bugün

java, symbian ve windows mobile platformunda calisan malwareler.
ornek olarak RedBrowser, j2me tabanli mobil aletlerde, wap, bluetooth veya basit dosya transferi ile yayilr ve izinsiz sms gonderir.

f-secure, simworks, McAfee, Norton, ve Symantec gibi bir cok guvenlik yazilimi gelistiricilerinin, mobil platformlarda calisan antivirus yazilimlari da mevcuttur.
bazı telefon virüsleri bilgisayara yerleşip her takılan hafıza kartına bulaşmaktadır, yani sadece mavidişi kapatarak güvende değilsiniz.
bluetooth işlevini yalnızca dosya paylaşımı yapacağı zaman kullananların pek etkilenmeyeceği virüslerdir. bu tür virüslerin hedef kitlesi "belki bi karı bluetoothu denk gelir umuduyla 7/24 bluetoothu açık halde gezenlerdir.
symbian ve windows işletim sistemli cep telefonlarına bulaşan ve telefonun kullanımında problemlere yol açan virüslerdir.

en çok bilineni bluetooth ve mms den kendi kendine yayılan commwarrior ve ekranın yarısını kaplayarak işlemlere engel olan cabir virüsüdür. daha tehlikelileri de vardır ama ülkemizde henüz görülmemiştir. (telefonda arka kapı açığı yaratarak telefonların dinlenmesi, sms ve mms lerin okunması hatta telefonun kontrolünün ele geçirilmesi gibi.)

korunma yolları, bluetooth u açık bırakmamak, telefona gelen fs93rujasl.sis tarzı rastgele isimli sis dosyalarını yüklememektir. yüklediyseniz de anticommwarrior programı ile rahatlıkla kurtulabilirsiniz.

kaspersky ın paket halinde cep telefonu antivirüs programı satışa sunması tehlikenin ciddi boyutlarda olduğunu göstermektedir. en azından başka ülkelerde.

bence mi? 3310 kullanın, rahat edin.