bugün

her vatandaşa, en azından lise dengi sürece kadar koşulsuz şartsız aynı öğretim koşulları sağlanmadığı sürece, yanında hayatın gereklilikleri ve olağan akışı dahilinde eğitim verilmediği müddetçe, o beğenmediğin oy veren cahil kitle tarafından bir güzel yönetilirsin, üstüne bir de yönetenlerin mükemmeliğine bağlı olarak sana yanlış ya da ters gelen, itirazının olduğu şeyler için evden kafanı çıkaramayacak hale gelirsin. olmaz deme, dünyada olmuşları vardır illa ki. swh.
(bkz: seçilemeyince demokrasiye bok atan muhalif)

e demokrasiyi getirirken düşünecektiniz. paşa paşa gidiyordum monarşi ile.
okumuş cahile ne demeli. okumak cehaleti alır eşeklik baki kalır. oy verilenler değişmediği sürece alimler bile oy verse nafile. mesela asgari ücret açıklandı. muhalefet partisi ne yaptı. lafla peynir gemisi yürümez. a partiside gelse c partiside gelse aynı. zihniyet değişmeli ve particilik olayı kalkmalı.
fakirler çalışacak zengin sömürecek polis, asker koruyacak siyasilerde bu çarkı çevirecek.
cihillirin iyiyli dimikrisi ilmiz.
evet doğru!

eskiden eğitim olanağı kısıtlıydı. insanların bir çoğu zor şartlar altında anca okumayı yazmayı öğreniyordu. böyle bir dönemde herkesin oy hakkı vardı, bu şekilde uygulandı.

ama gününüzde kişi eğer isterse kendini her türlü geliştirir. müthiş bir imkan var. devir değişti ama çoğunluk hala kafa olarak 1800’lü yılları yaşıyor. yok öyle örümcek ağı bağlamış kafayla bir ülkenin geleceğine karar vermek. göt büyütme! git oku, araştır, öğren, üret.
görsel
Olur. Hatta demokrasi tam olarak böyle bir şeydir. Daha önce açıkladık.

(bkz: Demokrasinin aslında çok da şey olmaması)
cahillerin reddettiği önermedir.
Şu sözlükte şimdiye kadar gördüğüm en mantıklı cümle. Altına imzamı atarım.

Düdüt: cahiller beğenmedi.
"Demokrasiyi anlayamayan bir millete seçim yaptırmak, okumayı bilmeyen birine hangi kitabı seviyorsun diye sormaya benzer" demişti biri. Haklilik payinin olduğunu düşünüyorum.
yahu bu köylü yobaz takımına osmanlı tam olması gerektiği gibi muamele ediyordu..
köylünün istanbula girmesi yasaktı. görüldükleri vakit falakaya yatırılıyor ve geldikleri yere geri postalanıyorlardı. köylünün görevi tarlasını sürüp karnını doyurup vergisini vermek ve gerektiğinde asker olarak çağrılıp ölüp gitmekti..
oy yoluyla dolaylı yoldan yönetime katılma hakkı ise atatürkün inşa ettiği ve inönünün geliştirdiği türkiye cumhuriyeti ve atatürkün 6 okundan biri olan halkçılık ilkesi sayesindedir.. sizi yücelten ele nankörlük etmeniz ise doğanız hakkında ip ucu veriyor..
demorasi budur zaten aristokrat kesimin belirleyeceği insanın seçilmesi için halkı ikna etmekten başka bişey değildir. o yüzden yormayın kendinizi.
Cahil bir insanın kendi fikirleri olmaz çünkü ne tarafa çekersen o tarafa gelir. Ve bu da demokrasiyi etkin kılmaz.
bu adamlar oy veriyor demisti erkan petekkaya..
gercektende olmaz. ama kime göre neye göre cahil sorgulamak lazim.
Yanlış çıkarım. oy hakkı cahillere verilir zaten. bi iki okul bitirmekle kendini bilgi-kültür timsali sanan zevatlara da verilir. kendini kimin söğüşleyeceğini oy'la belirleyen cahil değilse ne'dir?
bir cahille okumuş bir şerefsizin oyu birleşince dengeler .
(#9371130)
benim daha parlak bir fikrim var. prof.ların oyu + 10,doç.ların oyu +8,yard.doç.ların oyu. +6,yüksek lisanslılar +5,üni.mezunları +4,lise +3,ilkokul +2,okuma yazması olmayanların +1 oy olsun.. rte nin ve kabinesinin oyları da -10 olarak sayılsın.
demokrasi tam olarak da budur. insanları sınıflandırmadan seçme seçilme haklarını kullandırmak.
"demokrasi sınıf ayrımını kaldırmak içindir zaten" denilmesi gereken cümledir.*
savunanı çok bir söylem ama! savunucularının da kendilerinden bihaber olması gerçeği, o savunucu gibi görünen tiplemelerin suratlarına bir tokat gibi inmesine kafidir.
goethenin: "hiçbir şey eyleme geçmiş cehalet kadar korkutucu olamaz" sözünü akıllara getiren cümledir. zira cahillerin oy kullanması da cehaleti eyleme dökme işlemidir.
sizce hayatında bir tane bile kitap okumamış, herhangi bir eğitim almamış, araştırma veya bir şeyler öğrenmeye çalışmamış bir insan mı daha doğru oy verebilir, yoksa eğitimli, kitap okuyan, araştırma yapan, etrafındaki gerçekleri bilen bir insan mı daha iyi oy verir? bence cahil bir insanla, bilgili bir insanın oyu eşit olmamalıdır. günümüzdeki akp iktidarı bunun kanıtıdır.
demokrasi kavramını gözden geçirmesi gereken insan söylemidir..doğrudur bu düşüncedeki cahillerin oyuyla demokrasi olmaz(!)...cahillerle demokrasi olmazsa elitizm demokrasiyi mi getirir?
bazi amerikan medyasinin ve baskanlarinin baska ulkelere saldirmasindan once kullandigi bir arguman.

karl marx ve pluton da bu tarz bir gorusun uzerinde durmuslardir.