilmiş, Köy Öğretmen Okullarının ilki Kayseri'de açılmış, onu Köy Enstitüleri, Halk Evleri izlemiştir. Ne yazık ki, toplumun kültür düzeyini yükseltmeye çalışan Halkevleri 1951'de Demokrat Parti tarafından kapatılmıştır. Kapatıldığında ise 478 Halkevi ve 4322 Halk Odası bulunuyordu. Halka okuma yazma öğretmek için Millet Mektepleri açılmış ve yaklaşık 3.000.000 kişiye eğitim verilmiştir. Türk Medeni Kanunu kabul edilerek kadın erkek eşitliği ve kadınlara seçme ve seçilme hakkı sağlanmıştır. Türk Kadını seçme ve seçilme hakkını Avrupa'nın birçok ülkesinden önce kazanmıştır.

Osmanlı hükümetinin yabancılara tanıdığı imtiyaz hakları ile yine yabancılara satılan devlet işletmeleri, kurumları yeniden kazanılmıştır. Bunların başında Türkiye limanlarında deniz taşımacılığı yapan yabancılara verilmiş ayrıcalıkları önleyen Kabotaj Kanunu yürürlüğe girerek onlara verilen imtiyaz ellerinden alınmıştır. izmir Rıhtım işletmesi, izmir Havagazı Şirketi, Kozlu Kömür işletmeleri ile istanbul Rıhtım Şirketi, Ankara Havagazı Şirketi, istanbul Elektrik Şirketi, izmir Telefon Şirketi, istanbul'da deniz ulaşımını sağlayan Şirketi Hayriye yabancılardan satın alınmıştır. istanbul'da yabancıların işlettiği tramvay ve tünel, Bursa, Mersin elektrik tesisleri, Adana elektrik şirketi hükümete devredilmiştir.

Gölcük'te ilk tersane, Devlet Demiryolları, Türkiye iş Bankası, Türkiye Merkez Bankası, Türk Tütüncüler Bankası, Eskişehir Bankası, Türkiye Sanayi Kredi Bankası, Eti Bank, Halk Bankası, Kayseri Milli iktisat Bankası, Emlak ve Eytam Bankası, yerel yönetimlere finans sağlayan Türkiye iller Bankası kurulmuş, istanbul-Ankara arasında ilk yolcu uçağı seferleri başlamıştır. Türkiye'deki ilk milli sigorta olan Anadolu Sigortası faaliyete geçmiştir. ilk madeni para ile kâğıt paralar, cumhuriyet altını tedavüle girmiştir. Osmanlı döneminde köylülerden alınan Aşar Vergisi kaldırılmıştır.

Kültür ve eğitim yönünden Cumhurbaşkanlığı Senfoni Orkestrası, Milli Sahne olarak tanınan Devlet Tiyatroları açılmış, arkeoloji kazıları başlamış, Eski Eserler ve Müzeler Müdürlüğü, Topkapı Sarayı, Ayasofya, Bergama müzeleri başta olmak üzere çeşitli illerde müzeler açılmıştır. Bilimsel kişileri bir araya getiren Türk Tarih Kurumu, Türk Dil Kurumu kurulmuştur.

Cumhuriyetin ilk yıllarında, CHP yönetiminde fabrikalarla atölyelerin kurulduğu da inkâr edilemeyen gerçeklerdir. Bunların başında demiryollarının gereksinimini karşılayan Eskişehir Cer Atölyesi, Eskişehir'de Uçak Bakım işletmesi, Eskişehir Şeker Fabrikası, Eskişehir ispirto Fabrikası, Kayseri Motor Fabrikası (Demokrat Parti tarafından 1950'de kapatılmıştır), Sivas Demiryolu Makineleri Fabrikası, Adana Mensucat Fabrikası, Alpulu Şeker Fabrikası, istanbul'da inşaat demiri üreten ilk haddehane, Bakırköy Çimento Fabrikası, Bünyan Dokuma Fabrikası, istanbul Bomonti'de Türk Mensucat Fabrikası, Gaziantep Mensucat Fabrikası, Paşabahçe Rakı ve ispirto Fabrikası, Mecidiyeköy Likör ve Kanyak Fabrikası, Diyarbakır Tekel Rakı Fabrikası, Keçiborlu Kükürt Fabrikası, Turhal Şeker Fabrikası, Isparta Gülyağı Fabrikası, Bursa Merinos Fabrikası, Bakırköy Sümerbank Bez Fabrikası, Nazilli Basma Fabrikası, Gemlik Suni ipek Fabrikası, Paşabahçe Şişe Cam Fabrikası, Zonguldak Türk Antrosit Fabrikası, II. Dünya Savaşı yıllarında son derece önemli olan Ankara Mamak Gaz Maskeleri Fabrikası, Ankara Çimento Fabrikası, izmit'te kâğıt üretimi yapan SEKA, Karabük Demir Çelik işletmeleri, Ayancık Kereste Fabrikası, Bursa Süttozu Fabrikası gelmektedir. Kuşkusuz, bu iş yerlerinin açılmasıyla da işsizlik sorunu büyük ölçüde çözülmüştür.

