bugün

Sabır ve erdem gerektirir. Sabrederseniz o kişiyi kazanırsınız. Fakat siz de cehalete kapılırsanız işte o zaman kaybedersiniz. Cehalet sizi kazanır.
aslında tartışmanın asıl amacı karşındakiyle bir noktada uzlaşmak, doğruyu bulabilmektir. fakat karşıdaki anlatttığınızı anlayacak derinliğe sahip değilse bu bir monologdan öteye gidemiyor. git duvara konuş daha iyi.
cahillerin de konuşma hakkı vardır.
Okyanus ne kadar büyük olursa olsun karşındakinin alabileceği su onun tası kadardır.
hayatınızda yaşadığınız en aptalca tartışma olacaktır. bir profesörle, bir yüksekokul mezunuyla yada gündemden haberdar, okumayı seven, eleştiriye açık birisi ile yaşadığınız tartışmada ağır bir şekilde ezilseniz bile daha iyi hissedersiniz. çünkü karşınızdaki kişi hiçbirşey bilmese bile herşeyi bildiğini iddia edecek ve konu bütünlüğü ile alakası olmasa bile daldan dala atlayıp sizi sinir etmeyi başaracaktır. önerim bu tarz insanlardan uzak durmanız mümkünse selam bile vermemeniz yönündedir.

aptallarla tartışmayın, görenler aranızdaki farkı anlayamayabilir.
Belgeler ve kaynaklar üzerinden konuşursanız kazanma oranınızdaki artışı görebilirsiniz.

Söz konusu kişi genellikle konuyla ilgili kaynağı okumadığı ve sizin de okumadığınızı düşündüğü için devreye cesareti giriyor. Eğer kaynakları ve bu alana dahil olan muteber bilim insanlarının araştırma eserlerini okuyup mukayese edip kendinizce bir sentez oluşturduysanız mecburen susmak zorunda kalacaktır. Açık yüreklilikle yanlışını kabul edip etmemek veyahut konuyu kaynaklarından merak edip arıştırıp araştırmamak karşınızdaki kişinin niteliğine kalmıştır. Dilerim merakını cezbedebilmişsinizdir ve o kişinin de sorgulamasına neden olmuşsunuzdur. Şayet öyle ise bir başka zaman sizi gördüğünde tartıştığınız konudan dem vurur ve sizin haklı olduğunuzu itiraf eder ve aklını kurucalayan başka meseleler ile ilgili sizden okumak için kaynak ve araştırma eserler önermenizi ister. Sizin de mesele ile ilgili görüşlerinizi sorar ve gerekli okumaları yaptıktan sonra birlikte seviyeli bir sohbet, tartışma ortamı oluşturabilirsiniz. Tüm bunlardan sonra içinizde toplumumuzdaki bir kişiyi dahi olsa sorgulayıp araştırmaya sevk etmenin içsel huzurunu hissedebilirsiniz.

Bilen insanlarımız bilmeyenlere küsmesinler, darılmasınlar. Bilgi sahibi insanlar olarak en önemli vazifelerimizden biri de yaşadığımız toplumumuzun eksiklik ve aksaklıklarını onarmak, insanlarımızı doğru bilgiye sevketmektir.
görsel
Boşuna kendi seviyenizi düşürmeyin. Birtakım yazarların entrysine mesaj atmıştım. Bir iki cümleden sonra cevap veremeden kaldılar. Seviyesiz insanlardır. Bırakın cahil kalsınlar.
Al karşına duvarı o daha çabuk kavrar. Akılsızlıktan değil adam araştırmadan etmeden kendine bir doğru edinmiş ve karşısındakinin söylediğini asla kabul etmiyor ve asla haklısın ya olabilir falan da demiyor. Ben böyle bildim, ben böyle gördümlerle iteliyor. Kalp krizi geçirtiyor, çok zor....
Ahh ahh.. Çok sık karşılaştığım durum, ne yazık ki okumakla alakası olmayan bir durumdur.
Deveye hendek atlatmaktan daha zor bir eylem olarak tanımlanabilir. Çünkü verimli bir tartışma ortamı için iki tarafın da birbirini anlaması gerekir .Ama karşı taraf anlamıyorsa işiniz çok zor. Gözümde sabit fikirli insanların ta kendileridir bunlar.
harakiri.
tartışamazsınız, cahile laf anlatılmaz. susun ve oradan ayrılın.
Cahille girme Münakaşaya.. Ya Sinirini Zıplatır Tavana! Ya da Yazık olur Adabına!

Demiş Mevlana.
Cahilin cahilliğini kanıtlamak kolaydır; fakat ona itiraf ettirmek güçtür.
Hz.Ali
abi yol yaptı ile başlayan bir cümle görürsen hemen uzaklaş.
cahil ile girme münakaşaya
ya sinirini hoplatır tavana
ya da yazık olur adabına
demiş Mevlana(r.a.)
Ne derseniz diyin o yine bildiğini okuyacaktırm. Tartışmaya girmemek en iyisi olur.
Bide bunlar kör cahil olurlar at gözlükleri ile bakıp benim bildiğim doğrudur havasına girdiklerinden hiç uğraşmamak gerekir.
"Cahillerle tartışmaya girmeyin, zira ben hiç yenemedim " diyor imam Gazali.

Bilgisiz insanla cahil insan farklıdır.

Bilmeyene anlatırsın öğrenir. Cahile anlatamazsın o zaten biliyordur.
(alıntı)
Bir delil ile kırk alimi yendim,

Kırk delil ile bir cahili yenemedim.

Saygılar sunuyorum azizim...
Yorulmaya, nefes tüketmeye, enerji harcamaya değmez. Mümkün değil nefes falan yetmez çünkü.
Size daha beterini söyleyeyim o zaman: O cahil birinin makam mevki sahibi olması.
Bunlar son yıllarda çok çoğaldı. Benim hala oğlu var. 5 sene kpss ye hazırlandı hiçbirinde 62 puan bile alamadı. Şimdi bir büyükşehir belediyesinde müdür. Maaşı 6dan fazla. Karısı da hemşire. Ama hala ufku dar olan sığ görüşlü biri. Ve benim sizin gibi kpss ye hazırlanıp 85i geçenler bunun gibilerle muhatap olmak bile istemezken belki de bunlara müdürüm demek zorunda kalacağız.
Üç beyaz gibi ondan da uzak durun.
önce tartışmak için cahil ne anlama gelir onu tanımlamak lazım onuda herkes kendisince yaptığına göre bilmek imkansız bir şeydir çünkü karşındaki yalnızca sana göre cahildir sende ona göre cahilsin olur böyle sürüp gider

sonuçta cahil hep bizim tabirimizle alakalıdır.