bugün

Mezarlıkta yemek dağıtıldığını görmedim ama doğruysa büyük saygısızlık.
Rahmetli belki kıymalı pideyi çok seviyordu ve vasiyet etmiştir. Geçenlerde gittiğim bir cenaze evinde de baklava vermişlerdi. Baklavayı çok severmiş. Yani olabilir böyle şeyler. Canı içindir, canına değsindir.
Gerçekten yiyebiliyor musunuz o pideleri? Ne bileyim ben cenaze evlerinde su bile içmek istemiyorum da.
-usta ne oldu bizim pideler
-birazdan geliyor abi, az sabır

vallahi böyle rezaleti sokak arası kebapçılarında bile görmedim. ayıp be.
Birde cenaze daha yerdeyken aloow Rıfkı abi hadi gelsin şu pideler ee acıktık abi iki ayran getir hee diye de tembihlerler karşıdakini. Gah betini bereketini kaçırdın cenazenin ölü hortlayacak bu rezilliğe. Olaya bak iki ayran istiyor birde hırt.
Herkes kıymalı pide yemek zorunda değil azıcık veganları da düşünün.
Ne denli hüzünlü olursak olalım, Hayatın devam ettiğini, bu döngüyü kırmanın mümkün olmadığını işaret eden bir gelenektir.

Ayrıca, bizlerde cenaze ritüelleri birkaç gün sürer. Eş, dost, akraba, konu komşu hep birarada bu acı günü paylaşmaya, hüzne ortak olmaya, cenaze sahiplerini teselli etmek ve yalnız olmadıkları mesajını vermek için ordadırlar.
Ve acıkırlar.
Evet, insanlar acıkır!
Bu en doğal dürtüdür ve giderilmesi gerekir.

Yemeği sorun etme, beğenmeme gibi vahim davranîşları tabii ki kınıyoruz.
Ama yemek yedikleri için suçlu değillerdir, sizi umursamıyor da değillerdir.
Sakin olun...
Orada dağıtılan ve yenilen şey ölenin arkasından dağıtılan adaktır.
Sünnete uygun değildir. Sünnet olan taziye evine yemek götürmektir. Bizde tam tersi adama acısını yaşattırmıyorlar. Ama bunun da iyi yanı adam uğraşacak, oyalanacak birşey bulmuş oluyor. Mesela babası ölmüş ş amcanın neden ayranı yok diye oraya buraya koşuşturuyor.
Saçma bir gelenektir. Koyun can derdinde kasap et. Hatta eti de bırakmış gitmiş kıymalı pide yapmış. Yazıklar olsun. Yüzünüze tükürsem ondan da anlamazsınız siz.
Daha kötüsü cenaze evine pide yemeye gitmek.
Bana kalsa Tam tersinin olmasi lazım. Cenaze evine insanların yemek getirmesi lazım.
" acıyan yer başka, acıkan yer başka"
bu sözü evladını kaybetmiş bir anne söylemişti. Diğer çocukları da yemek yesin diye. Yıllar önce duyduğum bu sözü hâlâ unutmadım.

Her insan bir değil. Kimisi acısını daha ağır Yaşar, kimisi kabullenir gerçeği daha hafif atlatır.
Ayrıca cenazeye uzak yoldan gelenler oluyor. Haliyle aç olabiliyor insanlar. Bu gibi durumlarda Eskiden komşular cenaze evine yemek yapıp getirirdi, ki hâlâ çoğu yerde bu böyledir. Zaten hemen yemek dağıtılmaz. Defin yapıldıktan birkaç saat sonra yemek verilir.
Ha meftayı gömmeden böyle bir şey yapılıyorsa; yuh artık.
ikramdır ölenin parasıyla yada ailesinin parasıyla yapılır.
aç ayı oynamaz.
Kötü bir gelenektir maalesef. ölen kişinin yakınları o ölüm üzüntüsünü daha kaldıramazken, cenaze evine pide ekmek için gelenleri görmek koyar muhtemelen.
bir de pide ekmek almayanların veya bir şeyi eksik alanların homurtularını duyarsınız ve bu yüzsüzlüğe saygı duymak zorunda kalmak da mide bulandırıcıdır.

tamam ölüm hayatın bir gerçeğidir. herkes bir gün bu gerçekle karşılaşır. ama bu geleneği hangi yönden ele alsam, insanlığa sığmayan durumlarla karşılaşırım. ahlaklı birey olun arkadaşlar. o ölüye bakarken aklınıza öldüğünüzde, sizin cenazenizde pide için kavga eden samimiyetsiz insanları getirin. böylelikle belki de vicdanınızı harekete geçirmeyi başarabilirsiniz.
Yakını ölmemiş kişilerin zırvalaması. Evet annen ölünce bile acıkıyorsun, çay içmek istiyorsun, sigara içmek istiyorsun. Hayat böyle. Cenaze için yola çıkan bir sürü insan oluyor. 5 6 saat boyunca güneşte, karda kışta neyse artık farkında olmadan dünya kadar yıpranıyorlar. Geri döndüklerinde birilerinin pide getirmesi gayet yerinde bir hayır. Her güzel şeye ne bok atıyorsunuz aq.
Rezalet puanım 6/10.
cenaze evini geç mezarlıkta bile yiyorlar. 3-4 saat aç dursa ölecek amk midesiz pislikleri.

şirin anadolunun güzel gelenekleri işte.