Onuncu Yıl Marşında belirtildiği gibi önce Osmanlı devletinin yabancılara imtiyaz tanıdığı mevcut demiryolları devlete kazandırılmış, ardından Türkiye'nin büyük bölümlerine yeni demiryolları döşenmiştir. Anadolu Demiryolu Şirketi yabancılardan satın alınmış; Anadolu-Bağdat; Mersin-Tarsus; Yenici-Mersin; Mersin-Adana, Samsun-Çarşamba; Bandırma-Menemen-Manisa; izmir Kasaba (Turgutlu); izmir Basmahane-Afyon, istanbul-Edirne; Toprakkale-iskenderun; Aydın demiryolları yine yabancılardan satın alınmış, Haydarpaşa-Eskişehir-Konya; Ankara-Kayseri, Samsun-Havza-Amasya; Amasya-Zile; Kütahya-Emirler; Ankara-Sivas; Kayseri-Sarkışla; Bursa-Mudanya; Gölbaşı-Malatya; Samsun-Sivas; Sivas-Erzincan; Kütahya-Balıkesir; Ulukışla-Niğde-Kayseri; Adana-Fevzipaşa; Fevzipaşa-Ergani-Diyarbakır-Kurtalan; Diyarbakır-Cizre; Afyon; Isparta ve Zonguldak-Kozlu demiryolları yapılmıştır. Cumhuriyetin ilk on beş yılında 3.000 km demiryolu döşenmiştir. Bu arada demir konstrükyonlu demiryolu köprülerin yanı sıra Türkiye'nin ilk betonarme köprüsü Menderes Nehri üzerinde yapılmıştır.

Danıştay, Türk Hava Kurumu (Türk Tayyare Cemiyeti), Türk Kuşu, Anadolu Ajansı, bugün büyük bir bölümü kemirilen Gazi Orman Çiftliği, Tarım Satış Kooperatif, Ankara ve istanbul Radyoları, Ankara Numune Hastanesi, Haydarpaşa Numune Hastanesi, Refik Saydam Hıfzısıhha Enstitüsü, elektrik, hidroelektrik santralleri, Çocuk Esirgeme Kurumu, Devlet Hava Yolları, Ankara Dil ve Tarih Coğrafya Fakültesi, Ankara Devlet Konservatuarı, Yüksek Ziraat Enstitüsü, Kömür işletmeleri, Devlet Üretme Çiftlikleri, Fiskobirlik, Garp Linyitleri, Türkiye Zirai Donatım, Et Balık Kurumu Türk ekonomisine, sosyal yaşantısına, hukukuna büyük katkısı olmuştur.

Hepsinden önce de bugün Avrupa Birliği'ne girebilme uğraşı veren, olumlu sonucun alındığı söylenemeyen topluluğun en erken kuruluşu olan Milletler Cemiyetine Türkiye 1932 yılında üye olmuştu. Kuşkusuz bunda Atatürk'ün kişiliğinin büyük payı vardı. kaynak

düt: -abi öyle diyorsun ama bak muhteşem iktidarımız sayesinde iran'la vizeler bile kalkıyor.
+ senin adına sevindim.
atatürk posterleri asmak ve heykelleri dikmektir. bu başarımıdır diye sormayın sakın, onlar için başarıdır.
güncel Önemli Başlıklar